時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

bbcelia 發表於 19-11-20 11:11
我女兒也被洗腦,不過還未熱血,真的好心痛,表面上聽從,背後上Ig文宣,好傷心,我們只有不停教,教完回到 ...

我情況與你差唔多,幸好沒上街,沒有參與任何活動,包括罷課。
校內高班攪的人鏈,唱歌通通沒有參加。
只是,上Ig 或學校什麼罷課群組。
另一安慰就係學校,老師都比較照顧低年級會陪食午飯 ,傾吓計。上堂或空閑時間又會解釋佢哋知,叫佢哋小心睇,小心聽 ,用心睇清楚事實真相。
所以,比暑假時無噤激動。
我同爸爸唯有慢慢同佢講,希望有一日佢會真真正正改變。
朋輩影響,傳媒失實報道真係令正常家長很頭痛。
哭?我也哭過無數次。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

佢地幾時至會醒

大宅

各位媽媽不要放棄,不要等政府、學校幫手嘞!一定要家庭做起,首先要有200%愛俾自己小朋友(大家一定做左), 第二,跟小朋友保持溝通,你再唔贊成佢既做法/想法,都唔可以反面,這樣你就教不到佢地,亦再唔會知佢地做乜,第三,教佢地大原則,例如尊重別人、不要犯法、凡事要從多方面想,不要人云亦云。
希望這樣可以出到一分力,救救小朋友。

子爵府

加油呀 ! 有時間聽下今集何志光的節目, 希望可以拉回女兒.

https://www.youtube.com/watch?v=mxvX4nmlX9g

我女兒也被洗腦,不過還未熱血,真的好心痛,表面上聽從,背後上Ig文宣,好傷心,我們只有不停教,教完回到 ...

補充內容 (19-11-20 15:36):
政治涉及大量毒品,要注意 !

侯爵府

畀面勳章

miffyumiffy 發表於 19-11-20 14:28
我仔好清醒

感恩,我女都係, 亦都可以話佢細膽

子爵府

Mikiwong 發表於 19-11-20 13:01
我都同佢講咗好多次,冇用,好似撞邪咁,同我講因果,全部都話係警察係因、暴徒係果,最後都係我收聲先知停 ...

Me too

象牙宮

回覆樓主:

啱啱睇新聞先至話昨晚凌晨一點。一個16歲嘅少年喺葵涌被十幾個人用鐵通打到而家昏迷入咗醫院。 家長要睇緊啲仔女。夜媽媽凌晨就唔好畀佢去街啦。 真係激鬼死呀

子爵府

義氣仔女 發表於 19-11-20 14:02
好同意,我女都係咁,佢對同學5日,我只對2日,佢地幾廿個同學,我只有一把口,個個 weekend都要同佢講道 ...

我地孤軍作戰,好難救

大宅

侯爵府

醒目開學勳章

我個女最初都話自己係黃, 後尾我觀察佢, 我發覺佢應該改變咗, 但又未至於可以去到同我地連成一線咁囉。係 6 月開始發生時, 我每晚回家一開電視睇新聞, 佢就擰轉面吾睇,直到 1/7 , 睇住打爛立法會, 我同先生討論時, 佢插咀話警察吾啱先, 網上有哂圖啦, 咁我即反問佢, 咁佢地咁樣破壞, 你又覺得啱咪, 佢又好快駁我, 我無話佢地啱呀, 真吹帳, 咁個刻我知佢未黃哂

之後我就開始同佢講道理 (又細到大,只講道理, 不動手), 每日回家,我亦吾理佢感受, 照睇新聞照兩公婆討論, 我要強迫佢去睇依邊新聞, 睇完你都認為係警察錯, 我都無嘢好講。之後逢星期日都有事發生事, 我地被迫留家, 個 83 台仲要由朝播到黑。依家晚晚一齊睇新聞。佢身邊都有要好同學衰咗。之後我日日係戰場上返工, 走難咁放工, 我都特登即時報比佢知。

係1/7 個晚, 我好認真嚴肅地講咗一次, 你做人要有獨立思考, 自已眼見嘅先係事實。我講你都吾好信。我話今次件事會影響好多人, 你爸媽亦係最快受影響個班, 當爸媽收入少咗, 你都會受影響, 我第一樣會做嘅, 就係 CUT 你零用錢。

吾好意思, 咁長篇, 請諒

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

szesze_lam 發表於 19-11-20 10:59
到今時今日仲話死左好多人, 仲要話清潔阿伯死係假新聞
真係好可悲

自細就教呢d事件既前因後果,有歷史可鑒嘛。而家教就太遲了

伯爵府

abbytang 發表於 19-11-20 19:43
我個女最初都話自己係黃, 後尾我觀察佢, 我發覺佢應該改變咗, 但又未至於可以去到同我地連成一線咁囉。係 6 ...

你好叻叻叻叻叻叻叻!!!

侯爵府

醒目開學勳章

szesze_lam 發表於 19-11-20 21:55
你好叻叻叻叻叻叻叻!!!

個個都話我衰呀,要 cut 佢零用錢。依家仲有條針係佢個班

首頁

尾頁

跳至