懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下大家意見,打算返外家坐月,大家會比幾多錢媽媽幫手買野至足夠?

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 18:00
想問下大家意見,打算返外家坐月,大家會比幾多錢媽媽幫手買野至足夠?
...

計唔計埋心意呀? 俾張提款咭佢禁得唔得

男爵府

CTPIG 發表於 19-11-3 20:55
計唔計埋心意呀? 俾張提款咭佢禁得唔得

我同c6傾完之後打算比3萬,唔知夠唔夠定要再比多d 依家請個陪月都2萬,仲未計買其他補品,諗住將請陪月嘅錢比晒媽媽再加多1萬
*佢唔識用提款卡,所以比佢都無用

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 20:57

我同c6傾完之後打算比3萬,唔知夠唔夠定要再比多d : ...

係咪視乎你要食啲咩? 因為我唔補ge, 媽來我家照顧我三餐,佢無咩同我計,我俾咭佢禁錢買野,其餘佢都係收返普通家用。我無請陪月,我叫佢話事請鍾點幫忙,禁錢出糧囉,咁樣其實我媽係無陪月收入。

男爵府

CTPIG 發表於 19-11-3 21:04
係咪視乎你要食啲咩? 因為我唔補ge, 媽來我家照顧我三餐,佢無咩同我計,我俾咭佢禁錢買野,其餘佢都係收 ...

佢應該都係會買花膠、鹿茸、高麗蔘之類嘅野幫我補!第一胎請左陪月,但覺得坐月坐得麻麻地,搞到個身體無咁好,所以今胎都係諗住媽媽幫!上一胎坐到成日喊,夜晚無人幫,得自己一個,傷口又痛,住院期間又要輸血,由入院果日開始計,總共住左7日至出得院 加上出院後又唔上奶,bb又好難湊,成日喊同扭計,搞到差d抑鬱到想去跳樓,我唔想再一次惡夢重來,所以今次一定要返外家坐月!
*我媽媽又唔會同我計,係我想問下大家意見應該比幾多佢至岩

男爵府

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 21:23

佢應該都係會買花膠、鹿茸、高麗蔘之類嘅野幫我補! ...

花膠塞奶呀

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-11-3 21:46
花膠塞奶呀

多謝提點

男爵府

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 21:47
多謝提點

呀媽識唔識幫你坐月?叫佢去上下堂先
唔系亂甘煮,亂甘煲野 反效果
比幾錢 好隨心
陪月而家1個月24000左右
開頭買炒米茶嗰啲貴野,都買左4000左右
一個月買餸大約$8000啦
3萬包連買野,就少左d 睇你點計。

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-11-3 21:50
呀媽識唔識幫你坐月?叫佢去上下堂先
唔系亂甘煮,亂甘煲野 反效果
比幾錢 好隨心

佢都係根據返佢自己經驗幫我坐,應該都無問題掛!因喺生大果個之前,小產左一次,都係佢幫我坐小月!坐完小月,抖左3個月再開工,第2個cycle就bingo左,生左大果個,所以我諗應該無問題
我問左個相熟陪月,佢話收2萬,所以諗住再比多1萬佢!我都知佢唔會有多餘錢袋返,唔貼返轉頭已經偷笑 有諗過比5萬,但c6未必覺得需要比咁多,加上得佢一份人工,又要供樓,雙方父母,平時所有雜費都係佢負責,仲有個讀k1嘅小朋友,經濟上都負擔幾大,所以唔敢要求佢一定要比5萬民個數

男爵府

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 22:01
佢都係根據返佢自己經驗幫我坐,應該都無問題掛!因喺生大果個之前,小產左一次,都係佢幫我坐小月!坐完 ...

比3萬計左買餸同補品錢未先?

真系聽好多,靠以前經驗坐月,之後錯到7彩
叫呀媽真系上下而家個d陪月堂,好似1,2千炸,聽下都好呀。。。

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-11-3 22:47
比3萬計左買餸同補品錢未先?

真系聽好多,靠以前經驗坐月,之後錯到7彩

3萬計埋喇,叫佢去聽我諗佢未必會去上,但總好過無人幫 奶奶個人好慳,加上年紀大,如果叫佢幫手坐月,我唔敢想像佢會買d咩比我食 [/smi

男爵府

bbboboiloveyou 發表於 19-11-3 22:58

3萬計埋喇,叫佢去聽我諗佢未必會去上,但總好過無 ...

請陪月啦,,,到時唔開心,聲都無得出,,,
你幾時預產期啊?有冇朋友介紹?聽你咁講有啲伏

別墅

回覆 bbboboiloveyou 的帖子

我係媽媽過黎我屋企陪月,不過娘家遠,唔想佢返足全日咁辛苦,所以預媽媽只黎到半日,一個星期5日左右。
我都諗緊要比幾錢媽媽好,問佢又話冇所謂。媽媽以前做開陪月,習慣日日mark底買左幾多錢嘢,所以諗住買嘢實報實消。另外諗住比兩萬蚊包埋搭車,平過出面請陪月少少,但時間就會短啲。

媽媽話啱啱生完唔應該太過補身,以有營養同清淡為主好啲,再加啲湯水已經好夠。如果你媽媽唔想去上堂,可以買本坐月食譜參考下。

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-11-3 23:42
請陪月啦,,,到時唔開心,聲都無得出,,,
你幾時預產期啊?有冇朋友介紹?聽你咁講有啲伏
...

我都有相熟陪月,尋日咁岩同奶奶講起陪月問題,佢一聽到要成2萬蚊一個月,已經好多野講,話咁貴,食左佢好過 我已經唔再出聲喇!問題左於,點解唔想請係因為夜晚得我自己一個人湊,如半夜嘈醒左c6同個大嘅,到時成家都無覺好訓,所以點解我想返外家坐月就係咁解!c6份工好大壓力,好辛苦,無精神就做唔到野,影響工作

男爵府

karylok 發表於 19-11-4 03:18
回覆 bbboboiloveyou 的帖子

我係媽媽過黎我屋企陪月,不過娘家遠,唔想佢返足全日咁辛苦,所以預媽媽只黎 ...

我自己都有書呀!叫佢去上堂,喺佢心目中可能覺得晒錢之餘仲有d侮辱佢,所以佢應該係唔會去嘅 我會上網搵定d資料比佢,到時比佢參考下 我屋企同外家又係隔得遠,屋企仲有爸爸同妹妹要照顧,媽媽又唔搭得車,所以唔使諗佢會搬黎幫我坐月,咁唯有我返外家坐月喇!

大宅

bbboboiloveyou 發表於 19-11-4 07:39
我自己都有書呀!叫佢去上堂,喺佢心目中可能覺得晒錢之餘仲有d侮辱佢,所以佢應該係唔會去嘅 ...

你返外家會好過你阿媽過去你度,因為唔係自己屋企,始終有啲姐手姐腳,至於計唔計較方面(無論係錢銀上定其他)真係好睇你阿媽係咩性格,我阿媽就一定唔得,所以要你自己先衡量到,講真如果佢唔計較, 3萬我覺得足夠,不過你都可以問下佢夠唔夠囉,「正常」阿媽就唔會同個女計到咁足嘅

男爵府

tovibb 發表於 19-11-4 08:22

你返外家會好過你阿媽過去你度,因為唔係自己屋企,始終有啲 ...

我都係咁覺得,附近又無街市,佢買野都唔方便,又唔搭得車出去,叫佢黎都無用 c6每個月都有比家用佢,臨過年前都會額外比多幾千佢,咁加加埋埋都有4萬幾,我諗應該都ok嘅! 當然,如果有d野佢話想買定d,我自己咪暗啞地比佢當係c6比架囉,唔係可以點,唔想到時搞到鬧晒大交 媽媽都話我返去坐月佢無所謂,辛苦少少好話到時搞到個身體差左,補唔返!

大宅

bbboboiloveyou 發表於 19-11-4 08:28
我都係咁覺得,附近又無街市,佢買野都唔方便,又唔搭得車出去,叫佢黎都無用 c6每 ...

咁你媽媽都好錫你,我阿媽唔會俾我地返外家坐月,佢黎到都係招呼親戚多過照顧我,仲阻住我同bb休息,又叫我自己煮飯都得,蒸下好簡單,又話洗濕左手抹乾就得,話佢以前都係乜乜乜,反而我99雖然都唔係太識,但都盡量唔洗我落手做,所以今胎我都請陪月算喇,對健康同心情都會好d

男爵府

tovibb 發表於 19-11-4 09:27
咁你媽媽都好錫你,我阿媽唔會俾我地返外家坐月,佢黎到都係招呼親戚多過照顧我,仲阻住我同bb休息,又叫 ...

佢都算係一個好媽媽,大家都係女人,佢深明坐月坐得唔好,手尾好長,條路仲咁長點行呀!同埋佢知我上下胎坐月坐得麻麻地,所以佢同我講話唔介意比我返外家坐月!有媽媽照顧真係好幸福

男爵府

我上胎係媽媽幫我坐,我中醫話我體質ok,所以無咩食補品,食下清淡野,花膠咁,我餵人奶又無塞,可以食少少試下先,個時我比兩萬蚊媽咪,佢又入返哂落我户口,今胎就媽咪奶奶輪流幫我坐

首頁

尾頁

跳至