0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女依家三個月,飲奶問題持續玩左我個半月,飲奶係我每日最煩惱頭痛既事, 佢好似唔識肚餓咁, 奶粉換過三隻奶樽換個四款,米水開奶試過,食益生菌亦試過。 夜晚連續瞓十個鐘起身一樣都唔會叫肚餓~ 而家每日五餐,每餐最多都係食到60-90ml...仲要係又哄又唱歌又企先肯食~唉,真心灰。

男爵府

淇淇0223 發表於 19-10-14 14:26
我女依家三個月,飲奶問題持續玩左我個半月,飲奶係我每日最煩惱頭痛既事, 佢好似唔識肚餓咁, 奶粉換過三 ...

點呀!又係我呀!我仔厭奶都2個半月啦!要訓住食,有時會失敗!我就好炆,嬲到果餐唔餵佢!你唔係都可以訓住食咩?前几日見你話米水開奶ok架?依家又唔得啦?

大宅

我女依家三個月,飲奶問題持續玩左我個半月,飲奶係我每日最煩惱頭痛既事, 佢好似唔識肚餓咁, 奶粉換過三 ...

做媽媽真係唔容易,加油呀!

大宅

bamamaba 發表於 19-10-14 14:55
點呀!又係我呀!我仔厭奶都2個半月啦!要訓住食,有時會失敗!我就好炆,嬲到果餐唔餵佢!你唔係都可以訓 ...

第一次用米水開奶個日好得,之後再煲又唔得啦。唉………依家連訓住食都唔得呀,一放入口就吐出黎。
你個個呢?最近點呀?有無食番多d呀?

男爵府

淇淇0223 發表於 19-10-14 15:20
第一次用米水開奶個日好得,之後再煲又唔得啦。唉………依家連訓住食都唔得呀,一放入口就吐出黎。
你個個 ...

佢訓得淋就食到3~5安,唔好見佢岩岩訓左就餵會唔會好啲?
呢排餵佢,佢餵到一半又停,我就由佢等佢再訓淋小小,同時坐熱支奶,隔2,3個字再餵佢,佢會食返,可能佢中意飲熱奶

大宅

bamamaba 發表於 19-10-14 15:30
佢訓得淋就食到3~5安,唔好見佢岩岩訓左就餵會唔會好啲?
呢排餵佢,佢餵到一半又停,我就由佢等佢再訓淋 ...

但訓著左你掃到風嗎?依家通常係就快想訓我哄佢訓跟住就俾,食左60ml掃風。一掃風就醒哂,有時就呃到佢可以食到90ml..依家最盡都係得90ml..好似今日咁,琴晚21:30食奶食左90ml,到23:00訓熟...訓到第二朝8:00都唔肯起身,8:30我去開奶餵… 點整都唔肯食吐番哂出嚟,終於到11:00先肯食90ml…

男爵府

淇淇0223 發表於 19-10-14 15:36
但訓著左你掃到風嗎?依家通常係就快想訓我哄佢訓跟住就俾,食左60ml掃風。一掃風就醒哂,有時就呃到佢可 ...

我仔瞓着咗通常好難ur到氣,所以我就斜斜地咁樣拍佢背脊,好似暗去瞓覺咁,到佢飲晒支奶之後我先掃風,不過佢由出世到而家都好難收到風。所以好多時最夜嗰餐奶,我就抱住佢成個鐘先擺番落床訓。
你個囡瞓覺訓咁耐如果佢肯食應該好易餵到,我個仔六點就醒,所以最早個餐7:30,但係佢瞓醒要在暗番佢瞓就要好耐時間

男爵府

回覆樓主:

一山還有一山低,我孖女都厭奶呀...我每日既問題次數係你既double...

大宅

bamamaba 發表於 19-10-14 16:20
我仔瞓着咗通常好難ur到氣,所以我就斜斜地咁樣拍佢背脊,好似暗去瞓覺咁,到佢飲晒支奶之後我先掃風,不 ...

最慘佢唔係要瞓著先食佢係要想瞓嗰下先會肯啜, 一訓熟咗個口放鬆曬就會吐曬出嚟唔肯啜

大宅

我女都差不多
由2個半月開始到依家4個多月
每晚訓10小時
起身唔叫肚餓
俾佢食都係80-100ml
全日食得4餐(emoji)
去便便都少得可憐,3日1次
但見佢都有長肉
姑娘話,佢係boss
唔好逼,逼佢唔鐘意食奶仲弊
所以我都由佢

複式洋房

我b都係咁,,,我都好崩潰

複式洋房

我上星期都開過post 講我個仔一日飲得8,9安奶,擔心到喊左成晚,但我有好消息想同大家分享,佢由星期五開始,竟然識得喊肚餓,雖然每餐飲2至6安不等,多數3至4安,每日total 都係20安左右,但,起碼我唔洗再sleep feed, 起碼我可以坐住餵佢奶,果日真係好感動。
我心諗,唔通真係餓左佢2日勁,所以反彈好番?
希望佢keep得到,亦希望大家媽媽同我一樣,好快會見到光明,加油呀!

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-14 19:16
我上星期都開過post 講我個仔一日飲得8,9安奶,擔心到喊左成晚,但我有好消息想同大家分享,佢由星期五開 ...

真係好感動,好羨慕啊!你地終於渡過左厭奶期啦!我成日都幻想呢日來臨!因為我覺得要奶睡既bb好難過渡厭奶期,但你講完我都有返啲希望

別墅

唉, 呢排餵奶又餵到好氣餒, 以為過左之前既厭奶期啦, 點知呢排佢個肚好似有量杯咁, 飲左3安之後就用手拍走個樽, 諗住有啖風啦, 拍完之後一掂到個奶樽嘴就擰頭喊, 氹下拍下比面就飲多1安, 好多時都要倒3安

大宅

厭奶期真係所有媽媽既惡夢...
我仔仔就快四個月,自從換左奶粉開始就唔肯飲奶,我人奶又唔多,幾時先可以完左個厭奶期啊!!!! 快癲

大宅

johnbmama 發表於 19-10-16 01:29
厭奶期真係所有媽媽既惡夢...
我仔仔就快四個月,自從換左奶粉開始就唔肯飲奶,我人奶又唔多,幾時先可以完 ...

我諗我就快頂唔順了

大宅

missbochu 發表於 19-10-15 09:49
唉, 呢排餵奶又餵到好氣餒, 以為過左之前既厭奶期啦, 點知呢排佢個肚好似有量杯咁, 飲左3安之後就用手拍走 ...

我女一日4-5餐,每餐都係得60-90ml 都無條有重量既片

大宅

bamamaba 發表於 19-10-14 21:47
真係好感動,好羨慕啊!你地終於渡過左厭奶期啦!我成日都幻想呢日來臨!因為我覺得要奶睡既bb好難過渡厭 ...

希望在明天,希望在明天

別墅

我仔都厭奶厭左两個月喇
我宗旨係無論花幾多時間 我都餵哂佢一餐(7安)我辛苦啲都唔希望佢輕咗無重片!我試過:Sleep feed、放佢坐喺梳化度食,訓喺張床食,un住搖住咁食⋯⋯ 閒閒地餵一個鐘奶
加油媽媽!

複式洋房

回覆樓主:

我女都係咁,2個月開始到,4個月餐餐食晒行刑咁,我呢幾日轉左奶粉好左好多,希望可以kepp住。加油啊,我明真係會餵到好燥

首頁

尾頁

跳至