跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公是加藉,但未係加拿大做過野,佢準備申請我sponsorship,我地兩個都做開Finance行業,請問過到去如無當地工作經驗搵工難嗎?係咪如果肯做的話低級啲既工都會請的?定係華人公司先會請?謝謝!

複式洋房

回覆 peggiesag 的帖子

不容易,需要啲時間。低級佢可能覺得你overqualified因為direct report也未必有你年資學歷。同grade的,如果有其他人有local experience,你又無優勢。

珍珠宮

彪馬仔 發表於 19-12-15 00:12
回覆 peggiesag 的帖子

不容易,需要啲時間。低級佢可能覺得你overqualified因為direct report也未必有你 ...

咁請問,如果喺當地讀完書,fresh grad搵工情況又如何呢?可能係讀radiography or physiotherapy. Thank you.

別墅

^O^ 發表於 19-12-18 15:42
咁請問,如果喺當地讀完書,fresh grad搵工情況又如何呢?可能係讀radiography or physiotherapy. Thank ...

呢d professional post-grad degree, 唔怕揾唔到工, 好多private clinics 實有工. 但如想做醫院工就競爭大d.

別墅

peggiesag 發表於 19-10-17 15:54
我老公是加藉,但未係加拿大做過野,佢準備申請我sponsorship,我地兩個都做開Finance行業,請問過到去如無 ...

可以先做義工,融入社群,正式義工hours都會計算入工作經驗,甚至獲省長頒發證書,大部分社福機構,就算請人都會先考慮曾經擔任義工的人,如library, community centre, school....

珍珠宮

sisi0626 發表於 19-12-19 04:15
呢d professional post-grad degree, 唔怕揾唔到工, 好多private clinics 實有工. 但如想做醫院工就競爭大 ...

Thank you. 唔知你又知唔知加拿大其他省份既搵工情況又如何呢?又或者,如果喺Edmonton讀,之後想喺多倫多搵工又有機會嗎?還有,如果搵到工之後搞入籍易嗎?可以申請父母嗎?唔好意思,太多問題了。

別墅

^O^ 發表於 19-12-19 11:39
Thank you. 唔知你又知唔知加拿大其他省份既搵工情況又如何呢?又或者,如果喺Edmonton讀,之後想喺多倫多 ...

Health-related 嘅專業, 基本上每個省有註冊制度, 在加拿大本土讀的professional degree只要係professional body認可的, 就可註冊, 最準確可以上番你想註冊的省的professional body website check 下. 未係citizen或PR, 揾工可能要搞working permit/visa 之類, 我唔清楚. 佢本人入籍後(即已有citizenship) 可以入紙申請父母團聚.

珍珠宮

sisi0626 發表於 19-12-19 18:58
Health-related 嘅專業, 基本上每個省有註冊制度, 在加拿大本土讀的professional degree只要係professiona ...

Thank you so much.

首頁

尾頁

跳至