時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

由星期六起,天水圍無左主要區內交通,只可用腳行去南或去北。小朋友同單車滑板車代步。
更甚係好多交通燈打爛,老人家,視障人輕無車搭仲要過危險既馬路。輕鐵站有燒過痕跡,港鐵係星期日盡量比有限度服務 但好多站由地玻璃碎,爛燈管仲插住係燈箱內。

星期2有返一條線行駛 但係天水圍輕鐵站停駛,全人類迫係前一個站上車。即使今日係星期五,輕鐵天水圍站依然關閉,因為破壞嚴重。多處玻璃、服務處、大部分售票機都封哂。
入閘機一邊得返2,3個。

天水圍未必最worst。 但如果你身邊仲有花生黃友話洗乜關閉港鐵 唔該你share呢個post或相比佢地睇。自私既破壞係令一般市民受啲乜苦!?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

真係好惨!
仲撑佢地既都唔係人!

禁止訪問

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

elderberry 發表於 19-10-11 20:18
真係好惨!
仲撑佢地既都唔係人!

我公司嗰件重講緊太子站失蹤6個人,我真係頂佢吾順,真係人一黃,腦就殘。

水晶宮

我有個住天水圍的親戚,仍然支持黃絲罵政府

珍珠宮

回覆樓主:

我都住天水圍,聽日有機會影多d相上嚟

伯爵府

牛年勳章

我個黃友人話港鐵特登唔整番輕鐵
等D人冇得搭, 鬼打鬼, 怨班 '示威者'

複式洋房

回覆樓主:

重陽個日去屯門拜山坐輕鐵,拍咭機爛晒,好難先搵,得返一部

同自己講,我唔會唔拍咭

cgefamily    發表於 19-10-12 00:07

大宅

尋日搭西鐵,見到西鐵站爛哂好嬲;沿路見到班暴徒痴到周街垃圾更嬲;搭輕鐵沿路見到每個站損毀程度不一,係心up;去到村口個站,係黑哂、爛哂,個刻係心痛;住左天水圍廿年,從來無見過咁。。
到底暴徒們你地到底想點?!

男爵府

wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

珍珠宮

回覆樓主:

宜家我最驚班死暴徒,又再破壞,佢地冇人性架!

伯爵府

牛年勳章

輕鐵仍未恢復,是因為信號系統被破壞

大宅

我識果件黃人只怪人哋點解仲未維修好

FJmom    發表於 19-10-12 04:56

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】除重鐵網絡外,港鐵輕鐵網絡車站亦遭受破壞,網上片段顯示,數名黑衣人昨日凌晨到一個輕鐵站外破壞設施,有人破壞輕鐵路軌的信號接收器。港鐵工會表示,信號接收器受破壞會影響行車安全,又指連日來多個輕鐵站的信號燈被破壞,天水圍區一帶的輕鐵站,約七成的信號燈損毁,預料輕鐵線今日難以全線恢復服務。

天水圍七成信號燈損毁

根據網上片段,數名身穿黑衣者昨日凌晨破壞一個輕鐵站,有人手持硬物敲鑿設於軌道旁的信號接收器。香港鐵路工會聯合會副主席譚建釗表示,涉事輕鐵站為屯門新墟站附近路段,他說輕鐵系統設於開放路段,信號接收器是用作輕鐵列車接收當時信號以及控制岔口,若信號接收器遭破壞,輕鐵列車不能自動轉向,需以人手操作,除令行車延誤,亦增加風險。

譚續稱,連日來多個輕鐵車站設施遭人為破壞,天水圍區輕鐵行駛範圍原有22組信號燈,但已有七成、10多個信號燈遭破壞,即使買到新零件,但重置信號系統後仍需時測試,確保安全後才能投入服務,因此短期內難重投服務,昨涉及天水圍路段的輕鐵路線亦已暫停服務。他預料今日內輕鐵線仍難以全線回復服務,估計將影響新界西北居民出行,或釀成交通混亂。

男爵府

回覆樓主:

曱甴做埋d損人不利己嘅野,真係唔知關爭取民主自由咩事。。。

大宅

lemontea520 發表於 19-10-11 20:13
由星期六起,天水圍無左主要區內交通,只可用腳行去南或去北。小朋友同單車滑板車代步。
更甚係好多交通燈 ...

我係其中一個受害者 ,天水圍封咗5個輕鐵站,我正正住喺其中一個站附近,每日接送小朋友返學放學,我每日4次來回屋企同學校,真係行到腳軟,下午又熱又曬,小朋友更加辛苦。今日睇新聞話零件要由外國訂返嚟,都唔知幾時先有輕鐵搭

公爵府

tictactoe 發表於 19-10-11 20:51
【明報專訊】除重鐵網絡外,港鐵輕鐵網絡車站亦遭受破壞,網上片段顯示,數名黑衣人昨日凌晨到一個輕鐵站外 ...

幾時架? 我好確定星期5晚係有幾個白衣仔打爆沿途各站
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

arieslao 發表於 19-10-11 20:45

同自己講,我唔會唔拍咭

公爵府

羅宋湯1999 發表於 19-10-11 20:58
我係其中一個受害者 ,天水圍封咗5個輕鐵站,我正正住喺其中一個站附近,每日接送小朋友返學放學, ...

放假個3日行出去買餸再返去,帶住小朋友仲要中途落雨……唔講粗口唔得
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

arieslao 發表於 19-10-11 20:45

同自己講,我唔會唔拍咭

我地想拍都無,全部機爛哂
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁
12345...8