自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以獨居長者為例,因多區路面情況太差,又無交通工具,這幾天有於社福機構工作朋友表示已未能送飯到這些長者家中。他們不少未能自己進食,要義工協助。已不止一宗,有平安鐘服務機構收到長者求助,指全天收不到飯餸。

請廣傳這個呼籲,關心你的鄰居,特別是行動不便者,獨居長者或傷健人士,可以的話,不妨敲敲門,主動詢問他們有無需要幫助,或幫他們更改覆診安排,他們遠比各大學裡的暴徒更需要各位物資和其他支援。

子爵府

From Facebook

讀者傳來,大家多關心獨居長者或兩老

//不論大家政見如何,請關心一班獨居長者,有社福機構表示昨天已經不能送飯到這些長者家中,他們有些是不能自己進食的,需要義工協助,但因各區堵路,義工已無法到達。昨天已有長者全天收不到飯餸,現在如何也未知。

請廣傳這個呼籲,叫各位市民多關心鄰居,特別是附近有獨居長者,或需要醫療協助的人士,請敲敲門,給予他們所需的協助。//

【解毒文】今日網絡瘋傳一個有關擔心堵路令送飯服務做唔到,長者冇飯食嘅Message,由於訊息有誤而又有關社福界,一班社工火速回應:

1) 其實呢個問題不嬲都存在,唔係呢個時候,大家平時都要多關心
2) 我最近比較擔心d飯俾催淚彈污染,始終真係食落肚
3) 同埋大家都要關心一點: 長者排隊申請服務其實要好耐,有d連申請送飯都要輪候好耐
4)送飯服務大部分係送同區,係行路送,堵路唔會影響你行路。我知有少部分都要搭車,但只會係有心送唔會送唔到嘅路程。
5)送飯果d都唔係義工呀!係職員,personal worker送。盡量會安排同事送飯,安排唔到都諗下點搞
6)服務隊為咗服務對象,已經提早送及轉為外賣。同埋最近同事送飯會轉買飯盒,送完就放工,唔使拎返飯壺落黎。
7)其實咁關心長者,有冇諗過有部份送飯服務係唔送星期六、日?只有少部分會送星期六?其實如果你要關心,有冇關心過啲獨居長者星期六日係點?
8)咁關心長者,你做咗啲乜先?嚟做義工吖❤🤗

除左送飯問題,佢地有d屋企或者屋苑走廊都俾催淚彈射中。大家真係要關心下d長者,佢地吸左催淚彈會引發其他呼吸道問題。

學佢話齋,請廣傳這個呼籲,特別send返俾send message俾你嘅朋友,叫各位市民多關心鄰居,特別是附近有獨居長者,或需要醫療協助的人士,請敲敲門,給予他們所需的協助,同時對轉寄的內容獨立思考。

大宅

tahnee 發表於 19-11-14 15:38
From Facebook

讀者傳來,大家多關心獨居長者或兩老

唔好意思,原來我多事了...抱歉

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

joewalker 發表於 19-11-14 15:14
以獨居長者為例,因多區路面情況太差,又無交通工具,這幾天有於社福機構工作朋友表示已未能送飯到這些長 ...

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

joewalker 發表於 19-11-14 15:49

唔好咁講,提提大家多關心身邊獨居老人係好事

反而係什麼社福界嗰d回應串串貢咁。

事出必有因,冇暴徒又何來TG??

公爵府

chunwai_315 發表於 19-11-15 15:11

x2

好似係政治文宣反擊多D喎……

甘冇礼貌既?!

即使送到飯,堵路令救護車去吾到醫院啦,
獨居老人有事係按平安鐘㗎!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

chunwai_315 發表於 19-11-15 15:11

珍珠宮

joewalker 發表於 19-11-14 15:49

絕對不是你多事,果篇咁嘅所謂『解毒文』,已出現多個版本,篇篇都有啲唔同,可信性甚低。

千其唔好以為自己多事而放棄幫助別人嘅機會。

大宅

多謝各位

公爵府

雖然任何文章內容未必完全真實,但多關心身邊獨居長者都係一件好事。

有時大家咁岩門外撞到就打聲招呼,特別依家時勢,長者同家人政見未必相同,遠親不如近鄰,大家多開解,多關心,可減低長者的負面情緒。

平安鐘收到救助個案,會想辦法幫長者解決,不會置之不理。但機構職員入職時要簽署保密文件,因為接觸太多個人私隱(家人電話,地址,求助內容,病歷簡述等等)所以除非官方網站發佈:例如,氣溫急降,按鐘人數比同期上升30%等等,否則都要自行判斷應否盡信。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

關心身邊獨居長者都係一件好事 X2

首頁

尾頁

跳至