懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛過了結構,原打算一至兩星期後去完旅行才講好消息比家人知,但因為已見肚佢地問到唯有早d講,又迫人明天一定要做節見d親戚

其實真係未ready,唔想比人知,仲係好擔心有咩意外,唔順利等,始終仲有四個月時間。

我自己試過2次早期流...亦有2個朋友在很後期....所以真係好擔心

我真係想要番d私隱,想好似柏豪咁生咗先講

我認我係一個怪人,但而家心情真係差,唔想再出街見人又要交待,又驚心情影響baby...

我是否要去看心理醫生

男爵府

babybaby69 發表於 19-12-22 00:05
剛過了結構,原打算一至兩星期後去完旅行才講好消息比家人知,但因為已見肚佢地問到唯有早d講,又迫人明天 ...

我都係照結構之後先講
都已經四五個月lu

但我又覺得冇必要好似周柏豪咁生完先講
人哋可能淨係唔同傳媒講啲親戚都已經知道

其實唔好諗得咁誇張,要做到好似明星咁
咁咪仲辛苦

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-22 00:22
我都係照結構之後先講
都已經四五個月lu

我諗唔明,點解親戚要咁早知,佢哋只係食飯多過話題,我唔成功咪又要同佢解釋?

男爵府

babybaby69 發表於 19-12-22 00:29
我諗唔明,點解親戚要咁早知,佢哋只係食飯多過話題,我唔成功咪又要同佢解釋?
...

我自己五個月先同親戚講,不過你係針對親戚唔知得定係你啲朋友都唔知得先?
如果真係唔想人知唔想人問,咁你呢幾個月真係唔可以出街喎

咁係唔係到時你覺得出事又要同朋友解釋好麻煩?

放鬆啲心情啦唔好諗咁多野

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-22 01:01
我自己五個月先同親戚講,不過你係針對親戚唔知得定係你啲朋友都唔知得先?
如果真係唔想人知唔想人問,咁 ...

朋友見唔見有自由

親戚就冇,除非唔做冬唔拜年...

唉,我都知係我自己轉牛角尖

但我就係一個結婚都唔想擺酒嘅人,當時我都唔明點解自己big day 要叫咁多人,我認為兩個人慶祝便足夠

Anyway 多謝你聽我傾訴

大宅

剛過了結構,原打算一至兩星期後去完旅行才講好消息比家人知,但因為已見肚佢地問到唯有早d講,又迫人明天 ...

我試過早期流產,真係好明白你既心情。係好擔心再次失去既感覺!舊年我順利生左大仔,而家陀緊細b, 雖然已經過左3個月,但我都唔會主動講俾同事/朋友聽(我上司覺得我好怪),見肚就會知架啦,駛乜主動自己講。但我覺得你要放鬆啲,意外呢啲野touch wood出左世都可以發生,加油!

複式洋房

完全明白你既諗法 我都係34w先同老人家講 同佢講就全部親戚都知 唔使逐個講haha 我都係流產過 驚有咩事所以費事咁早講 同埋我肚細 7個月先開始大

大宅

我係入咗院生之前一日先話比人知好明白你感受 ,之前因為染色體問題都引產左

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

明白你的心情。就算冇試過流產,有些人係唔想講就唔想講。我上胎都是生完滿月先出post, 就係覺得一日未生一日都有變數,同埋想低調。 都試過有朋友照左結構後有事的。今胎就冇甘緊張,有一早同好朋友講,但也沒有post.
所以唔好覺得自己怪,你有自由想幾時講,最緊要你個心舒服。
見到家人焗住講冇法啦。 佢吔問到就簡單講兩句。其他人唔想講就唔好講。祝好孕!

別墅

放鬆一點就好,你緊張都係情理當中,唔需要收埋自己情緒,同屋企人溝通下。轉過頭想,你有左屋企人都係替你開心的表現,即使係其他人亦都係會為你同BB開心。如果真係有咩...我相信普遍人都係會先係關心。同屋企人溝通下,相信會理解。

大宅

如果見肚就好難隱瞞,我都無特別去講,想生埋先至公開(通常都係個D唔熟又識得)。

既然都講左,就唔好諗太多。注意返自己同BB就okay,唔好理其他人,講真,佢哋都未必咁上心。

別墅

babybaby69 發表於 19-12-22 01:20
朋友見唔見有自由

親戚就冇,除非唔做冬唔拜年...

見親戚都可以唔講,我初期都係冇講,親戚見到肚咪話一句係呀,我D親戚唔算八卦,係完之後通常無再問 大家各自有生活,唔想講咪唔講,無問題架

大宅

.

大宅

mooncatbb 發表於 19-12-22 01:28
完全明白你既諗法 我都係34w先同老人家講 同佢講就全部親戚都知 唔使逐個講haha 我都係流產過 驚有咩事所 ...

你好勁呀!34w 先見肚,我20w家人話肥咗好好好多,自己唔覺,但佢地好多個星期前已覺

大宅

lemon_juicy 發表於 19-12-22 01:36

我係入咗院生之前一日先話比人知好明白你感受 ...

希望你之後一切顺利

大宅

minsung 發表於 19-12-22 09:42
明白你的心情。就算冇試過流產,有些人係唔想講就唔想講。我上胎都是生完滿月先出post, 就係覺得一日未生一 ...

係呀我都一定唔會出fb post la,不喜歡高調

謝謝你呀

大宅

RainniePoon_FB 發表於 19-12-22 10:37
放鬆一點就好,你緊張都係情理當中,唔需要收埋自己情緒,同屋企人溝通下。轉過頭想,你有左屋企人都係替 ...

其實我知道係自己鑽牛角尖,我老公同我一樣本來唔打算講住,但講咗都冇乜嘢

今天心情好番d la,謝謝你

大宅

stitchbaby19 發表於 19-12-22 10:45
如果見肚就好難隱瞞,我都無特別去講,想生埋先至公開(通常都係個D唔熟又識得)。

既然都講左,就唔好諗太 ...

Thanks JM!

大宅

angelwcy 發表於 19-12-22 11:04
見親戚都可以唔講,我初期都係冇講,親戚見到肚咪話一句係呀,我D親戚唔算八卦,係完之後通常無再問 ...

都係嘅,我想太多了

謝謝你

大宅

我同你都有同樣諗法,加上我做試管,中間可能仲有好多變數,我有講比家人知我嘅諗法,佢地都好尊重我,黎緊新年我先夠3個月,我都唔會刻意講,到之後見肚先算。總之,自己覺得舒服就得,唔需要理其他人點諗

首頁

尾頁

跳至