1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔26M,呢幾日一VV就話JJ痛,有時痛到喊。
留院觀察左兩日,下體冇紅腫冇傷口、驗尿冇菌、X光照左腎、膀胱都冇事,
冇發燒、小便色清、冇異味。
醫生話冇乜嘢,唔係尿道炎,可以開D止痛藥出院,一個星期後去複診。
但是點解乜嘢都冇,就係VV痛?俾止痛藥只不過係緩解佢的痛,又冇治療佢既痛。
我宜家要點做?有冇JMS有經驗?謝謝(emoji)

複式洋房

lynnchan 發表於 19-11-25 17:20
仔仔26M,呢幾日一VV就話JJ痛,有時痛到喊。
留院觀察左兩日,下體冇紅腫冇傷口、驗尿冇菌、X光照左腎、膀 ...

有冇迫佢介片呀?又或者youtube睇左D古靈精怪曳曳嘢?我朋友仔仔試過,2歲半果陣,一飲奶就話肚痛,好痛,痛到唔肯坐。睇醫生入院check轉埋奶粉都冇改善。最終一次扭計睇youtube,片中有小朋友飲完奶扮肚痛,肚痛就去睇醫生,媽媽好緊張,但片中小朋友同醫生扮鬼臉呃媽媽,表現得勁開心。 之後邊睇邊問仔仔,先知道一直都扮肚痛。

建議媽媽了解下。希望你仔仔冇事啦!

大宅

mspcwm 發表於 19-11-28 09:17
有冇迫佢介片呀?又或者youtube睇左D古靈精怪曳曳嘢?我朋友仔仔試過,2歲半果陣,一飲奶就話肚痛,好痛, ...

已經好翻喇,返屋企煲左涼茶,飲完唔痛喇,唔該曬你既分享同建議吖!

大宅

lynnchan 發表於 19-11-28 10:42
已經好翻喇,返屋企煲左涼茶,飲完唔痛喇,唔該曬你既分享同建議吖!
...

想問問小朋友呢個年紀可以飲咩涼茶阿?

大宅

nnnn 發表於 19-11-28 14:49
想問問小朋友呢個年紀可以飲咩涼茶阿?

因為小朋友細,始終唔係咁啱飲中草藥涼茶,而且嗰啲藥味重小朋友亦唔會肯飲。所以我係煲左麥冬雪梨水,我落十粒麥冬、一個雪梨去皮切塊、1粒冰糖,煲一個鐘頭。潤肺清熱祛火,但係又唔會太寒涼,而且完全冇藥味,啱小朋友口味。

首頁

尾頁

跳至