論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好唔好話個工人仲咩成日霸住個廁所…?

我個菲姐, 好多時夜晚用廁所超過20分鐘, 有時分上下2場, 上半場20分鐘完場, 出黎5分鐘攪下o野, 又入過去廁所再 繼續下半場another 20 – 30 minutes. 星期日仲衰, 多一個早場--- 就係出門前, 用廁所 > 20 minutes, 有時忍唔住在廁所門口聽下佢攪咩, 但係好多時冇水聲, 都唔知個阿姐在裡面攪咩鬼.

雖則話我屋企有2個廁所, 我同老公都係用房o個個, 但係13個月大ge阿仔d毛巾, potty, 洗頭水,沖涼盆咁… 就擺晒入客廁, 好似今日咁, 佢放完假返黎前後用 o左50分鐘廁所, 如果唔係我醒目一早拎番晒阿仔 d o野出黎, 我諗阿仔今晚沖唔到涼訓覺喇. 諗起要我呢個主人為o左個工人用廁所 而要自己就住d 時間將阿仔d o野拎出拎入, 就唔高興.

仲有, 個工人成日將d水桶, 地拖, 阿仔個 potty, 亂咁放在廁所地下, sink, 浴缸咁, 如果有 guest 黎 or 我要同阿仔在客廁沖涼, 要執過晒d o野先用得個 toilet bowl 同個浴缸….有時睇到真係火都黎埋. 不過我又唔知人地屋企個工人又係唔係咁先做到清潔.

我想問下大家個工人平時用廁所用幾耐, 同埋會唔會將d 用具周圍放, 攪到個廁所唔係人人即刻用到. 仲有, 我應唔應該問個工人仲咩用廁所用咁耐, 同埋 點樣話佢好呢? 因為我呢位工人阿姐, 係極之情緒化兼會黑面架, 我就最憎睇佢面色 同埋我有個13個月ge b在佢手呀!.

複式洋房

Re: 好唔好話個工人仲咩成日霸住個廁所…?

都真係用好耐! 您應該了解下 是否她顧意在內 不理仔仔? 點解不考慮換另一個

我最近才換了一個工人 來了3星期 至今都好滿意 乾淨(回家感覺立立令) 幾快 煮飯ok(奶奶滿意) 希望她可繼續keep 住

以前個個好純品 但好lazy, 在我面前會好勤力 但我不在時當奶奶透明 我奶奶成日同我”伸” 攪到我好煩 最後她講大話說老公死了要回菲律賓(真係甘都得) 我炒了她

我本來都怕一蟹不如一蟹 但點解不positive D! 可能next is better! This time I win!

good luck!

大宅

我的情況跟你很似,我個工人都係晚晚晌個客

大宅

my maid is better

also I agree that if you can not put up with her

change another one

my case is

it gets better each time....

Good luck

水晶宮

m1m1sam
敲道廁所門問個工人 ‘are u ok? Are u feeling well’ 呢招我用過喇! 但唔知係個阿姐唔識聽我弦外之音定係佢當我冇到, 佢而家時不時都係做所長. 我就同你一樣, 唔出聲同忍佢囉….. 不過個心就成日頂住…. 點解個工人一個人用晒個廁所???

lyly, summer123
我呢個工人, 係去廁所, 洗衫收衫同埋ironing 個schedule 我唔係幾happy之外, 其餘都算 ok. 比起好多 mami 呻 ge 衰工人, 我個工人真係好好多, 所以我都係想 keep 佢多過想換佢. 不過個阿姐成日好似唔憂做咁, 下個約我會減佢 $400 人工 (佢而家收 $3670, 我唔洗比外傭稅), 唔知到時佢 會唔會 唔同我 renew contract, 話要過加拿大打工喇 (好高務遠…. 去到加拿大, 又凍又人少, 仲邊有佢而家咁高興一放假就同班 friend 去 bbq 丫! 都唔得腳踏實地ge)

侯爵府

BIRDBIRD

佢識諗先真, 加拿大做5日架咋, 還要不知做滿幾多年可以入籍TIM, 還有BOARDING HOUSE比佢地住(不SURE, 有D媽咪提過).

大宅

係呀,工作時間又短,人工又高添。

hinhinmummy 寫道:
BIRDBIRD

佢識諗先真, 加拿大做5日架咋, 還要不知做滿幾多年可以入籍TIM, 還有BOARDING HOUSE比佢地住(不SURE, 有D媽咪提過).

大宅

birdbird
你個工人係咪匿響廁所偷懶?

我個工人好彩又無o既咁問題呀(又可能係我唔多覺都未定)!!!事關我工人用佢自己個工人房廁所。anyway你要同佢講清楚,唔可以用廁所太耐law~!

一係你覺得佢入左去好耐都唔出黎果陣,就專登叫佢出黎做依樣整果樣,等佢知道要返出黎law!

首頁

尾頁

跳至