自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前已經用過很多滅蟻藥, 滅蟻方法, 用漂白水,檸檬水抹,完全冇用 ,冇嘢食嘅地方都有好多蟻,書櫃,筆筒,書枱 ,雜物櫃,電視, 電腦, 連bb沖涼盆,bb床都有,我真係忍無可忍, 係一大條蟻路咁多蟻。我就嚟癲,我唔想殺生 ,但係我冇辦法。 連飲啖水杯水都有隻蟻喺裏面…… 現跪求滅蟻方法

大宅

首先,要跟縱蟻路,佢哋通常都係一隊隊出沒,每日相同的。之後,在沿途放置呢啲藥粉,分幾處(隔一米距離),可以貼雙面膠紙在地上,跟住舖滿藥。記住係一定要在蟻路上,唔係附近或四角。第二日已經絕跡。藥粉在街邊小販檔照計都有。超市大牌子唔work嘅

男爵府

淘寶幫到你

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

試吓白醋加水抹都有用

侯爵府

回覆樓主:

搵滅蟲公司啦要連根拔起

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ting_ting_ma_ma 發表於 19-9-30 18:45
首先,要跟縱蟻路,佢哋通常都係一隊隊出沒,每日相同的。之後,在沿途放置呢啲藥粉,分幾處(隔一米距離) ...

呢隻堅得 , 係上海街家品店買到 $2 一包

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 合桃酥 的帖子

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6163221&page=2

以前有一個裝修師傅教我阿媽, 好麻煩不過果陣係work. 要搵個蟻竇出黎, 用白英泥一細粒一細粒咁塞入個蟻竇度, 儘量塞實個蟻竇內部, 唔好淨係封頂,齋封頂絕對冇用.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我响街邊買呢隻,10/3包,倒响條蟻路度,大約兩三日後無曬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

滅蟻清堅得
出面日本仔大牌子果D唔係太掂

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

街邊有時有10蚊3包蟻粉買
好掂,我買定幾包看門口架

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

竇漪房 發表於 19-9-30 19:15
我响街邊買呢隻,10/3包,倒响條蟻路度,大約兩三日後無曬

請問街邊即係隨街擺果d小販?有無d鋪頭有,我都覺得今年好多蟻

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

sasafan 發表於 19-9-30 23:24
請問街邊即係隨街擺果d小販?有無d鋪頭有,我都覺得今年好多蟻
...

有時係D婆婆攞住個籃响街市門口賣,有D舊式家品雜貨店都有或者D做幾日嘅檔口

都無你上淘寶囉!

男爵府

我都係街邊檔買十蚊三包好work
樓主你check 下有冇磚罅有窿,
係咪窗外入如果係用皺紋膠紙封幾日窗邊,窗外噴bo kill

水晶宮

去花墟的植物雜貨店買滅蟻粉,幾元一包,係見到有蟻的地方放d。勁到你唔信!

大宅

回覆樓主:

很感謝大家的建議, 有啲藥粉我試過都係唔得,或者得一排之後又返返嚟, 我覺得屋企應該有大蟻竇,但係唔想搵滅蟲公司住,想試下仲有冇其他方法先。 其實啲蟻喺牆身櫃身度行, 我都唔知點擺藥粉, 我試過藥加糖加生粉黐喺牆身, 試過用滴膠藥劑 ,全部都唔得。 可能唔係藥粉唔得, 係我唔識點用用錯咗……真係好灰

水晶宮

回覆樓主:

街邊阿伯買蟻筆,通常街市附近有
我有一枝好勁,唔平,你有興趣影比你睇自己去買,百幾蚊

大宅

我曾經屋企有蟻, 而且漫延到睡房, 發現蟻在牆身裡面,由好細的隙走出來。於是用左以下的野, 係3天內已經吾見再有蟻:
1. 台灣出的滅蟻絕 - 朋友比, 不知價錢
2. 香港有間公司賣的叫SIEGE GEL - 在代理的寫字樓買, 200元內

兩者的特點是似GEL, D 蟻會空群出來圍住來吃,吃完一陣子,就走返入穴內,跟住就吾見有。早兩天花槽出面又有蟻,點左幾滴,引來一群,同樣吃完又係吾見再有蟻。
再吾係, 上淘寶有隻BASF 出的, 我買了沒有用過,給了家中的老人家點家用,都說有效。

wcpcelia    發表於 19-10-3 09:03

大宅

iamlazy 發表於 19-10-3 08:37
街邊阿伯買蟻筆,通常街市附近有
我有一枝好勁,唔平,你有興趣影比你睇自己去買,百幾蚊
...

我有興趣,住了8年都冇蟻,今年唔知咩事,咁鬼多蟻

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

終於買左呢隻,在蟻路放了,但見d蟻避開行沒有吃,怎麼辦?它們已經知道嗎?同埋是否是毒藥?見好多人話有效

首頁

尾頁

跳至