自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

即轉part time 啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會照顧咗個仔先...但最緊要, 睇番你自己的性格

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

樓主, 我同你一樣CASE, 我有個女小一, 一個仔1.5. 我都是全職5.5天, 放6:30 返到屋企都7:45.. 平時係找亞E幫手接送... 我真係想轉Part time.. 因為放工回來小朋友都差不多無電, 不過收入真係少好多~

男爵府

唔駛諗
樓主既情況
一定揀做 pt

子爵府

mollybach 發表於 19-11-8 07:08
都係普通中五咁

我都唔係高學歷,所以英文 grammar tenses呢啲我完全唔記得晒,真係教唔到,要搵私補,普通中文常識我都自己教,但做功課真係比佢hea到我變暴龍,最終都係比返補習社

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

揀PT啦,我之前都係做FREELANCE,自己跟呀女功課同做家務,D時間鬆動D,大家都開心~

侯爵府

Part Time 啦....

侯爵府

mollybach 發表於 19-11-8 08:07
Part time 就5日工,full time 就5.5日。
所以少一半都理解到嘅。

其實full time連一萬蚊都冇,就算唔使湊仔都揾過第二份啦,試吓半年 PT先,低小唔太難,除非名校啦

男爵府

回覆樓主:

一定揀PT,最重要係你上司問題,呢份再做落去,遲早家人俾你牽動埋情緒。PT做做下可能會加人工或轉perm, who knows? 呀仔又可以早d返屋企,佢咁樣係出邊咁耐其實好攰,同大人OT冇分別,你又可以自己睇緊d

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我係你, 會揀pt, 試下先囉~
講真, 現在呢份工新做, 蜜月期未過已經無蜜月可言。
最怕啲人將情緒帶俾其他人!
而且仲要係你上司! 呢個好影響你日日返工既情緒。
加埋豬頭骨惡啃, 趁試用期未過, 快啲轉工啦~
你咪當份pt 當過渡/ 試用。
同埋第日功課班, 冇人接你仔仔放學, 你要另請姨姨去接送, 都要洗錢。
咁倒不如自己試下份pt + 自己接放學同教功課。
如果真係唔掂, 先再搵個第2份長工, 同第2間補習社。
反正你現在份工唔好, 補習社又唔係好好, 呢兩樣冇了都唔可惜。

唔知你同你先生收入如何, 如果你地入息係可拎到書津既話,
其實你可以試下幫仔仔申請一些社區中心既功課輔導班, 社區中心個啲, 如果你地係低收入既話, 係可以有津貼, 咁一黎外判, 二黎冇私人補習社咁貴。
不妨去你家附近問下。
就算唔係低收入,冇津貼, 佢地通常一個月都係千零蚊, 應該都比你現在補習社較便宜。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

新工起碼要一萬先考慮,五日工好普遍,你每日只係早放兩個鐘,唔算半職,人工唔應該太低。同埋返新工車程同車錢幾多,呢個都要考慮。
我傾向返新工,自己教;個補習太廢,功課都做唔晒/做錯返黎我接受唔到。
如果唔鍾意自己教既,就搵過另一間補習。洗左錢冇效果好唔值!

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

PT, 你自己本身都萌生去意, 即係證明你都唔想做長果份啦

水晶宮

我會揀p.t

大宅

alicewtw 發表於 19-11-8 11:27
新工起碼要一萬先考慮,五日工好普遍,你每日只係早放兩個鐘,唔算半職,人工唔應該太低。同埋返新工車程同 ...

新工同舊工都只係我住嘅地方同區,行路返工,所以兩份係爭在多咗一日星期六唔洗返同少咗兩個鐘咁。
我都覺得份補習好似雞肋咁,食之無味 棄之可惜。又怕自己教唔掂,想返轉頭已經無位,因為住緊嗰區唔多補習社,比較有規模算係呢間,又近屋企,阿仔甩甩漏漏唔記得帶返屋企嘅課本,都可以即刻返去補習班搵返。

大宅

bbpompom 發表於 19-11-8 09:25
樓主, 我同你一樣CASE, 我有個女小一, 一個仔1.5. 我都是全職5.5天, 放6:30 返到屋企都7:45.. 平時係找亞E ...

係呀,真係愈早做哂功課,愈早食晚飯,剩低嘅時間可以溫書又得,陪佢睇其他圖書又得。
如果繼續咁落去,其實我都唔知對阿仔有無影響⋯⋯

別墅

part-time好似好啲
但係你要諗下,你轉左part-time之後,屋企會唔會好手緊
雖然個仔好緊要,但係啲錢都好重要
咁如果屋企負擔唔大嘅,梗係轉part-time啦,為咗個仔着想
同埋下年補習社冇人接送呀嘛,你轉左part-time連補習社都唔駛去,慳返錢同時間囉
你同我嘅情況好相似,當初我因為小朋友,而放棄左自己份full-time,我諗住做part-time,但係我發覺唔得,因為屋企開支實在太大,同埋我份工人工好高,少咗好多錢
我對住小朋友日日鬧佢,鬧到我頭都痛埋,不過好好彩,比我喺屋企樓下搵到個好好嘅補習老師,佢搞得小朋友掂,仲同佢溫埋書,過咗鐘都唔收錢
所以我決定出返嚟做full time
你要諗清楚先

大宅

wingyin 發表於 19-11-8 14:06
part-time好似好啲
但係你要諗下,你轉左part-time之後,屋企會唔會好手緊
雖然個仔好緊要,但係啲錢都好重 ...

我應該決定留喺舊公司喇,因為同家姐分析過,無乜事發生又無紅假的話,就出足$7000一個月,但係如果撞到多紅假而我個仔又唔生性,突然病幾日的話,嗰個月就真係出唔足糧,到時候又點呢?又因為part time 關係,你請多幾次事假,人地炒你其實好易,到時候我係咪兩頭唔到岸呢?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mollybach 發表於 19-11-8 14:09
我應該決定留喺舊公司喇,因為同家姐分析過,無乜事發生又無紅假的話,就出足$7000一個月,但係如果撞到多 ...

返星期一至五,9-3,先7k,有紅假有請假都出吾足,出手好低喎

大宅

yanyan-mummy 發表於 19-11-8 14:20
返星期一至五,9-3,先7k,有紅假有請假都出吾足,出手好低喎

佢70一個鐘,扣一個鐘飯鐘錢,350一日,係時間好fit我接放學,因為只係過條天橋行多幾步就係我仔間小學。

首頁

尾頁

跳至