跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問有經驗嘅朋友
想帶小朋友回流紐西蘭入藉
可唔可以直接申請 citizenship by Grant

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mclung 發表於 19-11-20 19:32
想問問有經驗嘅朋友

只要父/母係NZ citizen, 就可以在HK直接申請入籍同埋passport

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-21 10:19
只要父/母係NZ citizen, 就可以在HK直接申請入籍同埋passport

我見有分citizen by grant 同 citizen by descent 兩種 所以唔知申請邊個

子爵府

mclung 發表於 19-11-21 14:14
我見有分citizen by grant 同 citizen by descent 兩種 所以唔知申請邊個

應該係by descent

https://www.govt.nz/browse/passports-citizenship-and-identity/nz-citizenship/register-as-a-citizen-by-descent-and-get-a-passport/

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-21 14:26
應該係by descent

https://www.govt.nz/browse/passports-citizenship-and-identity/nz-citizenship/regi ...

有冇得直接申請by Grant
定係一定要申請左by descent 再住滿五年至可以申請by grant? Many thanks

子爵府

mclung 發表於 19-11-21 21:42
有冇得直接申請by Grant
定係一定要申請左by descent 再住滿五年至可以申請by grant? Many thanks
...

呢個真係唔清楚喎!可能要問返Internal Affairs.

By grant係要住夠5年同宣誓,By descent就咁填表就得。

好少人搞完by descent再搞by grant, 因為其實兩樣分別唔大,只係by descent嘅話,佢下一代一定要喺NZ出世先可以繼續係citizen

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-22 08:28
呢個真係唔清楚喎!可能要問返Internal Affairs.

By grant係要住夠5年同宣誓,By descent就咁填表就得。

明白 many thanks

伯爵府

你好,想請教一下
我先生小時候做左pr後就回香港讀書生活,但最近考慮帶配偶小朋友一齊移去nz,想問問小朋友可以直接跟先生入pr嗎?另外配偶又如何入境居留或入籍呢?
謝謝謝

大宅

M.A.C 發表於 20-10-7 15:50
你好,想請教一下
我先生小時候做左pr後就回香港讀書生活,但最近考慮帶配偶小朋友一齊移去nz,想問問小朋 ...

應該要先申請partnership resident visa,小朋友include 喺同一份申請內,詳情可參考呢個網址
https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/partnership-resident-visa

M.A.C    發表於 20-10-24 15:07

男爵府

mclung 發表於 19-11-20 19:32
想問問有經驗嘅朋友

我C6係公民,上年好似Qbear話齋申請仔,依家就申請緊我個pr

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-25 12:01
我C6係公民,上年好似Qbear話齋申請仔,依家就申請緊我個pr

我C6都係NZ Citizen請問你係直接申請Permanent Residence 定先申請resident visa? 因為我見紐西蘭移民局 寫話如果你同伴侶(紐西蘭公民)喺紐西蘭境外共同生活超過五年或以上可以直接申請PR。睇完之後我有少少混亂!(emoji)

男爵府

mclung 發表於 20-10-26 10:57

我C6都係NZ Citizen請問你係直接申請Permanent Residence ...

我係申請permanent呀,直接申請PR,禁我同C6當時有住超過五年啦,吾洗亂 大家傾下咯

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:05
我係申請permanent呀,直接申請PR,禁我同C6當時有住超過五年啦,吾洗亂 大家傾下咯
...

原來係可以直接申請PR (emoji) 而家你個PR有冇話幾時會批?你大概申請咗幾耐?因為到時我都想預番啲時間申請

男爵府

mclung 發表於 20-10-26 11:12
原來係可以直接申請PR (emoji) 而家你個PR有冇話幾時會批?你大概申請咗幾耐?因為到時我都想預番啲時間申 ...

你係就快D,依家等好耐,我就蠢左交 paper申請,人地遲過我交,最近都收到pR批左,我仲未,原來係 online申請快D,我依家有兩個BK朋友仔同我一樣情況都係C6係公民,申請時間差不多,但其實我先係最早果個 依家最遲申請果個尋日走左

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:17
你係就快D,依家等好耐,我就蠢左交 paper申請,人地遲過我交,最近都收到pR批左,我仲未,原來係 online ...

移民局有冇話個PR批咗之後要幾耐之內land NZ
因為我知道Resident Visa 批咗之後一年內要入境紐西蘭報到
Online 同 paper 交嘅嘢係咪一樣 同埋Online好似要有Realme account
因為我之前見移民局寫 PR 冇得Online申請(emoji)
所以睇完之後超級亂

男爵府

mclung 發表於 20-10-26 11:36
移民局有冇話個PR批咗之後要幾耐之內land NZ
因為我知道Resident Visa 批咗之後一年內要入境紐西蘭報到
On ...

正常就批左之後一年內,哈~我自己就paper, 但我仲有兩個BK友係用 online申請,我估冇問題的,係我地自己慣有堆紙係眼前睇所以用左 paper申請,亦冇諗過會耐D批,我諗你都可以網上,我本來之前諗住申請左一年左右先走,但依家見樓價係禁升所以都係早D

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:45
正常就批左之後一年內,哈~我自己就paper, 但我仲有兩個BK友係用 online申請,我估冇問題的,係我地自己 ...

其實我都預咗成功批到PR或者Resident visa 要一年時間
但係如果要批咗之後一年內走 我就要遲啲先申請 因為我C6 堅持大仔完成香港小學至回流NZ
我眼見啲樓價升到咁都冇眼睇(emoji)

男爵府

mclung 發表於 20-10-26 11:58

其實我都預咗成功批到PR或者Resident visa 要一年時間

明白呀~我本來都想等埋細完埋小學先,依家小五,但大果個又中一,果邊又狂升,呢邊又跌得勁,再等我怕之後都以後都長租呢,咪變陣咯

複式洋房

mclung 發表於 20-10-26 11:58

我大嘅依家至小三 細嘅K3 我仲要等三年(emoji) 我唔等細嗰個啦
我有諗過依家申請左PR先 等批咗之後一年內就報到 報道完之後返香港 等大嗰個讀完小六就走!
但係諗諗吓又搏唔過 怕到時再返NZ嘅時候問我點解離開咗紐西蘭咁耐(emoji)
唔知有冇同路人好似我咁嘅情況(emoji)

大宅

mclung 發表於 20-10-28 00:46

我大嘅依家至小三 細嘅K3 我仲要等三年(emoji) 我唔等細嗰 ...

我上星期幫C6 online入咗申請PR,我係諗住land完先回港,過幾年先再去。我估應該冇問題啩,因為我媽咪也是PR,都係隔好耐先返去一次。有朋友老婆早兩年申請咗PR,而家仲喺HK做緊嘢。

首頁

尾頁

跳至