婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女星期一至三响99度訓,C6弟婦個仔3歲琴日咳又流鼻水,要抱我六個月大既女無人阻止,姑奶還拎比佢抱同排排坐,弟婦,細佬,姑奶,99, c6無人岀聲,99 同姑奶叫好啦…比你抱下,已經抱左好幾次啦,細佬,弟婦無反應,佢兩個成日唔理唔會叫停(10次有1次會囉),弟婦個仔成日病,有次咳弟婦叫佢聞我女個頭,我女平時訓緊,弟婦個仔成日好大聲叫,其他人都(久唔久)會咮下,弟婦係好小,我就黎發癲岀聲同好想一把把打我c6, 原因c6一係就做口型叫我算~好小事,琴日就响厨房時我話又咳又流鼻水喎,佢居然只係拍我膊頭安慰我咁,我嬲到好大力一手頂開佢,我真係就黎痴線

子爵府

咁你有冇出聲?
自己個女wor

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

搵第二個人湊...

兩個小朋友咁細個,病左傳染好難避免。而且兩個都係佢新抱,無謂令佢難做。

大宅

回覆樓主:

有時姑奶,99呢d身份好難直接出聲,細佬係男人又好少會講呢D野,樓主除99外仲有無人幫手湊?無的話唯有暫時忍耐下

侯爵府

咁你咪快D唔好比你99湊囉!可能99仲求之不得呢!

子爵府

親子王國15週年勳章

唔想就行動

別墅

之前我搵工人,揾ee, 揾育嬰園,c6乜都話唔好, 信唔過人,我好想岀聲,我一岀聲又怕尷尬比臉大家,其實我敢岀聲,琴晚我忍唔住黑哂臉

大宅

我弟婦個妹就是如此,佢奶奶已經湊三個小朋友, 佢好勇敢將個初生bb再畀佢奶奶湊,然後小朋友很容易傷風咳又唔戴口罩,所以最後佢個b喺兩個月內第一次肺炎入院,住足7日,好番之後出院兩個月後又再肺炎,又住院7日所以最後佢弟婦個妹決定辭職做全職媽媽湊b,就已經很健康長大了。
樓主,你都係唔好畀奶奶湊b了,因為bb被感染很容易變肺炎住院7日,大人同小朋友都很辛苦的。

子爵府

回覆樓主:

你當講笑又好乜都好,自己行去抱走跟住話:你病好至抱啦

C6唔理,自己嬲唔出聲冇人幫到你

我次次都係靠自己出聲,而家冇我同意冇人敢亂黎,雖然背後一定會比人講

別墅

我都咁唸,最慘弟婦响度都唔識做,還要叫個仔抱阿女,唉…我自己決定試下搵ee啦,揾到先再c6講,本來還唸住租去住近99,以家要重新考慮

大宅

自己睇到就自己睇,唔好望其他人幫到

別墅

我都想,計過一個人搵係唔夠,我已經係好(坑)既人

複式洋房

唔好指意弟婦咩識做唔識做
跟本唔係識做問題
係自私
調轉細菌人攬佢個仔又點

細路仔我唔會怪佢 因為大人都無教佢
大人自私就太可惡了
作為媽媽都可以友善地教個姪仔 好返先同bb玩
就算得罪其他人都無辦法
bb最緊要
由細要捉緊呢個rule

珍珠宮

sytse 發表於 19-11-17 12:16
我弟婦個妹就是如此,佢奶奶已經湊三個小朋友, 佢好勇敢將個初生bb再畀佢奶奶湊,然後小朋友很容易傷風咳 ...

本身奶奶湊緊3個小朋友,仲要安排奶奶湊多個初生bb
奶奶一湊四
咁呢位新抱同仔都好自私
bb日日都係奶奶湊同喺奶奶屋企住嗎?無出過街嗎?咁肯定係因為奶奶湊而導致bb病?

男爵府

揾住本地姨姨先頂幾個月先,跟住馬上請工人,本地姨姨好貴,長遠都只可以請工人。

別墅

其實我都無怪過小朋友,係個弟婦唔叫個小朋友唔好同bb玩住好返先,我叫c6如果大家難開口叫小朋友好返先玩,咁我地請人湊,以家c6應為我係要脅佢,話要請就請,我以家真係心淡

大宅

回覆 秋天與楓葉 的帖子

因為小朋友咳,又唔戴口罩。細菌滿天飛,bb實中招。奶奶一湊四,邊顧到咁多,唔會要求小朋友戴口罩架ma

珍珠宮

sytse 發表於 19-11-18 13:16

因為小朋友咳,又唔戴口罩。細菌滿天飛,bb實中招。奶奶一湊四,邊顧到咁多,唔會 ...

出街都滿佈病毒同病菌
又係bb一病就係奶奶問題
明知奶奶湊緊3個小朋友,都要勉強奶奶湊多個初生bb
父母安排不妥,唔諗吓自己有咩責任,有問題淨係將責任推卸到奶奶身上

複式洋房

我都認同。奶奶係幫緊手, 有本事, 就自己照顧返。孩子係自己既, 人哋無義務幫你。小朋友去到返學, 幼稚院年齡就好容易病。就算唔出街都會病。空氣中有細菌有病菌。就算一個人無咳無鼻水等都可以有菌。我細囝BB時, 家中無人病。佢又無出過街, 都可以受感染, 估計係其他人出過街後帶咗啲菌返屋企, 但自己無事。其實有邊個小朋友唔會病? 就算你請EE, 工人睇, 都會有機會病。
小朋友病傷風感冒呢啲好少事, 細個病過, 大個抵抗力會好啲。你咁驚, 又唔好意思開口, 咁不如你同自己BB帶MASK。你比得99照顧小朋友, 就預咗要用佢個套。無法架, 都係個句, 一係你就自己請人照顧。

別墅

suki843 發表於 19-11-17 04:22
我個女星期一至三响99度訓,C6弟婦個仔3歲琴日咳又流鼻水,要抱我六個月大既女無人阻止,姑奶還拎比佢抱同 ...

明白你嘅生氣同不安,我自己屋企2個小朋友,細嗰個一歲三個月病到入左兩次醫院,無辦法因為小朋友好容易互相傳染。若果無辦法自己湊返/搵其他人湊,又屋企人都唔會出聲,或者你會唔會試下可以話「知道你好錫細佬/妹妹,但係佢有小小唔舒服呀,驚佢傳染你,佢好番再同你玩啦⋯⋯」可以耍走嗎?

首頁

尾頁

跳至