自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女尋日俾野咬左,放學時就有d紅腫,佢話痕,有查左d無比膏,今晚剛發現起左個水泡,周圍都腫曬,應該點處理可以查d咩,請問有無人試過咁樣

伯爵府

回覆 cyytt 的帖子

我囡試過, 俾蚊針完腫晒, 第二日仲起水泡.我唔敢幫佢搽嘢, 佢仲痕到抓破咗d水泡, 我只幫佢消毒咋.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

waiting046 發表於 19-10-26 23:17

我囡試過, 俾蚊針完腫晒, 第二日仲起水泡.我唔敢幫佢搽嘢, 佢仲痕到抓破咗d水泡, 我只 ...

請問你用咩消毒,我而家都怕佢訓覺時抓破左個水泡水泡破左會流血嗎

伯爵府

用洗傷口果d粉紅色藥水, 但而家話有洋葱菌, 都唔知用乜消毒好喇.我都唔知抓破果時係點… 因為佢已經抓到損晒.

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

cyytt 發表於 19-10-26 23:14
阿女尋日俾野咬左,放學時就有d紅腫,佢話痕,有查左d無比膏,今晚剛發現起左個水泡,周圍都腫曬,應該點處 ...

我有試過類近情況,但比你再腫D,最終要去急症室

wcpcelia    發表於 19-10-27 19:39

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

敷冰

大宅

回覆樓主:

我女由細到大比蚊針完都係會腫跟著起水泡,如果大既我通常用針刺穿佢印乾d水,千萬唔好搣左層皮,用消毒藥水消毒,再搽少少茶樹油就貼膠布唔想佢再抓,就好快好番,因為我怕佢抓爆d水唔知有冇菌野到其他地方都有! 其實呢d係對蚊敏感,我女7歲都仍然係咁,所以好怕蚊咬佢,返學一定要搽防蚊和帶足手腳既蚊帶!好返d印好似瘀左咁要3,4個月先退!

男爵府

我仔早兩年成日一比野咬完就變成咁,試過四粒水泡系腳,超慘⋯⋯都冇話特別搽d咩,未穿前就周邊搽双飛人,穿之後就幫佢消毒再搽紅藥水⋯⋯因為我仔keep住兩年都系咁,所以以上呢個配搭我覺得系好得最快

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我試過
最終去醫生度抽水

複式洋房

去睇一睇醫生穩陣啲

wcpcelia    發表於 19-10-27 10:15

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我比蚤咬先會咁,又腫又出水泡,不過通常都比我R穿個pop,然後成日有水流出嚟,會凝結成好似鼻涕咁嘅物體

首頁

尾頁

跳至