時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

已聽到 D 香港僱主,
在明年請fresh graduates 會小心選擇,特別要返大陸工作的工種。例如做 Big 4 auditor.

例如 accounting firm 打算改 interview 地點在深圳。
如果個 candidate 能夠過到關,即係employable, otherwise 即係有問題。

其次有 D 公司怕人搞事,
只係請香港畢業的內地生。

咁原本請香港學生的企業,唔會再比機會D香港仔

識得另外一個 surveyor 的專業人士,他是科大consultant, 協助香港學生返大陸實習

以前有好多內地公司響應。但今年一間都冇,
話怕咗香港學生

其實今次香港年青一代係自斷米路,放棄機會。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-9 18:12

子爵府

怪獸青BB 發表於 19-10-9 18:04
到佢地要返工就自然乜棱角都磨蝕曬,只要佢無被捕無入罪,其實有時都好佩服佢地,有組織能力同執行能力,文 ...

我淨係諗到如果比佢哋管治社會嘅話,人民就慘啦⋯⋯係殘暴不仁嘅暴君

子爵府

11B 發表於 19-10-9 20:10
傻啦!人哋都唔care呢啲大公司,人哋未畢業,呢3個月已搵到第一桶金!
...

快$

現實生活中,快錢可以養得起自己一世嗎?我成日都教小朋友,做人一定要腳踏實地。世界上沒有不勞而獲!

子爵府

Think_Thank 發表於 19-10-9 22:23
甘你講,你有來譴責警察暴力,你有去連登或者fb譴責示威者暴力嗎?!

我也不同意警方濫用暴力,有問題的 ...

JM 講得好!

一句「你有來譴責警察暴力,你有去連登或者fb譴責示威者暴力嗎?!」

搞掂咗吳三「桂」

SIRIABABY    發表於 19-10-9 22:59

首頁

尾頁

跳至