時政擂台

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

好明顯係架啦,好現實的

當然唔係全部,但整體上已扣晒分

子爵府

只有同國內無聯繫的公司先會有人請佢地

我聽到D 大既IBANK都唔會請.

公爵府

hellohoma 發表於 19-10-9 17:10
香港學生同樣都唔想去一間毫無良知嘅公司工作

香港學生嘅工作機會唔止係香港 ...

香港學生嘅創舉已經x出國際,舉世聞名,一定會有好多國際級大企業爭住請嘅!
祝佢哋前程似咁囉!

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-10-9 16:12
我絕對唔會支持那些黄C家長自己大學生仔囡在家讀書,或返學向其他大學生洗腦,又無良知地支持人啲仔囡去前 ...

我係見到呢到好多人支持d公司完全唔請本地大學生,毀咗所有本地大學生(包括藍c及警察家長既子女)前途

製造白色恐佈

侯爵府

Liontigerma 發表於 19-10-9 13:59
已聽到 D 香港僱主,
在明年請fresh graduates 會小心選擇,特別要返大陸工作的工種。例如做 Big 4 auditor ...

佢哋不希罕打中資機構工

真想睇睇佢哋可以打咩工
外資都比佢哋嚇怕,轉去新加坡

侯爵府

KK20010609 發表於 19-10-9 17:08
國際視野, 國際公司。 你今日唔飛去中國工作, 第日可能都要同 中國公司商談合作。

未必同理念有關,不過家陣做嘢好多時要周圍去,咁好正常會請d容易配合公司要求容易處理o既,要問自己「點解要請我?因為我aaa又得,bbb又得,ccc都可以,,,, 」望下自己o既賣點,好現實

大宅

eggcarol 發表於 19-10-9 16:01
咁你請曬佢地啦!

國際大企業。

男爵府

nanaaixi 發表於 19-10-9 14:26
暴力都可以話係正義,對住校長撒溪錢,一d尊重都無,我係老闆都唔想請尼d自以為是,目無尊長,眼高手低, ...

咪係,我敢講世界咁多國家大學的學生,無一個唔係辛苦考上大學/會珍惜自己攞個學位機會。人地去求知識希望學有所成。
呢班人用納稅人啲錢,入大學目的係多個盾牌係身,借學生名義去周圍破壞。仲要連尊師重道都唔識,自己做山寨王咁,有唔啱聽嘅野就挑釁校長

水晶宮

A仔媽咪 發表於 19-10-9 17:29
國際大企業。

琥珀宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 19-10-9 14:51
其實只是一部分走了歪路的大學生,就好似有部分香港人有問題,不要再给無辜的大學生或家長添壓。
勤力、潔 ...

其實都係,我女既中同,同埋有朋友既仔女都係反暴力既,可惜呢班人被代表左,香港大學精英再咁搞落去,遲下連去交流都可能無人肯接收,佢地既惡行真係令香港所有大學生蒙羞

男爵府

yame 發表於 19-10-9 14:23
我地美資公司有好多香港summer intern, 佢地做得好好,個人又有良知,明年我地會請番佢地。
...

大宅

回覆 littledot 的帖子

放低偏見先諗下點解佢地會咁樣做 其實佢地好多都有學識既 唔係真係蠢到人講佢就做
佢要咁做一定有原因
我唔係話佢地所有行為都岩哂 但又可以一口咬定佢地錯哂
做左呢D 野唔一定要判佢地死刑咁
等於佢地都會話警察唔岩..但你地會話警察岩哂
佢地都可以話你地有病咁架

我只係覺得一個社會無可能得一種聲音
唔係所有人都要跟同一個方向去行就係最好
大家都可以接受下意見 先會有進步

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

木土土 發表於 19-10-9 17:17
我係見到呢到好多人支持d公司完全唔請本地大學生,毀咗所有本地大學生(包括藍c及警察家長既子女)前途

製 ...

其實事過境遷的, 到時未必如我們的估計, 仲有一些學科根本不足人手, 如医護界, 物理治療及建築事, 仲有社工系都唔會有太大的影響力, 我想主要是估商業的科目就可能有一定程度的影響, 因為有得揀當然要個聽教聽話的, 什麼批審性思想根本比錢的老闆係唔會欣賞的......

未必係白色恐佈, 但各個學生應該要自覺.......

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

琥珀宮

畀面勳章

shanshanli 發表於 19-10-9 17:30
回覆 littledot 的帖子

放低偏見先諗下點解佢地會咁樣做 其實佢地好多都有學識既 唔係真係蠢到人講佢就做

喂,暴力就一定係錯晒架啦,任何祟高既理念都不能美化暴力,我同意年輕人其實應該俾機會,但都要真心認錯,而家呢班精英似乎覺得自己啱晒囉

大宅

回覆 littlesister 的帖子

咁點解警察唔係暴力?就係因為佢地有出黎遊行? 就抵打?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlesister 發表於 19-10-9 17:04
佢地唔會信架,以為好多人支持,好多老細都會支持,但我親人話佢個賤人黃c director 講明要 check 清楚唔會 ...

黃C director可能怕佢地係office拉大字報
「爭取一人一票選Director! 抗爭!」

大宅

白羊花花 發表於 19-10-9 16:46
但好多公司都係黃底架喎而家好多人反警察喎

老細黃又點,你估佢想唔想到時比人圍同幫佢公司裝修,

子爵府

cbeyond 發表於 19-10-9 14:20
無僱主會搵隻曱甴入自己公司
d大學校長已經係人版
到時有咩唔滿意, 燒埋你間office

或者禁錮個老板

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

littlesister 發表於 19-10-9 17:30
其實都係,我女既中同,同埋有朋友既仔女都係反暴力既,可惜呢班人被代表左,香港大學精英再咁搞落去,遲 ...

所以大家要齊心止亂,如果情况再差,真是好難想像。

因為唔止大學生,中學生都好受影響。

首頁
34567...13

尾頁

跳至