自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

幾年有啲耐,我個陣係兩年,不過係掉轉,我老公去英國搵錢先,因為攪配偶簽證需要穩定經濟證明,所以我老公係英國工作,settle down哂所有嘢,有埋地方住先申請我同個女過去

樓主會唔會考慮等小朋友大啲,直接送佢哋出國讀書?

伯爵府

回覆樓主:

我幾年前同你面對同樣問題,之前都係同大部分 jm 咁諗,要齊上齊落。但我哋想小朋友早 d 適應外地生活,所以喺大女讀完小五就走,我同小朋友走,c6 繼續在港工作,感恩暫時各樣嘢都係 positive,我覺得心態都好緊要,有興趣可以 pm 一齊傾吓!

別墅

kqfamily 發表於 19-12-9 20:25
對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

你有無親戚喺加拿大? 如果無, 我答案係唔好, 因為你一邊湊小朋友一邊揾工, 係唔會搵到, 身邊好朋友都係咁. 就算搵到工, 你d 細路放day care, 錢係一回事, 無時間親子事大. 好多人覺得可以揾freelance自由時間, 但老實針無兩頭利. 樓上有人講得好, 加拿大好遠, 時差12-13小時, long D 係好大考驗.

男爵府

syyysc 發表於 19-12-9 21:00
邪不能勝正,黑暴、漢奸遲早會輸。
香港人現實,一定重回正軌。

對邪不能勝正,會有光明的

大宅

回覆樓主:

當年好多人頭家散左,諗清楚,一係等仔女大啲先出國讀書,一係全家一齊走

wcpcelia    發表於 19-12-11 16:37

男爵府

對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

嘩 咁搞法 個男人隨時有藉口揾女人 我唔係話所以男人都唔信得過 但有時色欲上頭又禁欲咁耐 一個誘惑真係會頂得住?

男爵府

sisi0626 發表於 19-12-10 03:39
你有無親戚喺加拿大? 如果無, 我答案係唔好, 因為你一邊湊小朋友一邊揾工, 係唔會搵到, 身邊好朋友都係咁 ...

係2047 年前,香港應仍會受外圍因素如圍搗中國,各地選舉,香港人權法案運作(d 美國公司或歐盟怕晒呢d 有類似法案既國家,亞洲另一個有咁多法案既係北韓), 中國換國家主席。。。,所以重有30 年癲(亂) 。

一個地方能穩定,休養生息至為重要。。如咁癲法影響香港經濟到無飯開既情況,咁同走去加拿大無飯開有何分別? 最起碼個人情緒無咁受影響。

男爵府

我同你一樣,小朋友同一樣歲數,因預備大個個上中學,已決定我自己一個人帶兩個女先走,留老公係香港,到時佢會搬返同阿媽,家姐住,一年後家姐阿媽都撤退埋,就得老公係香港揾錢,我就係個邊揾。睇時間或有合適機會,我老公join 埋我地或我join 返老公。

無話為唔為小朋友係自己都難頂香港咁既情況。環顧成個亞洲,呢段時間得香港咁癲。如果無小朋友,我d friend 都無話想走,但有小朋友,你個心態好不安,特別係有青春期既小朋友,唔想佢係香港好井底之蛙咁,希望佢去外國生活明白多點,無話講係外國唔行差搭錯,但我而家好感謝我父母當年攪移民既決定,當然有d 家庭散左,但不是全部,都有好多有happy together life. 所以勇敢走出去,我都係!

男爵府

唔會
我同兩個小朋友都需要老公/爸爸喺身邊

子爵府

回覆 kqfamily 的帖子

如果係我一定唔會

侯爵府

親子王國15週年勳章

得 7&9歳 唔會咁樣送去外國

我寧願係香港比小朋友讀國際學校, 然後初中先諗送外國。咁細個好需要 父&母係身邊, 而唔係只係一個供養人+照顧者。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

西檸 發表於 19-12-9 20:59
唔會
因為經濟有周期 會好會壞
坦白講 你預左無左個老公
就走
寂寞加相隔咁遠 食左你都唔知嫁

女人就算預咗會無咗個老公,咁仔女呢?仔女無咗個完整嘅家,佢哋可能覺得家庭溫暖遠遠重要過學業同所謂嘅將來。

水晶宮

唔會同C6分開兩地

小朋友大咗有自己世界,陪自己老嘅應該係C6

小朋友係重要,但一個家庭不能只以小朋友為中心,為自己同C6負責都好重要

分隔兩地,夫妻感情好極有限

水晶宮

焦糖媽 發表於 19-12-10 09:35
得 7&9歳 唔會咁樣送去外國

我寧願係香港比小朋友讀國際學校, 然後初中先諗送外國。咁細個好需要 ...

非常同意

國際學校無疑係避到下,等小朋友再大d先在打算

子爵府

唔會.....肯定無左個老公
小朋友仲細,唔使咁快送去讀書,佢地都好需要爸爸
咁做比較自私
細個父母愛好重要
有得陪伴就要陪伴
第日將來都係要靠佢地自己
你為自己打算一下好過
2老白頭到老仲緊要....

大宅

回覆樓主:

一旦分開,個家就無。

我自己唔會咁做。

大宅

樓主,建議你試下假期,你跟子女去那边住吓,睇下冇左爸爸得吾得,有咩感受。Su m m e r 学英文,三个礼拜,体验一下都得。
好多嘢未試過吾會知。

男爵府

絕對唔會,我老公都有提出過。但我因為唔想一家人分開我寧願喺香港讀書

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定唔會

首頁
23456...8

尾頁

跳至