自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 19-12-24 14:37
長期大壓力長時間,最重要係醫院可能太多負能量
再講,而家出嚟做野嘅人,有心嘅好少,個個都但求無 ...

我遇到好嘅我會寫感謝信
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我一直都覺得政府護士態度好差, 係十個差, 之前一有人開POST講醫院不愉快經歷, 好快就有人跳出黎反駁, 一味話佢地忙, 忙就可以咁對D病人咩? 忙又咁多時間係醫院攪政治野, 係醫護眼中, 活生生既病人比唔上一幅死物既牆囉。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

全心全意 發表於 19-12-24 14:48
太忙。公院日日咁爆,無辦法

肯定好多公院都好忙,因我都陪過屋企人入院,啲床加到瞓電視底下面係事實。
但有啲醫護真係好無禮貌,無愛心。

子爵府

都是欺善怕惡的,態度差的,我唔洗比面佢,剷到佢上天!

男爵府

你睇人好,人睇你好!薯仔位開工做到收工無停手,唔係個個Ward都可以咁得閒。
樓主話低分先入到nursing school, 依家其實競爭好大,入得都唔會好低。唔同十幾年前咁啦。

TingTing 發表於 19-12-24 14:45
護士其實唔忙,仲可以吹水打牙較,好清閒…仁濟同馬加烈都係…
一D都唔缺人,仲成日死話好忙…
Side 氣

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Diosmio 發表於 19-12-24 14:26
我生仔 佢鬧我怕痛就去私家 咪煩佢 廣華醫院
我明白你!我第一胎都係响廣華生仔,俾人鬧到狗咁(我自問乜都盡量自己搞掂,純粹係問吓野)。。。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Bibibut 發表於 19-12-24 14:34
之後咁點

永遠不用轉去康復中心了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我爸威院老人內科,嬸嬸多數好好,護士都幾有耐性同愛心,醫生都ok。我覺得會有風氣或感染,衰果d 會衰埋一堆。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

anita_yps 發表於 19-12-24 14:51
我一直都覺得政府護士態度好差, 係十個差, 之前一有人開POST講醫院不愉快經歷, 好快就有人跳出黎反駁, 一味 ...

忙不是藉口,我份工都忙,吾通忙時可以對d客發脾氣?

真係甘忙,就不會有時間出後靜坐啦,成日話忙到飯都不得閒食

男爵府

回覆樓主:

其實不嬲行行都有好人壞人。
之前我媽入醫院,半昏迷狀態,都仲話我媽只係訓緊覺,仲係我要前拍我阿媽想拍醒佢 如果唔係驚啲護士會蝦我阿媽,我一定當面嘈到拆天。
啲人成日話警察係惡魔,我唔覺得啲醫護有幾天使囉

公爵府

CrabPincers 發表於 19-12-24 15:01
永遠不用轉去康復中心了

男爵府

將軍澳醫院,遇到過的醫生、護士、嬸嬸都很有愛心

公爵府

Side 氣

我有排成日去瑪麗,個護士長化曬濃妝成日坐喺度冥想,一係就同啲護士傾計,其他護士又圍埋吹水有講有笑咁。其實就好似我哋文職咁,有時間唔做嘢淨係吹水,之後做唔曬要OT就呻勁多嘢做,做極都唔完,大把呢啲人!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 TingTing 的帖子

我都唔覺護士有幾忙,大把時間靜坐同抗議。
我每3個月會同家母去賽馬會複診,入面護士阿姐得閒企起度唔會幫你量血壓,磅重要自己量自己寫,態度差得很。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我一直都覺得政府護士態度好差, 係十個差, 之前一有人開POST講醫院不愉快經歷, 好快就有人跳出黎反駁, 一味 ...
其實嫌忙咪唔好做囉!好似有人拎支槍迫佢做咁。。。做得護士,忙係預左啦!更何況,唔夠人手,係市民錯咩?點解要拎病人,病人家屬黎發洩?而且又唔係要佢地四萬咁口,正常應有禮貌都好少有。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好彩我都遇過好好既護士,反而遇到好多衰既護理助理(即嬸嬸職位),尤其係粗半咸淡廣東話既,態度極衰,亦毫無同理心﹗﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

Side 氣
你講左我想講嘅說話
東區醫院同馬麗都係
馬馬兒科,bb入住院無父母睇住,真係好慘。大喊無人理,一係塞個奶咀貼膠布,打個x永唔會跌但佢係到吹水,我睇左成個月。

伯爵府

非常認同

子爵府

李露眉 發表於 19-12-24 14:09
反而我覺得後生既, 都有愛心,耐性,
個d 中年,老seafood 真係..態度衰,講野衰,

我都覺個的剛剛畢業的姑娘, 比較有 heart。

做得耐果的,好多都係為咗份糧。

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-12-24 14:51
我遇到好嘅我會寫感謝信
我都有寫,因我遇到一個男護,佢話自己做咗6年,佢放行俾我地倍爸爸最後,我見佢係同事中人緣都好好,爸爸連基本治療都唔要,我地同爸爸嘈,佢叫爸爸鬧佢同投訴佢,唔好鬧我地。

首頁
12345...19

尾頁

跳至