自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女快將6歲,呢兩個星期發現佢不停歪頸。

我向精神科醫生咨詢左意見,佢話係抽動症 (TICS)。
我諗諗下我女之前都試過眨眼呀,吸鼻呀咁,但兩、三星期就消失左,所以我地都無為意。

我依家帶呀女去睇Counsellor玩遊戲治療,Counsellor話佢有焦慮,依家我地諗辦法舒緩緊佢架焦慮,希望的TICS都會消失...

有無過來人可以分享一下。。。我好擔心呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

luckyho 發表於 19-10-29 10:45

如果同焦慮有關,要盡量離開令到佢焦慮的環境/事情。仲要比時間佢調節返,唔好期待一離開即好。

有時,會只係學身邊其他人一d小動作,學左就會咁做,做左唔知點解又會好似習慣咁做。要提醒少少,之後唔洗再提,又會慢慢停止。

根據自身經驗,不要完全相信老師/專家的見議,他們的意見,只供參考,自己小朋友,自己最清楚。否則心血少d,財力少d都唔夠佢地玩

大宅

請問你小朋友好返未?因為我小朋友都發現有呢個問題.差唔多兩個星期.

男爵府

想問下你小朋友反眼情況係點?我小朋友係咁反眼超過一星期 雖然依家情況冇咁嚴重 但都有日日反眼。之前反到嚇死人,吾識停咁,食飯 做功課 睇電視 講嘢都係咁反。入院檢查過醫生都吾知咩原因

別墅

我小朋友得26個月,佢係10幾個月時會抽動薄頭,當時我睇醫生佢話係抽動症叫我唔理佢,大約22個時就無症出現,但係呢幾日又出現番,睇好似會反反覆覆咁,真令人好擔心

大宅

heather1106 發表於 20-4-21 09:25
想問下你小朋友反眼情況係點?我小朋友係咁反眼超過一星期 雖然依家情況冇咁嚴重 但都有日日反眼。之前反 ...

我小朋友最近都不停發出「哼..哼」
一睇電視無野做時就會發出
有無中醫介紹?

男爵府

acernok 發表於 20-5-12 21:00
有無中醫介紹?

我仔都係咁

男爵府

acernok 發表於 20-5-12 21:00
有無中醫介紹?

我仔都係咁
睇緊中醫睇下有無效....

水晶宮

我女情況都一樣 6歲,., CHOK頸都係自然好番,

呢排佢暫眼,
我覺得係"敏感"

伯爵府

heather1106 發表於 20-4-21 09:25
想問下你小朋友反眼情況係點?我小朋友係咁反眼超過一星期 雖然依家情況冇咁嚴重 但都有日日反眼。之前反 ...

其實可以與tics和平共處,如果嚴重先用藥,但係精神科藥物,控制腦內多巴安,其實用藥份量好少 ,唔會有太大副作用。
而且唔好比小朋友太大壓力 ,壓力時會頻密好多
開開心心又一天

侯爵府

個人經驗
我個仔在10歲起有甩頭髮, 接著11歲抽動症, 有看E生, 有檢查身體,精神科亦看, E生話壓力, 有食藥. ,精神科E生話唔好比壓力佢. 當中亦有看中E調理身體. 抽動症2年中慢慢沒有, 亦不需要食藥.. 其實過程中他都大. 他有小小自俾. 唔開心. 真的需要小心處理身心狀況, 由私家心理E生轉看政府都OK . 幸好現在他已21歲, 一切健康.
看私家E生未寫轉介信看政府, 政府有多方面檢查.. 當然你的私家E生好可以考慮KEEP住..

kckammy

伯爵府

我大囝小學時會擰頭和抽膊頭,特別是考試前,中學後又減少了,大學就消失了。

大宅

我仔六歲,眨眼約有一個月,後來我發覺電視同電子產品用多左,減少睇電視後,最近無眨眼啦

大宅

mimokoala 發表於 20-5-13 14:45
我仔都係咁
睇緊中醫睇下有無效....

咁中醫有無話點解咁?

男爵府

acernok 發表於 20-5-14 13:09
咁中醫有無話點解咁?

我仔似係情緒誘發嘅
事源睇左套劇嚇親
因為同醫師講左原因,我無特別問佢中醫理論係咩原因啊
睇啲中葯成份似乎都係從肝處理咁囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我個仔宜家十二歲, 一兩年前都試過, 最初有一排眨眼, 一兩個月跟住停咗, 有一排係縮膊頭, 一兩個月又停咗. 睇過兒科, 腦神經科, 佢地都話都係TICS, 不過冇咩野可做, 再觀察下. 如果嚴重就要睇精神科, 食藥, 不過都只係控制或減少徵狀, 最好唔好食.

大宅

mimokoala 發表於 20-5-14 13:21
我仔似係情緒誘發嘅
事源睇左套劇嚇親
因為同醫師講左原因,我無特別問佢中醫理論係咩原因啊

睇戲誘發(emoji)
真係防不勝防呀

我都問下中醫咩一回事先
呢排睇開鼻敏感

首頁

尾頁

跳至