自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友十歳,近幾個月經常話感到頭痛,比如由0-10, 佢話大約1-3 程度。問過兩三個醫生,都係叫我觀察下。有什麼辦法可以舒緩,又或者可以做乜嘢檢查呢? 一向由細至大,都難以入睡,睡眠質素比較差,唔知係未原因呢?

男爵府

Pomkie 發表於 19-10-23 16:47
小朋友十歳,近幾個月經常話感到頭痛,比如由0-10, 佢話大約1-3 程度。問過兩三個醫生,都係叫我觀察下。有 ...

我細個同你小朋友一樣,都係訓得麻麻地,小小聲都訓唔到或會醒,

好細個我都唔記得幾多歲我就開始頭痛(我爸爸哥哥都有偏頭痛),我爸爸當時唔識咁多野就俾何xx止痛散我,一食就食到而家32歲,真係唔建議食,會依賴左,愈食愈無效

生完兩個一樣有頭痛,止痛藥愈食愈重

如果真係偏頭痛,其實冇咩做到,如可以就俾政府跟,去照腦掃描、磁力共振果d

如果有能力就俾錢私家照下,我呢個年紀一排政府要排幾年先有得照

複式洋房

tarot_elle 發表於 19-10-23 17:02
我細個同你小朋友一樣,都係訓得麻麻地,小小聲都訓唔到或會醒,

好細個我都唔記得幾多歲我就開始頭痛( ...

醫生話除非必要,如果唔係都唔想佢咁細個做磁力共震

大宅

回覆樓主:

我仔一年前有一排都成日話頭痛頭暈,有晚佢話好頭暈,我就帶佢去急症,篤完手指驗血糖,量完血壓都正常,就轉介我去兒科,其實兒科都無野做到,都叫我平時記低頭痛頭暈時間,維持幾耐,醫生有話過可以排期照腦,但當然有副作用,叫我自己選擇照定再觀察下,到依家又好少聽佢講頭暈頭痛,所以兒科我都無去覆診

男爵府

Pomkie 發表於 19-10-23 19:26
醫生話除非必要,如果唔係都唔想佢咁細個做磁力共震

我仔(9歲)都排緊政府照磁力共振,要等2年,不過佢唔係頭痛,係腦癇

水晶宮

回覆樓主:

有冇帶眼鏡?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

平日冇乜運動都有機會瞓得唔好,咁連帶影響頭痛

有冇做好基本先?作息飲食定時,做足夠運動,少打機

男爵府

小朋友十歳,近幾個月經常話感到頭痛,比如由0-10, 佢話大約1-3 程度。問過兩三個醫生,都係叫我觀察下。有 ...

快D帶佢睇醫生,再轉介腦外科,
因有D case 是腦動靜脈畸形血管AVM,
唔好睇輕兒童頭痛頭暈,可以好大件事

複式洋房

spikenard 發表於 19-10-23 20:59
有冇帶眼鏡?

有呀!我問過佢唔戴會唔會好D,佢又話依家副眼鏡無唔舒服

複式洋房

魚兒小寶貝 發表於 19-10-23 21:07
平日冇乜運動都有機會瞓得唔好,咁連帶影響頭痛

有冇做好基本先?作息飲食定時,做足夠運動,少打機 ...

飲食定時,運動就只係去公園玩,間中行下山,我真係要安排下多D運動!Thanks!

wcpcelia    發表於 19-10-24 09:38

複式洋房

PowerNana 發表於 19-10-23 21:24
快D帶佢睇醫生,再轉介腦外科,
因有D case 是腦動靜脈畸形血管AVM,
唔好睇輕兒童頭痛頭暈,可以好大件事

就係睇過幾個醫生都無寫referal比我,唉!真擔心

珍珠宮

MRI好低輻射,CT就話怕啫。

水晶宮

Pomkie 發表於 19-10-23 23:41
有呀!我問過佢唔戴會唔會好D,佢又話依家副眼鏡無唔舒服

帶佢去check眼鏡同眼的度數,再check眼鏡的中心點係咪偏左唔係中心

我試過係咁經常頭痛,眼鏡度數的中心點偏離,度數係啱,換左眼鏡後就冇事

大宅

我仔前两年試過頭痛,睇咗兒科E生又話冇事,半年左右後又物再痛,而家間中幾個月痛一次。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔係嚇你,我有舊同學又係成日頭痛,佢媽只俾止痛藥佢,有一日佢痛到暈左送入院,唔記得係腦瘤定腦血管問題,三日後拔喉

伯爵府

仔五,六歲間唔中会頭痛,上到小一日日都痛,痛到呕,会特然間痛,食止痛藥先止痛,後來去急症照ct冇事,住咗三日,一出院又痛,最後入私家照mri都冇事,尼几年好d,間唔中痛,痛就食止痛药,可能緊張壓力都会痛

子爵府

環保接龍勳章

MRI 是沒有幅射的, 唯一是檢查過程時間較長, 如果小朋友太細年紀, 要睇吓用咩方法令佢保持唔好郁.

男爵府

Pomkie 發表於 19-10-23 23:45
就係睇過幾個醫生都無寫referal比我,唉!真擔心

私家or 政府醫生?如果是HA doctor,你揾私家醫生,
小朋友唔識點形容痛,有幾痛?針桔痛?扭住痛?陣痛?
痛的時候有無想暈想嘔?如果你睇的doctor,
無問呢D病徵病狀,你就建議你轉doctor

大宅

中醫調理一下

水晶宮

回覆樓主:

搵到原因未?

首頁

尾頁

跳至