夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你老公肯定係處女座! 超煩!

男爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 16:00
你好叻!佢系完美主義者,典型的處女座。我糸雙魚...你明啦,我哋系相反人格。
...
我老公同你的一樣,處女座,超潔癖,隻鞋不小心踩左一下入屋都會被他罵,d野買返屋企一定要消毒好才可放入屋。
不過不會狂罵,都係嘈一兩句。

珍珠宮

回覆 Cloudch 的帖子

長篇,請慎入
我係你老公呢類妳覺得係「好變態」0既女人。我係完美主義者,有潔癖。我在香港住時,我日日都要自己好似「啊信」抹地咁 抹到家中地上每一平方寸都可以訓得人。家人個個番來,我都要佢地除鞋。
分別係,我知我自己在某類型人眼中係「變態」0既。
分別係,我唔要求人地來做到我潔癖的要求,人地做唔到,我自己來繼續做到我自己要求為止。我唔會話人。我資源有限,專注我的專業得來,我顧不及家居環境,唯有放手任我前夫打理,佢打理得唔和我規格,我只有自己委屈多年,搞到27年後的我情緒憂鬱到失去工作賺錢的能力。
好在,有我現在的先生懂欣賞我,有能力提供一個我舒服的環境過每一天。我得以慢慢地調理好我自己的情緒健康,身理健康。佢明知我有 Obssesive Composive Disorder and Asperger,明知我係咁,佢愛我就是如此,從來不惹怒我。
我問我先生點解我身邊D人靜係佢唔會被我冒犯到?
佢0既分析係:
1. 佢性格
2. 佢花時間了解我

1. 佢性格 佢在家排中間,佢懂如何搵出個平衡點就得我來又就得佢0既。雖然佢同我前夫都好大男人,但佢會睇到在某D位可畀我按我方法來做。但我前夫就乜野都按他方法來管理來做,唔會就我,咁我一定唔開心,臉露不悅之情,他見到又話我畀面色他看。I just could not win.

2. 佢花時間了解我 (其實我覺得係佢有能力了解我)佢知我特別唔同人,雖然我用0左同一句話,佢唔用佢解譯其他人的方式來解譯我。所以我唔會冒犯到佢。好似 佢問我 愛唔愛佢,我第一個答案就話我唔知到我愛唔愛佢。(我地一齊已經6年,我都咁答佢)畀著一般人都會接受唔到呢個答案而生我的氣。但佢知道只要等下我,畀D時間我,我會好詳細分析我自己究竟愛唔愛佢,愛佢0既憑據係乜野。結果我幾日後的反應的確如他所料。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

LeBlue 發表於 19-12-19 20:24
回覆 Cloudch 的帖子

完美主義者雖然好挑剔但佢地好有天份做事好叻好醒目

我就係完美主義者,係多事上都好 particular .
我先生就係比我前夫懂得用軟功好多倍。
我先生又係多情浪漫的性情中人。唔怪得我先生LUM我啦。
最關鍵係我最著緊的那一范,我先生比我更超勝。我認為我先生比我叻,比我醒目,所以我特別崇佢。
我前夫就剛剛相反,范范對我有用0既,我都比我前夫勁得多。 我最著緊果范,佢就最唔得。

LeBlue    發表於 19-12-23 00:19

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 09:47
我地拍左拖6年, 結左婚1年。先生各方面都好好,層樓寫我個名,肯使$系我度,幾貴既野都會買,專一,正常時 ...

其實潔癖真係好難搞,我都識得有一個潔癖嘅朋友,去旅行着過嘅衫佢覺得好污糟,就算放入膠袋包住,都仲係污糟,唔肯放入喼,所以所有污糟衫都要手提上機,結果佢自己拎餐死,但係個喼就半吉既我諗唔關性格問題,係佢哋真係過唔到自己個關

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我地拍左拖6年, 結左婚1年。先生各方面都好好,層樓寫我個名,肯使$系我度,幾貴既野都會買,專一,正常時 ...
以前完全無?

子爵府

唔放隔離位,唔通攬住係身?下次你問下可唔可以擺,唔可以既就掉比佢攬,廚具拎到返屋企都會洗架啦

公爵府

聽見都煩

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

依家唔係佢潔癖/完美問題,係佢發癲鬧人,我自己都好潔癖,我都成日鬧我仔女老公唔洗手,出過街未沖涼唔可以上床...etc,但唔係發癲咁鬧,係日哦夜哦,所以佢應該係精神病,初初因為熱戀所以唔發出黎,日子耐咗就出真面目啦,唉!趁未有小朋友早d決定離開佢好過啦

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

大宅

我咁聽覺得難頂不在於潔癖,而在於狂鬧樓主。
樣樣都咁好,只係潔癖咁小事,又唔洗搞到離婚咁嚴重,而且仲係間唔中一次。不過是時候同老公傾下,可以好似858D層主咁,只潔自己,唔好控制埋你;或者每次「鬼上身」可否3句即止,又或者一上身就落樓下行個圈。樓主都可以試下欣賞老公長處,潔癖的人會令間屋整齊乾淨,都幾好丫。

大宅

回覆 kmbe 的帖子

系, 我而家試緊吾做家務, 等佢自己做. 佢如果發作就離開佢視線範圍。出街如果嫌餐具污糟,佢自己洗‧(佢而家已經進化到問人拎木快子食)

大宅

c27cheun 發表於 19-12-20 15:04
我老公同你的一樣,處女座,超潔癖,隻鞋不小心踩左一下入屋都會被他罵,d野買返屋企一定要消毒好才可放入 ...

我係處女女,我見到你呢個回覆,我笑左。我都係咁。我男朋友踩入左間屋少少,我大叫:「你快d行返出黎」repeat直到佢行番出黎。
佢d屋企人,著對鞋踩入嚟,我唔會出聲,之後佢一走,即刻抹地。
係我個腦到,對鞋咁污糟,d菌踩到周圍到係囉。D 野買番黎消毒又誇張d(emoji)(emoji)(emoji)

我覺得,如果佢負責清潔就尤得佢。(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Cloudch 發表於 19-12-23 10:13
回覆 kmbe 的帖子

系, 我而家試緊吾做家務, 等佢自己做. 佢如果發作就離開佢視線範圍。出街如果嫌餐具污糟 ...

佢點解唔帶自己既餐具呢?餐廳既都係唔干淨個wor

男爵府

咁佢覺得擺邊度先唔污糟?你覺得自己可唔可以繼續忍?如果唔得就直接同佢講,再咁落去無辦法繼續一齊,睇下佢咩反應?

伯爵府

回覆樓主:

你老公係咪有強迫症?

伯爵府

回覆樓主:

我明佢,如果加上平時壓力太大,夜晚又訓唔唔好,一有少少野就會好炆,鬧人,ee哦哦,最慘係越講越鬧,越鬧越炆,收唔到制 最重要佢自己要知道咁樣好傷大家感情,嘗試傾訴多啲,少啲發嬲,見鬧十句八句好收斂下,慢慢先會好啲。

伯爵府

超似我前夫,希望你唔會步我後塵

男爵府

佢好似都幾暴燥喎,可以坐低傾下嗎?

首頁

尾頁

跳至