0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日滿月
仲係3個鐘頭一餐,食梗75-90,次次都食成個鐘,掃風掃半個鐘,有時成個鐘都掃唔到,放低佢一個鐘又喊要食奶
試過加15俾佢 都係3個鐘就叫
有時叫得好勁 餵佢食又啜好慢 發現佢痾便便 但我分唔到佢幾時叫奶 幾時叫痾poopoo

老公又要返工 夜晚我只可以訓一覺2個幾鐘又起身湊個細

又湊住個大b 2歲。屋企又唔大 好唔容易哄左個大既訓 細既喊又嘈醒個大
個大既trouble 2又成日扭計

出院到而家無一日訓多過4個鐘頭
好辛苦 好驚bb 喊 一餵奶我就好覺得好累

別墅

同路人...
我仔3歲,好乖,但我要湊埋個3x歲嘅大朋友情緒

成q日發個仔脾氣

細仔4個月勁痴身,要抱住,一放手就喊
有時想攬下哥哥都唔俾

呢2個星期學校停課,真心攞你命3千

不過仔係自己嘅,幾辛苦都要頂埋佢

別墅

boobootiny 發表於 19-11-20 02:58
今日滿月
仲係3個鐘頭一餐,食梗75-90,次次都食成個鐘,掃風掃半個鐘,有時成個鐘都掃唔到,放低佢一個鐘 ...

我都系無工人無4老自己1湊2媽媽 好辛苦!我有個差2個月就3歲既大寶同岩岩20幾日既初生2寶 大寶都系trouble2緊不過呢排可能就踏入3歲乖左小小叫做叫得停渴得停!
1出院果時我都覺好大壓力因為坐月都系自己坐 仲要做家務煮飯理大又要理細 身心都崩潰。。。但之後慢慢習慣左就開始好啲 但每日都系攰。。。
我2寶出院果時飲奶都系好慢 之後我系個奶嘴到用牙籤拮大小小個0就飲快左 掃風通常我飲完奶5會即刻掃我會比佢坐直或者用枕頭斜斜地放佢系上面2.3分鐘先開始掃 通常都好快掃到 你可以試下
加油媽媽 !

別墅

Fong0331 發表於 19-11-20 08:42
同路人...

系啊 1聽到停課我就嗌救命 屋企實打扙

男爵府

回覆樓主:

可以的話揾個信得過的人幫你手,洗少錢請個姨姨通宵幫手都要,不然再咁落去怕你捱病

別墅

Fong0331 發表於 19-11-20 08:42
同路人...

停課咁耐真係好攞命!

我老公之前都成日發個大女脾氣 鬧左好多次交
而家細女出左世佢好似好左

我個大既得2歲 好多野都未識
而家訓練佢自己食飯 但佢點都唔肯自己訓覺
呢樣野令我好困擾 夜晚細b食奶佢成日醒 一係喊一係跟住我 好困身

別墅

siulianb 發表於 19-11-20 09:24
我都系無工人無4老自己1湊2媽媽 好辛苦!我有個差2個月就3歲既大寶同岩岩20幾日既初生2寶 大寶都系trouble ...

我已經篤左一次隆架啦 係好左d 但最大問題係佢成日食食下訓覺 訓左就好難叫返醒 好煩呀

我都試下你個方法掃風

多謝你

別墅

maymaysheep 發表於 19-11-20 10:02
可以的話揾個信得過的人幫你手,洗少錢請個姨姨通宵幫手都要,不然再咁落去怕你捱病
...

我有工人姐姐
但係佢幫我睇大果個 夜晚唔可以唔休息

有呢d幫手湊通宵既姨姨?

男爵府

boobootiny 發表於 19-11-20 13:14
我有工人姐姐
但係佢幫我睇大果個 夜晚唔可以唔休息

有,可能萬幾蚊個月

別墅

今日滿月
仲係3個鐘頭一餐,食梗75-90,次次都食成個鐘,掃風掃半個鐘,有時成個鐘都掃唔到,放低佢一個鐘 ...

有冇同社工傾下,或者健康院D護士,睇下有冇可以幫到你既支援

大宅

今日滿月

我仔又係滿月時食奶食成30-45分鐘,後來奶奶話可能個奶樽洞太細,我聽佢講買左個奶樽針孔,篤大d個洞,果然阿仔食快左好多,你都可以試下

已刪除用户

大宅

今日滿月

我隻又係3個鍾奶
初2個月又係嘆奶
佢戒夜奶前
我1日total訓無4個鍾添啦
正常食完就痾
我隻鍾意邊食邊痾
佢地痾屎時個樣有異架
會突然點左穴
有個“出力”樣
如果你個bb突然眼定定
好專心,眉頭深鎖咀泯泯
甘9成就係開緊大

別墅

卡卡娜 發表於 19-11-21 22:58
我仔又係滿月時食奶食成30-45分鐘,後來奶奶話可能個奶樽洞太細,我聽佢講買左個奶樽針孔,篤大d個洞,果 ...

請問你個奶樽針孔係點架?
我已經有用pigeon奶嘴針篤多左個孔 佢係食快左小小 但都仲係好慢 想篤多個但又怕佢啜唔切

別墅

射手貓 發表於 19-11-22 00:28
我隻又係3個鍾奶
初2個月又係嘆奶
佢戒夜奶前

我細b係會夠鐘食奶係咁喊啦,然後食食吓佢就停咗,係咁郁來郁去,就知道佢係poopoo啦
痾完佢舒服左就會放軟 唔再食 有時又訓返
好辛苦先可以餵晒餐奶

大宅

boobootiny 發表於 19-11-22 02:58
我細b係會夠鐘食奶係咁喊啦,然後食食吓佢就停咗,係咁郁來郁去,就知道佢係poopoo啦
痾完佢舒服左就會放 ...

哦 我隻都係 食食下唔食扭晒就係
唔食由佢,除非食太少
1餐半餐無問題架
佢地識自己加減奶架
今餐少左下餐多返
而且3個月左右厭奶期
唔一定餐餐食足

別墅

射手貓 發表於 19-11-22 03:39
哦 我隻都係 食食下唔食扭晒就係
唔食由佢,除非食太少
1餐半餐無問題架

但係佢今日先滿月咋

仲有一個月就返工
食奶時間同奶量都無定向 我想呢個月可以train佢定時3.5 -4 個鐘食次奶 咁我夜晚先有得訓下(emoji) 你可唔可以教下我

大宅

boobootiny 發表於 19-11-22 06:19
但係佢今日先滿月咋

仲有一個月就返工

一個字狠
除非佢有唔舒服
否則定量,食少20ml可能早1個鐘叫奶
雖則健康院話佢想食就食
但奶粉的話我都盡按時隔3,4個鐘餵

首頁

尾頁

跳至