嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有關剪完脷根

仔仔3歲4個月 上星期5岩岩剪完脷根
(私家做)
唔太肯食野 想問大約要約耐佢地先會完全唔痛?
同埋依幾日佢個口都好大陣味 關唔關個傷口事?
除左一般刷牙 有無咩清潔要加強?
同埋洗唔洗同佢覆診?因為佢醫生就話正常唔洗

回覆 kayin920 的帖子

Hi kayin920 ,小朋友口腔剛剛做完小手術, 唔願咀嚼/影響胃口都好自然,現階段以清淡、柔軟、易咀嚼食物為主,避免硬身/過熱食物,影響到傷口的癒合,媽媽煮D軟身容易食嘅瓜蓉魚片粥、蕃薯紅蘿蔔肉絲通粉/米粉, 濕濕地會易D入口。 口腔有小傷口,可能會排出少量分泌物,要保持口腔清潔,早晚用凍滾水刷牙,進食後用凍滾水/淡鹽水清潔口腔,多飲清水(4-5杯)有助將細菌排出體外。 小朋友有冇表示傷口痛?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

無呀 因為佢表達有點遲緩 所以唔太識講就係個口氣好大 所以我比較擔心
因為幫佢漱左口 刷完牙 好快又有返個陣味
kayin920 發表於 19-12-9 22:54
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

無呀 因為佢表達有點遲緩 所以唔太識講就係個口氣好大 所以我比較擔心

傷口一般需要1-2週才完全痊癒,如果無出現紅腫,一般唔駛太擔心,媽媽細心留意小朋友情況就OK

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-10 15:36
傷口一般需要1-2週才完全痊癒,如果無出現紅腫,一般唔駛太擔心,媽媽細心留意小朋友情況就OK
...

Hi你好~我想問好冇得介紹下边位醫生好D,同2歲幾小孩剪脷筋?(emoji)(emoji)

回覆 sukiluk28 的帖子

Hi sukiluk28 ,一般睇耳鼻喉專科/有耳鼻喉科專科嘅私家醫院都OK,最重要評估小朋友有冇做手術需要。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-10 13:06
回覆 sukiluk28 的帖子

Hi sukiluk28 ,一般睇耳鼻喉專科/有耳鼻喉科專科嘅私家醫院都OK,最重要評估小朋 ...

政府醫生話要剪但等了好耐好消息(emoji)
sukiluk28 發表於 20-3-10 13:13
政府醫生話要剪但等了好耐好消息(emoji)

政府排期時間通常比較長, 一般建議約2歲左右做手術,因為脷筋會薄,康復時間亦會較短,不妨同BB去睇睇私家醫生度做臨床評估。

大宅

kayin920 發表於 19-12-9 08:57
有關剪完脷根

仔仔3歲4個月 上星期5岩岩剪完脷根

Hello 媽媽
請問你小朋友會否有心心脷或者w 脷架?
我女女3歲半,我想帶佢剪脷根,請問可以有醫生資料嗎?感激

首頁

尾頁

跳至