自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

檸檬茶葉 發表於 19-11-26 09:57
請教一下各位媽媽,我仔依家小一,學校有小食部可以買零食,我就諗住自己每天有小息零食供應,例如餅、糖、 ...

基本上小一係唔使畀自己帶野食

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我個仔係中一先開始有零用, 一直無問題

男爵府

開到口就俾啦!我仔宜家3歲,我每日都俾唔可以滿足晒佢願望嘅金額俾佢,佢識點樣去分配,識得買唔到既野要儲錢買我覺得小一可以一星期比一次,訓練下佢都好既。

子爵府

請教一下各位媽媽,我仔依家小一,學校有小食部可以買零食,我就諗住自己每天有小息零食供應,例如餅、糖、 ...

我耐唔中都有比,
通常冬天,
可以食到熱既燒賣,腸仔&魚旦。

但平時會帶1個飽&1款零食同朋友分享

子爵府

小三都無比
學校都唔洗用錢..無小食部

我諗住中一先比

放學返黎..出街又同屋企人一齊..
諗唔到佢有咩用錢機會

不過佢利是錢 仲有係佢自己度... 有部分佢自己keep ,但都唔見佢有用過

男爵府

學校無小食部,唔需要帶錢返學
但我會每月比200佢,P2
佢$1都唔會洗,好孤寒
自己放入豬仔儲起9唔9拎出嚟數

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一如自備小食, 可以唔比零用住

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

自備佢喜歡的小食, 唔比$

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係每日十蚊,不過用剩要比返我,每日都一樣會預備零食比女帶返學,有時佢想食某d野就自己去買,例如雪到勁硬既泡芙
感激遇上你~

公爵府

孩子的慾望永無止境,小一向你要零用錢,他成功爭取後,下一個目標應該係手機。
你要認真拒絕,向他強調初小的學生不需要帶零用錢回校。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

唔會比,自己可帶小食小休息時食,同埋其實佢地排隊買完野都已經冇時間食

我仔依家小三,自己都冇要求過要帶錢返學校買野食

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我仔小一時, 見到別人去學校的售賣機買零食/飲品, 佢就會好想買。
常常同我講, 好想去。
我話我已準備了零食給他, 唔可以囉。
最多俾佢同我一齊去超市, 一起揀零食。
係試過冇帶水, 先俾佢用八達通買水。
或者旅行, 某些活動, 先會俾佢買一次, 要事先得我同意。
p3了, 現在反而好少說去買野食喇。

我覺得佢地仲細, 初小, 不宜俾錢佢地帶回校,零用也不宜給太多。因聽過有同學會問其他同學借錢之類。
我仔一星期才只有5元。有時佢忘了, 我都忘了給他。

或者樓主你先了解下佢學校有咩野賣, 大約幾錢。
1星期俾佢買1-2次。其餘時間, 都由樓主自備食物給他。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

Stella.b 發表於 19-11-26 14:25
學校無小食部,唔需要帶錢返學
但我會每月比200佢,P2
佢$1都唔會洗,好孤寒

唔好咁講,知慳識儉好難得。

男爵府

小四先開始比零用錢,每星期$10,學校無小食部,只得飲品機同零食機,佢興趣不大,寧願去玩唔洗食野,所以無需要在學校用錢

伯爵府

……我女小學期間冇比過零用$(可能冇小食部吧),許者~真的能養成理財,但~又想到他每天也可吃到"垃圾"食物……就。我見有媽咪話每天$10(我知D野貴),但佢只系小一……我女中四,都系$2OO一個月(真正零用)。小學只系帶小食(生果……生果)。。

大宅

Mrs.Luckycat 發表於 19-11-26 15:56
孩子的慾望永無止境,小一向你要零用錢,他成功爭取後,下一個目標應該係手機。
你要認真拒絕,向他強調初 ...

手機係好例子。我小朋友小二話同學有手機不停暗示佢又想要。我話呢啲等你大個識賺錢先買都唔遲。

大宅

我仔學校無小食部,不過我一個月會俾$500,學習儲錢

大宅

回覆樓主:

每日$20啦,如果唔係埋唔到堆啦

大宅

我女小一時俾$10一星期佢,小三開始$20一星期。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔小一俾$1/日,小二俾$2/日,每年升班加價,學校有小食部,但佢唔會買野食,所以佢自己儲埋好多錢,佢寧願小息用黎玩下做下功課,佢話去完個廁所都無乜時間淨,仲買咩野食呀。

首頁

尾頁

跳至