時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Liontigerma 發表於 19-11-15 22:53
修例風波:9大校長聯署 冀大學化解危機不切實際
11月15日
香港多間大學相繼被黑衣示威者佔據,甚至「接管 ...

上樑不正下樑歪,所以縱容咗班垃圾暴徒,咩都人哋問題,推卸責任,橫掂已經打爛晒唔想讀,直情放棄封了她吧!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

段9仲話唔比警察入,叫其他政府部門,我想問叫那個部門?校長

伯爵府

Liontigerma 發表於 19-11-15 22:59
1. 將責任推落政府

2. 依家搞成咁,唔係大學發起
呢d都是政治問題

翡翠宮

CINDYC 發表於 19-11-16 07:44
上樑不正下樑歪,所以縱容咗班垃圾暴徒,咩都人哋問題,推卸責任,橫掂已經打爛晒唔想讀,直情放棄封了她 ...

x2.一开始中、大學校長縱容后果 。扩課就应踢出校、塗鴉校又不敢踢出校。

伯爵府

好媽媽勳章

lina9316 發表於 19-11-16 05:12
用大學的紀律,校規一定得,係你哋校長唔用。

加個敢字更貼切

水晶宮

ngwong2 發表於 19-11-16 07:50
x2.一开始中、大學校長縱容后果 。扩課就应踢出校、塗鴉校又不敢踢出校。
...

各大學咩都無做過,而家直接推俾政府!
當初沒有直接指出學生過錯,壯大暴徒膽量認為做咩都唔使負責任,校長責無旁貸,恥為教育工作者!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

好媽媽勳章

wai4919 發表於 19-11-16 07:46
段9仲話唔比警察入,叫其他政府部門,我想問叫那個部門?校長

警察唔係比佢哋任點,自己搞返掂佢呀!

伯爵府

好一隻段狗,縦容暴徒,令普通市民苦不堪言,犧牲市民的權利。日後佢都應該要坐監⋯

禁止訪問

水晶宮

mike89 發表於 19-11-15 23:13
不如大學派意願書,讀留低跟校規,唔讀簽退學返歸

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

Liontigerma 發表於 19-11-15 22:59
1. 將責任推落政府

同意!現在香港大學生質素每況愈下!幾年後佢地出來工作,你敢請嗎?會服從上司的指示嗎?

睇到校園被破壞,好心痛。

子爵府

回覆樓主:

係咩人将政治帶入校園?教協!咩人要学生擺课?八大学生會?咩人係畢業礼著到IS咁?係学生?咩人縱容佢地?校長、老師、家長、黃絲!
点解校長吾鬧以上的人仕呢?
包批暴徒,掩饰罪行。推卸责任,由校長做起

侯爵府

回覆樓主:

自己整舊屎出嚟, 跟住就掉畀人, 不知所謂嘅教會工作者

公爵府

KATRINE 發表於 19-11-16 10:26
係咩人将政治帶入校園?教協!咩人要学生擺课?八大学生會?咩人係畢業礼著到IS咁?係学生?咩人縱容佢地? ...

我識人在FB一味講中大校園搞成咁係暴政黑警造成,對黑衣人黑學生嘅暴行如製造致命武器放火一概不提!
當年六四,中國大學生都無破壞自己校園。

睇黎,我都要unfriend 那個識左三十多年舊同學!

大宅

回覆樓主:

計我話,凡參與運動者,不論老師定係學生,一律革職踢出校,橫掂佢地都冇做足本分。如果到時學生老師數目不足嘅話就殺校,節省公帑,同埋實現佢地攬炒嘅願望,剩低嘅只有正常學校學生同老師。係人係鬼,一眼睇得出。

男爵府

校長, 你們就算不是事件的起因, 也肯定是惡果的幫兇!

你們 領著比特首還要高的工資, 高出兩至三倍, 怎能一點承擔也沒有呢?

1. 在最開始時, 是誰大大聲說不容許警察入他們的大學校園?
2. 梁家傑 舊校友 說暴力可以解決問題, 校長有譴責嗎?
3. 當日警察 守著二號橋是, 校長嚟做說客, 叫警察撤離, 說學生承諾 什麼什麼的, 結果學生反口覆舌, 校長有出嚟 解釋嗎?
4. 開始時, 學生在校內 肆意塗鴉、破壞, 校長為什麼不紀律處分
5. 學生暴徒在校內毆打別人, 為什麼校長不出來譴責糾正?
6. 學生肆意罷課, 為什麼學校還要和他們配合 得天衣無縫?
7. 是誰說要對暴徒學生提供支援? 對他們噓寒問暖? 他們在破壞整個香港呀!

什麼的因, 就是什麼的果!

複式洋房

其實有道理

子爵府

1. 將責任推落政府

講得啱。

首頁

尾頁

跳至