婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

返99屋企做冬,佢一向食飯9秒9食完,跟住起身執自己隻碗去洗 (習慣係我同老公食完會接手洗碗同清潔廚房),老公就叫99今日用洗碗碟機,99唔知仲乜腎上腺上升無啦啦發脾氣話洗碗碟機裡面有好多碗碟點用呀,咁老公就諗住快手食完去幫手洗,99又發花癲叫老公同我走開,語氣極差話做冬唔可以洗爛野(但咁多年我同老公無洗爛過任何半隻碗碟),99一路洗一路黑口黑面,老公忍唔住話佢一早用洗碗碟機就唔使煩,而我就去同99講,99今日辛苦你嗱,你慢慢洗,以後大時大節我唔敢再幫你洗嗱碗,因為太大責任我唔擔保我唔洗爛碗㗎!老公都頂唔順99,無等佢洗完碗就走人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jojocatjojo 發表於 19-12-23 15:04
返99屋企做冬,佢一向食飯9秒9食完,跟住起身執碗去洗 (習慣係我同老公食完會接手洗碗同清潔廚房),老公 ...

係咪奶奶唔用慣新科技?
連自己仔都頂唔順都好惡頂
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

jojocatjojo 發表於 19-12-23 15:04
返99屋企做冬,佢一向食飯9秒9食完,跟住起身執碗去洗 (習慣係我同老公食完會接手洗碗同清潔廚房),老公 ...

你99發脾氣話洗碗碟機裡面有好多碗碟點用呀!即係上一轉都未洗?如果洗咗咪拎返出嚟放要洗嘅入去洗囉!

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-23 15:44
係咪奶奶唔用慣新科技?
連自己仔都頂唔順都好惡頂

佢平時乜都認叻搶答,但真係要佢出手做野時就扮唔識,試過有次上到99屋企,佢種咗好大盤桔,地下有超多桔葉枯落咗係地上,老公好聲好氣叫佢唔好淨係由朝到晚睇電視,得閒吸下麈,佢又發脾氣話自己唔識用吸塵機喎,老公知佢又扮野,話下次帶十把掃把俾佢慢慢掃,但當日我同老公都忍唔住幫咗佢吸塵

大宅

11B 發表於 19-12-23 15:53
你99發脾氣話洗碗碟機裡面有好多碗碟點用呀!即係上一轉都未洗?如果洗咗咪拎返出嚟放要洗嘅入去洗囉!
...

99基本上當個洗碗碟機係廚櫃,只用嚟放碗碟咋老公好清楚99成日想點我做野,所以個洗櫃碟機其實係我老公上99屋企食飯幫手洗碗時用,咁我就唔需要出手洗碗,99成日覺得老公搶住同我做野,99心理上就唔抵得,所以成曰條氣唔順,但明明好多時D野係99攪出嚟煩到個仔。總之我同老公相處之道係自己阿媽嘅麻煩自己處理。

大宅

老人家可能覺得用洗碗碟機好嘥水嘥電,大家唔想做就出街食啦!

大宅

little_angels 發表於 19-12-23 23:45
老人家可能覺得用洗碗碟機好嘥水嘥電,大家唔想做就出街食啦!

佢係懶到連洗碗碟機唔肯用,同埋洗碗碟機係好慳水又洗得乾淨,但又好enjoy周圍話俾人知個仔對佢好好專登買俾佢用。 當日淨係洗自己隻碗就9唔搭八黑面兼發脾氣,因為佢成日覺得佢隻腕佢任何野應該係新抱去做。 仲有餐飯係62負責煮,我哋大家仲煮得開開心心。 另外我老公為咗家和萬事興已經乜都肯做,係99條氣唔順個仔乜都搶住做,係要破壞一家人應有和諧氣氛。家家有本難念的經難攪的99,我緊係寧願出去食,但結果一定更加提早散場,所以62次次爭住出手煮飯

公爵府

牛年勳章

我都唔識煮飯, 更加唔識整到老爺奶奶啱口味的食物, 所以我唔呈強, 但我會幫手執頭執尾, 開台放碗筷, 拉好d 椅, 幫手拎餸, 齊人坐低, 我會叫老爺奶奶食飯, 食飽洗碗, 唔洗買, 煮我已經甩難了, 所以好樂意做, 俾足夠面子老公架

男爵府

jojocatjojo 發表於 19-12-24 00:15

佢係懶到連洗碗碟機唔肯用,同埋洗碗碟機係好慳水又洗 ...

佢只想要個妹仔
你企硬,洗一次就次次要洗
佢都係想同人講佢點得郁個新抱者

大宅

CMMANDY 發表於 19-12-26 18:00
我都唔識煮飯, 更加唔識整到老爺奶奶啱口味的食物, 所以我唔呈強, 但我會幫手執頭執尾, 開台放碗 ...

其實99好鍾意食我煮嘅嘢,我反而係乜都識做,我亦好享受做家務煮飯,初初時就係本着一家人心態,我乜都主動做,會關心99,會留意佢所以喜悪,但慢慢我同老公覺得99太過老奉同心態唔好,成日黑面破壞屋企氣氛,所以依家老公自己出手應付99。

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-26 18:03
佢只想要個妹仔
你企硬,洗一次就次次要洗
佢都係想同人講佢點得郁個新抱者

我其實真係好享受做家務,煮飯俾一家食,只要大家開開心心,但係有時不停的付出,唔係要求99有大回報,就算只換來一個微笑一個滿足眼神,起碼俾我知道99接收到我為佢所做嘅心思。
所以依家唔做咁多嗱,做咗本份就算,只要老公明白企係我呢邊就得。

男爵府

jojocatjojo 發表於 19-12-26 22:36

我其實真係好享受做家務,煮飯俾一家食,只要大家開開 ...

好明顯而家有人take it for granted
仲要唔想自己個仔做

伯爵府

你99 似我個個。返去食飯,佢次次都想我洗,佢d 寶貝子女不用做,我次次都洗因為我淋同抵得諗(洗碗啫,唔洗死,雖然我最憎洗碗,算啦)。

有次我病又m, 好不舒服,99 知,c6 都知,所以c6 主動話洗,99 立即溫柔地對c6 講「亞媽係照顧你,唔洗你洗。」,跟著就好惡咁鬧我「你唔洗咪我洗囉」,跟著再找其他唔関事嘅嘢狂鬧我,去出佢口氣。

我們返娘家吃飯,就算我爸都會洗碗,我父母都一定唔會叫我c6 洗碗。

大宅

zxzx 發表於 19-12-28 00:12
你99 似我個個。返去食飯,佢次次都想我洗,佢d 寶貝子女不用做,我次次都洗因為我淋同抵得諗(洗碗啫,唔 ...

咁你99仲好一些,起碼都錫自己仔女,我99係非常懶,懶唔緊要,係櫴到乜都唔做,影響到人,總之佢心態係只要我係佢眼前就乜都我做,否則就62同老公做。 講到尾佢叫任何人做野都唔關我事,但想老奉要我服侍佢就唔好再發夢,機會我俾咗好多次,係99自己親手破壞一切。

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-26 23:35
好明顯而家有人take it for granted
仲要唔想自己個仔做

99呢咁又唔係唔想自己個仔做喎,而係佢認為我係到就我要做,否則就由62同老公要做,99淨係背後做指揮扮醒,煩音不絕。我依家點都會做番自己本份,其他額外野就由62老公湊番掂自己老婆自己亞媽。

首頁

尾頁

跳至