自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

爽媽 發表於 19-10-22 15:45
其實台灣或出國後, 回香港工作真的好困難嗎?
我希望我的小朋友有普世價值觀(即是法治公義, 自由人權等), ...
其實你有無去過台灣?你地應去住下,了解國情先做決定。工作會易揾嗎?通常難揾,會自己做生意嗎?台灣小孩讀書壓力都好勁,但英文較弱,仲差過香港。雖然住屋好大,但大人揾食吾易。。價值觀,睇家長點教小孩。 台灣都並非樂土。。

男爵府

BBBmamama 發表於 19-10-22 16:24
你懂的,這就是他們口講的民主了。

私了,放火,攻擊不同意見的人,無視法律,摧毀地鐵,要全港市民被罷 ...

其實冷靜分析下,依家既香港大學生咁暴力、失去理智,小小事就打人、周圍破壞,不懂尊重師長、目無法紀。呢種風氣甚至蔓延到中學、小學,即是不遠既將來佢地出社會,香港就係靠呢班性格兇殘既人來發展,咁個社會會好嗎?有自由嗎?你既仔女一係變到好似佢地咁先生存到,一係被私了、被欺負,所以想移民係正常,我只想仔女快樂健康成長、生活。

3991    發表於 19-10-29 09:02

子爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:09
我們無咁多錢去美加英澳... 但台灣比較少錢就可以了.
在台灣, 8千蚊左右就可以租到好好的一個單位. 過千 ...

搬去台灣,除非香港收租個邊洗,否則台灣收入少,讀書又冇香港咁好

伯爵府

爽媽 發表於 19-10-22 17:24
其實系台灣讀書和長大都不一定要留在台灣工作呀. 到時他們己有最少兩個身分(香港人/台灣人. 回香港亦可以 ...

你不是驚中共才考慮離開嗎?

伯爵府

green_flower 發表於 19-10-22 17:44
其實冷靜分析下,依家既香港大學生咁暴力、失去理智,小小事就打人、周圍破壞,不懂尊重師長、目無法紀。 ...

所以現在想走的家庭,大部分是怕了香港未來的主人翁。我和身邊的朋友也一樣

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

awah 有個鋪講移民台灣,日常生活資料多,冇政治口號。

樓主可以去望望。

公爵府

爽媽 發表於 19-10-22 17:24
其實系台灣讀書和長大都不一定要留在台灣工作呀. 到時他們己有最少兩個身分(香港人/台灣人. 回香港亦可以 ...

我同你想法一樣
不過小朋友中學會去外國讀書
讀完書,他們找到嘢做,攞到居留就不會回台

我兩公婆在台退休,醫療、房屋比香港好

現在賺埋他們出國的錢就走

現在的$,只夠他們讀IB

不夠退休和出國讀書

男爵府

移民台灣真心唔好,教育同香港一樣咁谷,但英文唔得。通常讀完大學再送出國讀master。但返到去都係港幣萬零二萬一個月(算高人工)。加上無人知十幾廿年後會唔會被收回。

子爵府

回覆樓主:

如果為小朋友未來移民,台灣應該唔係好選擇,有朋友移民左去台灣,日鬧夜鬧台灣嘅教育,台灣人補習仲利害過香港

男爵府

可能大家忘記了台灣有頻密地震。
移民去?怕怕

侯爵府

大笨鐘 發表於 19-10-22 16:41
好坦白,我都好灰,好想下一代有另外一片天,(emoji)片天,唔係香港,唔係而家嘅香港,唔係未來幾年嘅香港 ...

反而好想知

陳同佳點解知去台殺人後無事?
唔通一早同台有關聯?

結果引發令香港咁受傷害的事

侯爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:09
我們無咁多錢去美加英澳... 但台灣比較少錢就可以了.
在台灣, 8千蚊左右就可以租到好好的一個單位. 過千 ...

1. 夠錢用到退休嗎?
2. 去到揾到食嗎?台灣工資比香港低,但生活指數亦低
3. 台灣教育據聞唔好得過香港,起碼英文冇咁好。年輕人畢業人工好低下,好多人返大陸揾錢
4. 食嘢,生活習慣ok嗎?

另外如你係唔想under共產黨生活而移民,但台灣俾大陸收返嘅機會率好高喎。以大陸今時今日嘅國力,可能十年八年後已收返台灣,咁移民去咪得個攪字?

用戶要求終止服務

牛年勳章

kurocat 發表於 19-10-22 18:01
反而好想知

陳同佳點解知去台殺人後無事?

唔知佢,佢係犯案後返咗香港,因為盗用死者提款卡而被捕,佢喺口供話自己喺台灣殺咗人

即係喺台灣未發現之前返咗香港

別墅

移民台灣,可能你會經歷第二次回歸。

男爵府

台灣就算吧!根本唔同政黨之麻,仲要係輸左嗰個!
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

我朋友兩夫婦香港人,以前在台灣做嘢入藉埋台灣,佢老公鍾意台灣,我朋友就唔鍾意話台灣人好假。我自己去過幾次,如果退休係唔錯,醫療ok,老人院非常好

侯爵府

mongng 發表於 19-10-22 15:51
台灣退休都可以諗下,雖然消費平左,但大人搵食都難,小朋友讀書又唔係特別好,大學生過剩,真係要諗清楚。 ...

同意,而且覺得會步香港後塵,遲早爆一鑊。

大宅

回覆 Joball 的帖子

我同妳諗法一樣!
進可政攻, 退可守.
重點系, 我們不喜歡中共.

台灣不是最好. 但世界又有什麼地方是好的.... 西方國家好, 但中國人過到去又會真的有好日子過嗎?
但總擔心孩子將來是否真的可以跳出去

大宅

回覆 lingxuling 的帖子

有這個可能的. 但只好說, 我倆公婆盡力了.

以前我們從來無考慮過移民的. 如果不是中共的魔爪伸得咁過, 香港仍是香港, 一國兩制, 高度自治, 河水不氾井水. 我們是不會走的. 香港人在香港是最好的....

子爵府

我相信而家個個父母都係想盡辦法比仔女出國,移民都唔係為自己,只想比條出路佢哋。我想亞仔出年去留學,但係佢唔想自己去,如果我哋一齊去又冇乜可能,老公仲要搵食。

首頁
23456...18

尾頁

跳至