懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽試過生完後有產後足底筋膜炎?我生完就快1年,對腳都痛足1,醫左成年,中醫,物理治療,針灸,拔火罐,都唔見好轉而且仲惡化左越來越痛。有冇有經驗嘅媽媽可以教下路點樣醫?呢個問題真係好困擾我。

男爵府

係咪生完重左?有冇買減壓鞋墊

複式洋房

回覆 喊包媽媽 的帖子

係肥左好多呀,而且我本身有扁平足,而家諗緊去整個鞋墊

別墅

minibmu 發表於 19-11-2 23:54
回覆 喊包媽媽 的帖子

係肥左好多呀,而且我本身有扁平足,而家諗緊去整個鞋墊 ...

先買個鞋墊承托住 同時 慢慢練腳底肌肉 (抓毛巾) 同埋唔好按痛果d 位。唔好拉腳底筋膜
還有去買個瑜珈柱 foam roller 碌小腿 大腿 上YouTube 會有教,一定要日日碌越痛越要碌最好一日碌幾次。最後當然唔好企咁多 行咁多

複式洋房

回覆 talerial2009 的帖子

其實係咪好多人都係靠自己拉筋好返?需唔需要另外再睇咩醫生治療下?

大宅

minibmu 發表於 19-11-6 15:34

其實係咪好多人都係靠自己拉筋好返?需唔需要另外再睇咩醫生治療下? ...

我試過,睇政府醫生轉介整咗個鞋墊,做物理治療,打埋衝擊波
開頭都仲痛,後來無做物理治療,只著特別鞋墊,慢慢自己好番,依家鞋墊都唔駛
物理治療師有講唔好做跑步等劇烈運動同唔好長企,間唔時自己拉筋

大宅

回覆樓主:

會唔會係鞋問題?我係返公司換鞋,之前係公司穿的鞋底太薄,腳板踩落地都好痛,但之後換了對厚小小既,就無痛了

別墅

minibmu 發表於 19-11-6 15:34

其實係咪好多人都係靠自己拉筋好返?需唔需要另外再睇咩醫生治療下? ...

其實係 姐係一個傷口 你仲不停攪佢 佢點會好。所以抽筋 係唔會拉腳板底既筋 只會拉小腿 有好多時 小腿筋緊都會影響足底筋膜 仲有 係屋企得閒冰敷下 都有幫助

大宅

minibmu 發表於 19-11-2 23:54
回覆 喊包媽媽 的帖子

係肥左好多呀,而且我本身有扁平足,而家諗緊去整個鞋墊 ...

減肥最有效,過來人心聲。

拉筋、足部按摩機、浸熱水、踩網球、鞋墊 etc
全部對我嚟講都冇用
後尾減肥20磅後,足底筋膜炎就自動消失。

複式洋房

回覆 xanexane 的帖子

我都好想減肥呀,但自從生完返返工之後,個人真係攰到呢。我幾乎都係晚晚氹完阿女瞓,就自己都唔覺意瞓著埋,足底筋膜炎又唔做得啲咩劇烈運動,都唔知要幾時先瘦到落黎。。。好灰

首頁

尾頁

跳至