自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

子爵府

matata 發表於 19-12-24 16:49
佢地都好忙架,個政府又唔肯比多D錢佢地,淨係識比9億OT錢

啲錢俾黎打曱甴蓄生,點都值過俾班黑醫黑護,用工作地方攪靜坐,大聲叫囂,整流濃牆影響病人探病者

hellolo    發表於 19-12-26 14:51

侯爵府

aeiou_drm 發表於 19-12-24 14:04
純呻, 不喜勿插。因為我心情已經好差。

有屋企人住醫院,住咗一段日子, 每次去探病 都會同到的護士溝通 ...
dse低分,讀護士學校?

我未聽過。

子爵府

ckat 發表於 19-12-24 19:13
dse低分,讀護士學校?

我未聽過。

我一路都講緊讀2年果的 enrolled nurse喎, DSE minimum 5科2, 就可以報讀 , 咁叫唔叫低分?

利申: 我唔係睇唔起佢地,因為佢地可以再進修做 RN

男爵府

翡翠宮

有屋企人住醫院,住咗一段日子, 每次去探病 都會同到的護士溝通 ...

同意.

男爵府

aeiou_drm 發表於 19-12-24 16:10
我講緊嗰啲係護士學校, 讀2年,dse 十幾分就已經可以讀到, 唔需要讀過bio同chemistry 。

大學嘅nursing ...

無可能二十幾分入到大學nursing , 十幾分亦無可能入護士學校。
而家30分都係入護士學校。一定要理科生架!
我唔係護士,但有睇過大學護士收生要求,而護士學校收生都嚴格。
我都住過瑪嘉烈一星期,大多數D護士都好好,佢地真係好忙,晚上更少人手。反而D保健助理就好多都麻麻~

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁我好彩,我媽入院期間,都遇著好態度嘅護士同護理員

子爵府

唔好話護士!遇到態度差醫生重慘!
每次陪老人家去覆診老人科就好激氣! 個啲醫生真係做又36 唔做又36! 反而上次遇到位後生醫生(可能剛畢業)態度重好好多!

wcpcelia    發表於 19-12-26 10:32

伯爵府

alicego62 發表於 19-12-24 16:47
我見過態度超級差。我有一次喺急症室,見到有個好細的小朋友唔舒服,突然嘔。個護士居然鬧小朋友同埋佢屋企 ...
我見過小朋友突然嘔,媽媽打開唔切個膠袋,都比護士鬧

子爵府

hhss0203 發表於 19-12-24 20:16
無可能二十幾分入到大學nursing , 十幾分亦無可能入護士學校。
而家30分都係入護士學校。一定要理科生架! ...

比你參考下。

其中一間護士學校, enrolled nurse program, 2年制。報讀資格: minimum dse 5科2, 即係10分,沒有指明高中要修讀Biology 同 Chemistry。可參考以下 link:

http://www.ha.org.hk/haho/ho/nursing/enrolled_nurse-b5.htm

其中一間有 nursing degree program 的 PolyU 的 5年 學位課程, 以往大約26,27 分。唔駛30分,但要修讀 biology。可以參考一下:

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements?field_prog_jps_discipline_tid=8&combine=Nursing+

伯爵府

畀面勳章

唔認同,家人多年出入醫院,最近亦住院中,大部分護士係ok的

子爵府

cheechi 發表於 19-12-24 21:02
唔認同,家人多年出入醫院,最近亦住院中,大部分護士係ok的

可能我家人唔好彩

伯爵府

回覆樓主:

入親醫院都冇好面色睇,慣晒

男爵府

aeiou_drm 發表於 19-12-24 20:54

比你參考下。

登記護士 / 註冊護士係有分別架!
登記護士只一些派藥工作 / 註冊護士即可以逢針果D

二十六,七分係收生要求,但真實係入唔到架!

我女的一位師姐2019DSE 30分都入唔到大學nursing. 只可入東華護士學校!

男爵府

虎到金來勳章

同感,最近家中長者入公院,遇上態度差的護士,搞到老人家唔開心,今晚又話要出院,但佢的情況唔容許出院,唉!真的好想同老人家轉私院,起碼可以多D時間照顧老人家

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

CrabPincers 發表於 19-12-24 14:24
我經歷過兩個至親入醫院,一個中年一個老人,老人入老人科,不好話護士, 叔叔嬸嬸醫生態度差到無人有,我明 ...

我都試過咁,自己流淚。最後送一句俾護士(男),可能他朝君體也相同

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

曾經有段時間好左,但呢排又差返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你估真係有咁多白衣天使咩

大宅

aeiou_drm 發表於 19-12-24 19:19

我一路都講緊讀2年果的 enrolled nurse喎, DSE minimum ...

護士學校有三年註册護士讀。見到有dDse二十二分都揀護校讀而唔揀公大,貪佢學費平,每年只需二萬幾。但出來同大學讀護理科學位入職-樣人工。如想升職可以part time再報二年或full time一年大學護理課程。見有人是碩士畢業或大學畢業也照讀護士學校的註册護士,成為正式註册護士。有d是家人反對讀護士但後來讚成的例子,所以他從大學轉護士學校。因為護校臨床經驗即係出病房機會比大學的護理系多。

侯爵府

的確,同一間病房都可以好唔同,我試過夜晚是地獄早上是天堂,只能睇彩數

首頁
45678...19

尾頁

跳至