興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問有冇人有種苔蘚微景觀呀?
種植時有咩嘢要注意? 唔該.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

子爵府

waiting046 發表於 19-12-24 01:03
請問有冇人有種苔蘚微景觀呀?
種植時有咩嘢要注意? 唔該.

我有一個小魚缸之前諗住轉種苔蘚、網紋草、捕蟲草,但到現在都未實施,因為啲魚仲健在,我都做過一啲search,一般最下邊放石頭,上邊放泥,最上邊放水苔,保持濕潤,再加盞LED燈俾佢就OK啦

伯爵府

回覆 babywater 的帖子

Thanks. 我聖誕同小朋友一齊去參加咗個苔蘚工作坊, 整咗兩樽返嚟.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

子爵府

waiting046 發表於 20-1-2 19:33

Thanks. 我聖誕同小朋友一齊去參加咗個苔蘚工作坊, 整咗兩樽返嚟.

有冇相睇吓?等我學下先

伯爵府

babywater 發表於 20-1-2 22:13
有冇相睇吓?等我學下先
懶得開電腦擺相…

小石墊底, 擺水苔(要預先浸濕搾到唔滴水), 壓實水苔, 就可以擺苔蘚, 最後加裝飾品. 工作坊個哥哥仔話係白髮蘚, 佢話呢隻比較適合香港天氣. 早兩日在花墟繽X見到手掌咁大塊白髮蘚都唔洗40蚊.

伯爵府

之後我再上網揾資料, 有人話唔用水苔, 用冇肥料的泥碳土都可以.

子爵府

waiting046 發表於 20-1-2 22:39
懶得開電腦擺相…

小石墊底, 擺水苔(要預先浸濕搾到唔滴水), 壓實水苔, 就可以擺苔蘚, 最後加裝飾 ...

用手機都可以加相,我就係喺繽紛見到覺得好得意,我有一盆水苔種嘅蘭花上都長滿苔蘚,不過唔知咩名

伯爵府

babywater 發表於 20-1-3 09:59
用手機都可以加相,我就係喺繽紛見到覺得好得意,我有一盆水苔種嘅蘭花上都長滿苔蘚,不過唔知咩名:wahaha ...

我都唔識分呀…

題外話, 我係用手機上網絡版, 擺相超麻煩.
如果jm有簡易方法擺相, 可否教我?

子爵府

waiting046 發表於 20-1-3 11:35
我都唔識分呀…

題外話, 我係用手機上網絡版, 擺相超麻煩.

我用APP好簡單,網絡版未用過

伯爵府

babywater 發表於 20-1-3 12:41

簡簡單單

伯爵府

babywater 發表於 20-1-3 12:41

呢張係剛剛影嘅, 養咗一個星期.

子爵府

waiting046 發表於 20-1-4 00:08
呢張係剛剛影嘅, 養咗一個星期.

如果將橙色的擺件改成紅色網紋草仲靚

伯爵府

babywater 發表於 20-1-5 10:40
如果將橙色的擺件改成紅色網紋草仲靚
我就係唔想有其他植物, 有諗過換舊水晶原石落去.

大宅

除咗 花墟 有冇Brother 知邊度有 白髮蘚 出售 ???

伯爵府

mr_hui 發表於 20-1-6 15:42
除咗 花墟 有冇Brother 知邊度有 白髮蘚 出售 ???
等C9答你, 香港有網店, 唔方便開店名, 你搜尋「苔蘚 觀塘」就可以.

首頁

尾頁

跳至