自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

D..D 發表於 19-12-20 22:47
世風日下
agree

珍珠宮

回覆樓主:

使我想起一件事, (小學)有個同班的男仔叫另一個同學去問家人攞錢, 仲恐嚇佢話唔準講比家人知, 如果知的話就打佢。

但事情被家人識破了,小朋友的家人就即刻叫班主任打電話比那個恐嚇人的小朋友家長到學校對質。

最後係由被欺凌的小朋友家長大聲破罵, 提到如果再欺壓佢小朋友就會報警拉佢。 閙到連果小朋友媽媽都驚埋一份。

所以這件事教識左在一定的程度之下, 我們做家長的一定要出面為自己的子女出聲, 這樣孩子會覺得有安全感, 也不會再被人欺凌。

所以由小一定要教小朋友有理的一定要為自己堅持不懈,為理而發聲, 絕不做啞口無言。

珍珠宮

回覆樓主:

都只係見到一時三刻,其實人地兩母女平時係點相處我地又唔知,每個小朋友嘅教法唔同,話唔定人地父母了解自己小朋友嘅脾性,係用梗反話或激將法?
所以無得講岩定錯,教好自己小朋友就得啦~

珍珠宮

王國教室勳章

kayen 發表於 19-12-20 19:19

只係覺得小學生講粗口及以牙玩牙有問題咋!

睇家長點教見到朋友個女會蝦人,會講好mean説話,會對人好衰,但佢家長仲話佢好善良好乖好caring 人哋對佢唔好,佢係應該咁

公爵府

回覆樓主:

個媽媽咁教,真係唔怪之得會打人

stagea    發表於 19-12-21 12:23

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

wan_sosin 發表於 19-12-20 20:23
女仔。。。
小五六。。。
可以講粗口

我估潑人呢樣,可能事件發生係廁所,洗完手用水潑人

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

上樑不正下樑歪, 呢個母親都有問題

有次坐巴士, 一對母女坐下層, 中間四個位, 面向車頭, 對住兩個吉位, 女係中學生, 個女其中一隻腳放去對面座位上...女著住校服裙既

阿媽立刻同女講: 你做乜放對腳上去? 你好無禮貌, 你對鞋咁污槽, 人地要坐架喎!!!
女回應: 你理得我! 我放又唔係你放?!
激到個媽勁忟憎咁講: 你咁做人地話我無家教架! 你女仔人家做埋D咁既野, 有無諗過影響到人??

個女最後放低左隻腳, 加多句: 下次等你唔係到我先再放!

聽到我個下, kei 左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我都同個女講可以講粗口 用於打機 ,但唔可以用黎鬧人

但又唔係句句粗口都可以講

珍珠宮

mandy108 發表於 19-12-21 12:09
我估潑人呢樣,可能事件發生係廁所,洗完手用水潑人

呢個猜側都好合理,不過就算咁樣,都唔係要用以牙還牙嘅方法,當然我唔會教小朋友示弱,繼續比人蝦,但係唔會用低劣手法。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 19-12-20 20:23
女仔。。。
小五六。。。
可以講粗口

乜其他學生會響其他家長面前照講

珍珠宮

foggyao 發表於 19-12-21 13:54
乜其他學生會響其他家長面前照講

會㗎,而家啲細路好猖狂,同埋玩到癲嘅時間,就唔會理旁邊有家長,加上而家好多連家長都講,細路仔已唔覺得有幾大問題。
我仔小四嗰年,有日佢同爸爸一齊,有個同校同學走埋嚟用粗口鬧我仔,當住大人面都夠膽用粗口鬧人,我老公當然唔放過呢個同學,但我老公唔會用粗口鬧佢囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 19-12-21 14:00
會㗎,而家啲細路好猖狂,同埋玩到癲嘅時間,就唔會理旁邊有家長,加上而家好多連家長都講,細路仔已唔覺 ...

男爵府

BK Milk勳章

上樑不正下樑歪
我對面屋個師奶都好鍾意用粗口罵仔!

侯爵府

唔識教
同埋又俾個小朋友帶住

珍珠宮

畀面勳章

appledai 發表於 19-12-20 23:29
我之前做鬼佬幼稚園,個小朋友說她爸爸是這個教她,邊個打你,你就打返,我即刻O嘴,跟住我同印度partner說 ...

所以我教個女 , 有人打佢..佢要肯定自己打得贏先好還..

打唔過對方要快d走...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kayen 發表於 19-12-20 19:09
係車霜內一對母女對話,小朋友大約五/六年級
母:咁你都唔可以打佢,暴力唔啱,可以同老師講
女:咁係佢唔 ...

梗係有問題啦!

伯爵府

BK Milk勳章

myaisha0435 發表於 19-12-21 18:43
所以我教個女 , 有人打佢..佢要肯定自己打得贏先好還..

打唔過對方要快d走...

即是打過得就打?暴力對暴力?sorry哦,不能認同。

首頁

尾頁

跳至