時事熱話

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

回覆 obi069 的帖子

殺曱甴用曱甴彈,有咩問題,個個都係咁用架啦,用完,有味,就全部野都要清洗下架啦,
呢D大家都知架,
你吾鍾意番你個連登囉...文宣

複式洋房

回覆 zhouzhouBB 的帖子

我無本事叫警察停手,殺人武器係佢地度!
但係我唔會盲目支持失控既警察!呢刻仲支持警察等於幫凶!

無警察,就無殺人武器。
過半市民俾警察零分呢樣無得呃!
示威者犯法唔會令警察殺人犯法變得合理!
揸槍既先要放低先有解決方法!

yk8ky    發表於 19-11-21 16:21

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

myki 發表於 19-11-14 13:06
好明顯佢日日睇假新聞,無腦嘅人最容易被毒媒洗腦。

就算比佢睇到段真新聞佢都會話係假
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

伯爵府

obi069 發表於 19-11-14 13:35

我無本事叫警察停手,殺人武器係佢地度!

你馬緊系唔撐警察啦!你好明顯撐暴徒呀!

複式洋房

回覆 0404lau 的帖子

就係你呢度人鼓吹殺人!唔當人命一回事!而家個個警察都失控你係幫凶,血債會報應!

yk8ky    發表於 19-11-21 16:22

複式洋房

回覆 usbaby 的帖子

你睇咩新聞咪放出來。
唔信記者話人黑記,又話要真新聞?

揀啲你順眼先睇?

yk8ky    發表於 19-11-21 16:22

複式洋房

我一直唔撐暴徒!斬人咬人撞人放火都唔得!但點解警察揀來捉?支持自己就算犯法都唔捉?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

obi069 發表於 19-11-14 12:10

唔好倒轉講,明明六月開始全部和理非,但警察6.12照用大量催淚彈,慢慢縱容黑社會斬人 ...

你講緊6月用鐵通同地磚掟警察, 步步進逼警察防線,要攻入立法會大樓個班首先用暴力的“和理非”?
警隊係在最後防線, 為保護立法會大樓才用力還擊.

倒傳講的明明是你.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

obi069 發表於 19-11-14 12:10

唔好倒轉講,明明六月開始全部和理非,但警察6.12照用大量催淚彈,慢慢縱容黑社會斬人 ...

點解警察要咁做

複式洋房

而家血庫告急,邊個真係愛香港有良心就去捐血!

伯爵府

好媽媽勳章

樓主, 明白你擔心仔女的健康, 希望他們早日康復。
但我好想知道當示威者不斷堵路, 放氣油彈, 私了, 最近仲放弓箭, 如果引起嚴重交通意外, 有傷忙邊個負責呀? 好似中大學生堵塞土露港公路, 係非常危險的, 可以隨時死幾十條人命, 已有司機頭部比磚掉傷, 之後學生又入返去中大做避難所, 唔比警察捉, 話係私人地方, 我只係見到逃犯唔係學生, 咁警察應該點做呀?

1. 好聲氣地請你們離開 (但迎面已有磚和氣油彈飛過來)
2. 當乜都睇唔到走人
3. 一起幫手堵路

我承認警察在某些情況下係有用過份暴力, 我會等警監會的報告。但你絕對要看清楚現在係暴徙唔肯收手, 日日開PARTY, 國際標準已一早開槍, 香港警察已好克制。

我好想聽下你的高見如何應付不是和理非的示威者。

男爵府

好呀,我信因果架,你都小心D...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

obi069 發表於 19-11-14 13:38

你睇咩新聞咪放出來。

我講過乜台新聞都睇,連 fb 黃到發黑既我都會睇下(唔想睇都唔得文宣太厲害),唔想先入為主每次先睇完黃嗰邊既片,然後再睇中立或藍嗰邊既片,簡單講如前一兩日文宣話警察喺天橋上扔磚,都話警察有份做架啦,但我睇中立嗰邊,原來條片又係被 cut 左,橋下有架泥頭車警察係扔磚落車清埋緊現場,咁你話邊方講緊真呀?你又睇左邊邊呢?
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

複式洋房

回覆 Jasmine-4711 的帖子

你倒轉講!6.9, 6.16兩次都係百萬和理非遊行,但6.9已放百五粒催淚彈!之後政府幾續二讀先有7.1入立法會!你係咪本身唔清唔楚?

yk8ky    發表於 19-11-21 16:23

複式洋房

回覆 iwff 的帖子

警監會成功提案不足3%,而且會被投訴課駁回!連警監會請既專家小組都話警監會無能力處理!
一早就應該成立獨立調查委員會,同停止警察使用致命武器!

複式洋房

我連HKG報,時聞香港,港人港地,呢啲藍到黑既假新聞都睇!但直播片有頭有尾無得呃,無清楚前因我唔會信,但明明白白既有太多係警察濫暴!

複式洋房

一樣野好清楚,留言既有冇食過催淚彈?有冇中過汽油彈(不論示威者還是喬裝警)?

伯爵府

好媽媽勳章

即係你意見係成立獨立調查委員會,同停止警察使用致命武器, 示威者就會停止暴行? 不用回應五大訴求?

但你未答我的問題, 現在警察面對緊暴徙的暴行時應該點做呀? 甩口甩面比佢掉磚和氣油彈??

複式洋房

回覆 iwff 的帖子

例如真普選我認為係要長遠做準備,唔係即時做到。
警察要一視同仁,黑社會,例如今朝上水個班,要用同樣武力阻止佢哋周街殺人。

宣布獨立調查委員會同警察禁止再用致命武器,示威者就無理由主動用汽油彈攻擊。

警察濫暴唔停,蒙面做咩都無後果,點會止暴?

大宅

真真假假 發表於 19-11-14 09:31
唔使驚,暴徒日日食咁多催淚彈都咁精壯,
仔女有事,一定不是催淚彈造成的。
...

唔係你仔囡真係可以大聲啲喎

首頁
34567...14

尾頁

跳至