懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係妊娠糖尿媽媽, 34w照超聲波2900g, 36w照2800g, 政府話有少少誤差係正常, 但BB頭圍大了2w, 所以政府(PMH)幫我安排37w5催生.....痛苦又煎熬的過程開始了....
第一天, 醫生先安排我塞藥軟化子宮頸, 當天check係4分(7分是OK), 2小時後藥力就黎, 好似M痛既20倍咁....如是者過左一晚...
第二天早上藥效過去, 沒有痛的感覺, 醫生再檢查得5分, 未軟化, 要再塞藥, 已忍唔住喊, 又要痛多日...
第三日早上醫生檢查有6分, 但未到合格7分, 又要我再塞藥, 心內忍唔住想講粗口, 眼淚已經係咁流, 頂, 我未生已經痛左3日, 但這些都只係子宮收縮既痛, 唔係陣痛......
*塞完藥後3日都冇痀屎, 因為淨係痌尿已經好痛.......
第4日早上, 醫生又檢查, 頂, 仍然係6分, 子宮未軟, 醫生話休息一日, 聽日再塞, 我即刻喊, 我話咁樣無了期咁塞嗎? 塞完好痛, 既然BB唔想出黎住, 可唔可以等佢自然生? 醫生話, 你有糖尿, 驚你B太大...@*&^%^#%&^
我心唸, 咁今日38w2醫生你會唔會考慮下幫我照下超聲波睇下BB而家幾大呢? 講左好耐, 醫生話比我返屋企"渡假"一日, 聽日再塞..............
我真係好崩潰呀!!!!!
夠竟要塞到什麼時候?????!!!!!!
我再塞落去, 我真係驚我會產前抑鬱!!!!!!
請問有冇媽媽有這個經歷?????

已刪除用户

MommyPanel勳章

男爵府

yuirose 發表於 19-10-26 18:11
我係妊娠糖尿媽媽, 34w照超聲波2900g, 36w照2800g, 政府話有少少誤差係正常, 但BB頭圍大了2w, 所以政府(PMH ...

我無糖尿,35週都6磅4姐系2900
38週都7磅7 3495g
我去到生,39週 出世8磅1 3674g

你要加油,個時我bb超大,都唔肯比催生期我,最後bb自己出黎。
試吓食啲涼野,龜苓膏

大宅

我係妊娠糖尿媽媽, 34w照超聲波2900g, 36w照2800g, 政府話有少少誤差係正常, 但BB頭圍大了2w, 所以政府(PMH ...

嗰時政府醫生同我講,如果塞咗3次宮頸都唔軟,便會開刀

複式洋房

回覆 bipa 的帖子

你個時係幾時同邊間醫院?

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

辛苦了, 我好想政府同我照下BB而家到底幾大...><

複式洋房

回覆 MS10 的帖子

我有經濟考量, 希望可以係政府生...

男爵府

yuirose 發表於 19-10-27 04:01

辛苦了, 我好想政府同我照下BB而家到底幾大...>

做咩唔系私家照?
等政府真系曬氣

複式洋房

我政府覆診前照左超聲波, 係因為係醫院這幾日醫生成日話"計"到我B出黎係大, 所以一定要我塞藥催生, 我先覺得, 咁可唔可以照下而家幾大先呢?

已刪除用户

複式洋房

回覆 gunpowder 的帖子

唸住一陣入院再同醫生講唔想再塞藥比我出院,如果可以,聽日即刻出去照,我尋晚一唸到又喊,再塞我真係抑鬱

複式洋房

我當時wk37最後一日
都係因為bb大2週而入醫院催生
不過我無糖尿
嗰日早上10點左右塞藥
不過就無你咁唔舒服
亦都唔算痛

一直到第日凌晨 因為瞓唔著而郁來郁去
突然穿左水
再落產房再打催生藥

大部分既人對塞藥都有反應
可能你無啦,同埋最多塞3次
如果都唔得,可能就要開刀
公立醫院都唔會同你急

希望你最後一次塞藥有效,唔使再受苦
早d見到寶貝

男爵府

等我答你啦⋯⋯
我12年係PMH度因胎水過多要提早入院催生。

我冇糖尿的,但胎水多都一樣麻。

第一日塞藥少少收縮痛,第二日同第三日都冇咁痛。

再抽血備血抖一日再塞過三日藥。

越塞越精神同冇反應,最後醫生巡房我問佢點好,佢話我對藥物冇反應,揀左開刀,因當日係星期六,所以我同醫院放左一日假(星期日),跟住星期一返去開刀。

所以唔洗驚,應該好快幫你開刀的,放鬆心情,祝順利
堅持到底, 就是勝利!

複式洋房

回覆 Demihung 的帖子

岩岩見左醫生,佢話正常可以再塞多3日,不過通常已經有反應,唔洗去到6次,我話唔想再塞啦,佢話一陣同高級醫生商量下....

別墅

回覆樓主:

我果時第一次塞藥都仲未軟化,話聽日再塞第二次,如果第二次塞藥都唔得就要開刀

複式洋房

回覆 wastewater 的帖子

你好犀利,總共塞左6次,我3次已經唔想再頂,每次塞完都好痛,一坐馬桶就勁辛苦,肚、pat、腰、大脾都痛,晚餐係痛到唔想食野,塞3日瘦左1.5kg, 我第四日返屋企即刻痾屎.....醫生未提過叫我開刀,一陣會再有高級醫生黎,睇下佢會比咩意見我,因為我而家真係好崩潰,一唸到塞藥又喊.....

複式洋房

回覆 Kimig 的帖子

點解咁好,醫生話塞6次,3日後休息一日&#129402;

別墅

yuirose 發表於 19-10-27 10:07
回覆 Kimig 的帖子

點解咁好,醫生話塞6次,3日後休息一日&#129402;

塞藥催生真係辛苦啲 bb快啲出黎唔好令媽媽咁辛苦啦

別墅

我都係糖尿催生,但我當日去到醫院醫生幫我檢查話宮頸軟化的好好,即時幫我安排去產房

複式洋房

有冇攪錯。。三日仲唔開刀,雖然政府資源有限,但都唔係甘樣挑戰人類極限呀麻。。。辛苦哂媽媽,睇到都心痛 你都試下自己搵方法令 bb自己想出黎,靠自己好過

首頁

尾頁

跳至