自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

純呻, 不喜勿插。因為我心情已經好差。

有屋企人住醫院,住咗一段日子, 每次去探病 都會同到的護士溝通。 我發覺大部份護士態度都係差 , 遇到態度好同有心嘅 ,真係萬幸。

重症病房的姑娘,一般都好專業,同埋態度比較友善。

一般病房就睇下好唔好彩, 撞到邊個姑娘。而下遊醫院的姑娘, 大部分都係差, 做又36 ,唔做又36 ,你最好唔好煩佢。

護士學生亦都有係 一啲有心,一啲悔氣。 因為好多 都係dse 低分 ,而去讀兩年制的護士學校。

我明白護士工作好忙碌, 亦都盡量所有嘢自己去做, 有禮貌又唔敢有要求,因為屋企人喺你哋手上, 其實真係好無奈。

bonifacelo    發表於 19-12-26 14:28
abirdma    發表於 19-12-26 09:48
restahaus    發表於 19-12-25 18:43
annann246    發表於 19-12-24 17:49
fannytan    發表於 19-12-24 17:17

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

aeiou_drm 發表於 19-12-24 14:04

有屋企人住醫院,住咗一段日子, 每次去探病 都會同到的護士溝通 ...

我明白
遇到有禮貌或者有耐性,我會當自己好彩
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

反而我覺得後生既, 都有愛心,耐性,
個d 中年,老seafood 真係..態度衰,講野衰,

真係做呢行, 睇化?
但唔係應該有愛心, 同理心, 先做呢行嗎.

每人都會老,有病,

水晶宮

回覆樓主:

有時真係撞彩,有見過真係好友善。

子爵府

Jane1983 發表於 19-12-24 14:13
有時真係撞彩,有見過真係好友善。

係有的,但真係唔多

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我經歷過兩個至親入醫院,一個中年一個老人,老人入老人科,不好話護士, 叔叔嬸嬸醫生態度差到無人有,我明,老人家人老左,必要經歷死亡呢一步,但係不係可以在佢有生之年令佢有尊嚴d呢?大家都會有老的一日

而個中年,初入院做完手術要入icu, icu 的醫生護士都好好人,雖然都知病者無乜希望,但會安慰下家人,解釋下病情之類,到轉左去普通病房就差啦,有次病人條氣chor 住抖不到氣(果時已經要在喉嚨開窿插喉),得在病房,即刻同姑娘講,無人理我,再隔左一陣,我好大聲差叫佢就死啦,抖不到氣,之後先病個護士走埋黎看,條喉原來塞左,果下我嬲到喊,走時我還叫隔離床幫我

伯爵府

回覆樓主:

做到燥。。。但姑娘都經常遇到麻煩家屬。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

CrabPincers 發表於 19-12-24 14:24
我經歷過兩個至親入醫院,一個中年一個老人,老人入老人科,不好話護士, 叔叔嬸嬸醫生態度差到無人有,我明 ...

看下半夜會不會再有甘既情況,幫我搵人

再後來,醫生要佢轉去康中心,姑娘同我講時我不肯,佢就叫醫生打比我,我問醫生,依家病人還發緊燒,你就要佢轉去康復中心,無可能,佢話病人依家無野可以做到,我問甘佢每日要輸血甘點,佢話佢地不會再輸血,因為無用架啦,病人無晒反應,我話不是呀,昨晚我我探佢時還好大力握住我手,醫生話不是,我依家就在佢面前同你講緊電話,佢是完全無反應,我果刻想講粗口鬧佢,在病人面前話佢不得,不再救佢......

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

家人11月時入院 護士態度不錯 反而醫院嬸嬸態度最差

公爵府

CrabPincers 發表於 19-12-24 14:29
看下半夜會不會再有甘既情況,幫我搵人

再後來,醫生要佢轉去康中心,姑娘同我講時我不肯,佢就叫醫生打 ...

之後咁點

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

長期大壓力長時間,最重要係醫院可能太多負能量
再講,而家出嚟做野嘅人,有心嘅好少,個個都但求無錯,因為香港唔興賞勵,卻重視懲罰

大宅

我去開嗰間唔錯喎,都係公立,可能驚得罪啲病人

珍珠宮

2023年兔年勳章

aeiou_drm 發表於 19-12-24 14:04

有屋企人住醫院,住咗一段日子, 每次去探病 都會同到的護士溝通 ...

的確有啲醫生丶護士態度差到

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

無特殊情況都咁差,如果帶住政治取向去做醫生護士……可想而知幾咁恐怖。

珍珠宮

pumpfish 發表於 19-12-24 14:15
太忙了吧....
同佢哋真係睇慣晒
護士其實唔忙,仲可以吹水打牙較,好清閒…仁濟同馬加烈都係…
一D都唔缺人,仲成日死話好忙…
Side 氣

男爵府

aeiou_drm 發表於 19-12-24 14:14
係有的,但真係唔多

太忙。公院日日咁爆,無辦法

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

我遇過有好護士,都有好差嘅護士,睇彩數...

伯爵府

好壞參半,已經好聲好氣唔該前唔該後冇咩特別都唔煩佢地,但佢地有d態度真係好差

首頁
12345...19

尾頁

跳至