自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

食地道小店平過香港,網紅酒樓會貴些,但環境服務好,睇你選擇。

侯爵府

回覆樓主:

其實如去博物館之類係唔收費,網上登記就得。

珍珠宮

木土土 發表於 19-12-24 13:38
廣州地鐵超迫同多人,好多時未入晒就關門,你人多有老有少,盡量叫車坐啦
...

儘量避開上下班繁忙時段就沒事了,香港也是這樣的。

珍珠宮

其實有平有貴,例如越秀區西華路那邊的一些老店,粥粉麵飯之類也不貴。沙面附近有一家好像叫財記的雲吞面也不錯,都不貴的。

就算同樣價格,懂得選擇的話,也會比香港更好吃。而且有時候大眾點評上面有團購,價格會比付現金更優惠。

如果不去長隆,去廣州動物園,入場費成人只要20元,也挺不錯啊,挺乾淨企理,挺多動物看,還可以看到喂河馬,又可以付錢讓小孩喂長頸鹿。交通方便,時間又好控制。

侯爵府

回覆樓主:

地鐵都可以,不過你預廣州多人㗎。

珍珠宮

bigyanb 發表於 19-12-24 19:14
咁深圳呢

深圳也有很多選擇啊,平貴都有。主要看你是否熟悉。

例如國貿附近,「兩廣人蛋世家」,D麵好食又抵食過香港。另外有一家叫「大碗會」,主打北方麵食例如biang biang 麵,好食又唔貴。

佳寧娜廣場隔離的置地廣場二樓有一家蒙古菜餐廳,叫做「草原民族宮·蒙古包特色餐廳」,印象深刻係佢哋個金瓜燒牛腩(團購一個99元雙人套餐就包埋呢個菜),香港一百元無可能吃到這個質素的牛腩。

珍珠宮

seaheart88 發表於 19-12-24 17:49
唔會啦。。。廣州深圳都係街邊食碗麵可能叫做平過香港。。。但想坐得舒舒服服環境靚食吓特色野絕對唔算比 ...

如果同香港差不多價錢,懂得選擇的話,廣州那邊的食物質素是高於香港的。

譬如說,香港機場那間Marriott酒店,他們的自助早餐裡面的中式食物,水平就明顯低於廣州白雲賓館的自助早餐,人家連個白粥都很好味,蘿蔔糕真係超好味!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大陸一線城市物價唔低,唔會便過HK

wcpcelia    發表於 19-12-27 11:39

琥珀宮

平平常常 發表於 19-12-24 23:06
儘量避開上下班繁忙時段就沒事了,香港也是這樣的。

我多數假期上去,尤其轉車站,d地鐵真係迫到嘔,亦試過同家人上落車時失散(有d上唔切車,有d落唔切車)

珍珠宮

睇你食乜啵。商場鋪分分鐘貴過香港。小店平香港一半。 收工時間情願坐地鐵。 收工時間塞車塞到媽媽聲

大宅

回覆樓主:

我今日都會去廣州
一架的士只可坐4個乘客,坐黃色的士司機本地人居多講廣東話,其它顔色好多講普通話。長隆(十年前去)比廣州動物園(三年前)大好多,動物種類同數量都多啲,環境亦好啲。
可以考慮下去越秀公園,都有唔少機動游戯玩。
廣州酒家同好多大排檔都唔貴,但好多人食烟,有小朋友包間房好啲(有設最低消費),白天鵝個自助早餐冇得頂

大宅

回覆樓主:

長者卡坐車免費(本地人都要申請卡),坐巴士都係兩三元1個人,我鍾意搭地鐵,不過真係超多人,好迫,小心畀人打銀包

瑪瑙宮

大廚勳章

平平常常 發表於 19-12-24 23:44
如果同香港差不多價錢,懂得選擇的話,廣州那邊的食物質素是高於香港的。

譬如說,香港機場那間Marriott ...

廣州好多食肆稍為有質素嘅價錢真係拍着香港甚至貴過但係除咗味道好食環境都舒服好多因為冇咁迫。。招呼就見仁見智啦我覺得好過香港啲侍應囉。。可能因為夥計多唔使一個人服侍10張枱。。

我呢兩日都上深圳。。淨係諗下是邊間都有排揀。。太多特別嘅餐廳想試
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 19-12-25 08:32
廣州好多食肆稍為有質素嘅價錢真係拍着香港甚至貴過但係除咗味道好食環境都舒服好多因為冇咁迫。。招呼就 ...

深圳有無咩推介

珍珠宮

seaheart88 發表於 19-12-25 08:32
廣州好多食肆稍為有質素嘅價錢真係拍着香港甚至貴過但係除咗味道好食環境都舒服好多因為冇咁迫。。招呼就 ...

的確係,上面地方大,起碼一般餐廳都闊落空間感好過香港好多,深圳就算係港式茶餐廳都舒服好多,招呼又好。就算貴D都值。

深圳好多外省菜食,廣州就粵菜出色D。順德有清水火鍋,香港食唔到。

珍珠宮

yeunghung 發表於 19-12-24 21:48
其實如去博物館之類係唔收費,網上登記就得。

原來廣州要網上登記,深圳的博物館即場walk in就可以了,都是免費的,很方便。

瑪瑙宮

大廚勳章

SW_Ball 發表於 19-12-25 09:17
深圳有無咩推介

其實都係周圍試。。。我係因為大眾點評送出嘅VIP折扣券。。就會四圍試佢介紹嘅餐廳。。。不過今晚聖誕節唔知d券用唔用得。。明天就有一張19.60嘅椰子雞一折券。。佢話25號唔用得應該26號係可以使用。。。食完再分享。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 19-12-25 09:37
其實都係周圍試。。。我係因為大眾點評送出嘅VIP折扣券。。就會四圍試佢介紹嘅餐廳。。。不過今晚聖誕節唔 ...

Thank you!! 有無邊個站集中d可推薦?

伯爵府

superkingdom 發表於 19-12-24 19:03

坐地鉄就知,直行直過有出入口比老人,公車未坐過, ...
深圳地鐵係啫、廣州都係咩?

伯爵府

tsl130076 發表於 19-12-24 19:39
回覆 20150618bb 的帖子

要嘟羊城通,類似香港老人果D
羊城通要錢㗎,要嘟老人免費卡先免費咋。

首頁

尾頁

跳至