自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

有D長,但見媽咪好辛苦,想大家交流下,看有什麼可以幫到她,謝謝

我媽咪有類風濕關節炎,一路有食藥控制住,近來頸至pat pat都好痛,起床頸都唔夠力起,蹲低身都有困難。

近排去驗發現類風濕指數高左好多,發炎指數又好高。所以醫生要加藥。
她本身已經好瘦,身體麻麻,食左D藥更加越來越瘦。

但有類風濕好多野都唔可以食。
她想煲D湯保下氣(因為佢身體差唔夠氣)同想肥D,有咩湯水啱飲呢?

有冇過來人可以分享下?謝謝

男爵府

Lovelymame 發表於 19-10-21 22:45
有D長,但見媽咪好辛苦,想大家交流下,看有什麼可以幫到她,謝謝

我媽咪有類風濕關節炎,一路有食藥控制 ...

可以煲多d去濕湯水,近排豬貴,我轉煲鵪鶉或魚湯

我近排煲:沙參肉竹
准山蓮子次實
牛大力、五指毛桃
太子參

下午煲好湯,可以用湯煮米粉食。黃昏又飲多轉湯水。另外,可以飲米奶當下午茶、宵夜。我覺得飲米奶對增肥有幫助。

公爵府

食咩都冇用, 類風濕關節炎係因為免疫能力有問題

公爵府

回覆樓主:

因為我奶奶都係

男爵府

woobear 發表於 19-10-21 23:30
可以煲多d去濕湯水,近排豬貴,我轉煲鵪鶉或魚湯

我近排煲:沙參肉竹

太子參可以食?唔怕係補?
米奶是什麼?

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

以前有朋友有類風濕,建議可以try下中醫。

因為係屬於免疫系統問題,所以西藥一般只能夠幫你抑制止痛……

我那時朋友是去了內地上海中醫院求醫,後來聽講係有好左。因為中藥係調理內部身體。

我覺得如果你想任何方法都試試看,可以香港try下油麻地廣華醫院附屬的中大中醫院內的風濕科中醫。先嘗試看看身體對中藥反應如何。

如果效果一般,可以近近地去內地一些大的中醫院,例如廣州大的中醫院,看下風濕科的中醫。你可以上網找一下,去內地正規同出名的中醫院。

這是一個非常辛苦的病,手指關節會慢慢變形,而且痛起來非常辛苦。希望你的母親病情能得到緩和和控制。祝福你!

大宅

要keep住食藥,如果嚴重指標高藥打針,6000一針,我老公都有類似問題,如果控制到可以停針,但都要keep住食藥

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

我自己本身有呢個病 而家我當佢好返左XD

唔太記得果時好似廿到尾定3頭 驗到係呢個病就即刻叫我去醫院

後尾用左差唔多一年時間 確定係呢個病就轉左去風濕科 風濕科果邊話要驗多D野先決定開咩藥俾我

呢段時間只係俾止痛藥我食 但食左都冇用 就去左睇中醫(後尾醫生冇開過風濕藥,因為指數次次都比上次低,佢唔知點開藥)

中醫話我身體好重火同濕 要先攪好火濕先再攪氣血 如事者就一直每日一杯中醫

風濕指數一次比一次低 到最後西醫果邊話我個指數低到已經唔係類風濕
醫生話呢個病年紀大有既機會多D 所以怕我老左會返發 而家每半年要返去抽血驗

我見報告出左話我唔再係呢個病就已經冇睇中醫 呢3年覆診指數都冇高過 次次返去睇報告醫生都話同上次差唔多

所以樓主 帶媽咪去睇下中醫 驗血既時候就知個中醫得唔得 唔得就換第2個 我睇緊期間飲中醫都會痛 所以唔到驗血報告真係唔知個中醫得唔得

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

唔好意思上面太多字

我知道火濕後 自己瘋狂飲 粉葛鯪魚扁豆赤小豆湯 舒筋活絡兼祛濕 同埋飲左唔痛
因為中醫話我火濕 所以唔係人人飲左呢個湯都唔會痛 但可以試飲 我係煲完之後飲幾碗

要留意一點 我就咩都唔理只要飲左唔痛就瘋狂煲黎飲 但年紀大就唔好亂飲 因為佢地身體唔受得太涼同太補

PS:已經幾年前 中醫可能已經退休

侯爵府

醫生果時解釋俾我聽

我地自身免疫系統 如果有外來壞菌入侵 正常系統就會幫我地打走壞菌

但我地既系統唔識分發炎菌 所以發炎菌入侵我地身體唔會去免疫佢 仲當左係身體一部份既菌

呢隻風濕菌 身體唔會打走 就一直侵害身體 只會越黎越嚴重 唔會好返係因為認知唔到佢有害
損害左既地方亦都唔會好返 只能食藥另到隻菌唔好咁勁 但殺唔走

呢個係西醫用最簡單易明既方法解釋俾我聽

男爵府

ng5ek 發表於 19-10-22 00:56
我覺得開暖毯訓覺,訓醒會舒服d,因為幫助返d血液循環,同埋熱敷有消炎作用
...

有時佢痛都會敷熱水袋,暖毯天氣凍D佢都會用

男爵府

zoeyo 發表於 19-10-22 01:54
要keep住食藥,如果嚴重指標高藥打針,6000一針,我老公都有類似問題,如果控制到可以停針,但都要keep住 ...

一針要$6000完全afford唔到

男爵府

maywong288 發表於 19-10-22 02:39
我自己本身有呢個病 而家我當佢好返左XD

唔太記得果時好似廿到尾定3頭 驗到係呢個病就即刻叫我去醫院

好多謝你咁詳細的回覆
你可以介紹個中醫比我嗎?他是風濕科?
中藥同西藥可以一齊食?
謝謝

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 08:15
一針要$6000完全afford唔到

公立醫院會平d,去專科跟進之後開轉介信去公立

大宅

類風濕關節炎在發病過程中會產生螺旋狀的新生血管,而且已經證實由於這些新血管不斷侵蝕關節軟骨,導致炎症惡化、疼痛加劇、關節變形。而鯊魚軟骨針對類風濕的主要作用就是抑制新生血管。從而達到以根本抑制類風濕性關節炎惡化的效果。 而且,鯊魚軟骨還具備軟骨再生的作用,是以變形的關節得到恢復,與此同時,鯊魚軟骨粉中含有優質的硫酸軟骨素還具備鎮痛、消炎的作用,可以全方位改善類風濕的病情,因此從80年代開始把鯊魚軟骨粉普及到臨床的做法成為新的醫療潮流,並取得顯著成效,而大家知道,一般藥物使用期間越長,效果越差。

大宅

Sumsum265 發表於 19-10-22 08:25
類風濕關節炎在發病過程中會產生螺旋狀的新生血管,而且已經證實由於這些新血管不斷侵蝕關節軟骨,導致炎 ...

而與此相反鯊魚軟骨的功效與持續使用期間成正比,使用時間越長,效果越好。更可貴的是鯊魚軟骨是純天然物質,與食品一樣,不必擔心副作用。只要將吃飯一樣堅持攝取就能抑制類風濕關節炎特有的痛楚。臨床報告表明,效果快的人只要使用2~3星期,就可發現疼痛開始緩和了。而持續使用一年之後類風濕關節炎消失的案例比比皆是。鯊魚軟骨可說是唯一可以從根本上治愈類風濕,而又沒有副作用安全食品。[Smile]

yeung_ma    發表於 22-2-15 16:36

男爵府

Think_Thank 發表於 19-10-22 01:41
以前有朋友有類風濕,建議可以try下中醫。

因為係屬於免疫系統問題,所以西藥一般只能夠幫你抑制止痛……

是否只有廣華醫院才有專類風濕科中醫?哪一個醫生好?
你朋友有冇睇過廣州的醫師?哪一位好?
要每個星期上去?星期六日有嗎?(她平日要湊孫)
我媽咪年紀大要番咁遠都幾辛苦
她又怕食得中藥多對肝唔好
多謝你

男爵府

Sumsum265 發表於 19-10-22 08:27
而與此相反鯊魚軟骨的功效與持續使用期間成正比,使用時間越長,效果越好。更可貴的是鯊魚軟骨是純天然物 ...

是當補充品食嗎?哪裡有得賣?謝謝

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 09:02
是當補充品食嗎?哪裡有得賣?謝謝

你可以去黃大仙泊檔有得賣

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊