夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

deleted

伯爵府

2024年龍年勳章

yeung1989 發表於 19-12-24 19:42
事緣係我外公突然驗到末期cancer (最多3個月命), 我細個係我外公照顧的,我想帶bb (5 個月大) 去醫院探外公 ...

bb6個月大前帶有媽媽身上的抗體。
你太太係冇常識,定好憎你外公?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

deleted

複式洋房

事緣係我外公突然驗到末期cancer (最多3個月命), 我細個係我外公照顧的,我想帶bb (5 個月大) 去醫院探外公 ...

醫院多菌,同埋12歲以下吾入得病房。
站係媽媽立場,佢都係緊張小朋友。
有折衷方法?視頻?

子爵府

畀面勳章

咁細個係唔俾入病房的

子爵府

回覆樓主:

BB都係喺醫院出世, 同佢講( 商量)唔見唔知仲有冇機會,BB入病房前帶個口罩,見太公時(除口罩)幾分鐘應該問題不大

大宅

我覺得咁細個唔應該去醫院,醫院好多病人又多菌,唔通6個月大前有媽媽身上的抗體就唔會感染病菌?

男爵府

我都唔會比咁細既bb去醫院/參與白事
如果親屬係愛bb, 應該會體諒,都唔想bb有任何事

男爵府

其實我都覺得唔應該帶,始終bb仲細,醫院甘多菌,就算有媽媽抗體都唔代表唔會中、人又多,好易嚇親bb

男爵府

如果係外公想見bb,我會帶去見一陣。

子爵府

回覆 yeung1989 的帖子

依家係流感高峰期,我都唔建議
雖然話六個月有抗體,但不是絕對,我個女就係例子,我個女都係係頭六個月內第一次中副流感,高燒入院住咗幾日,又因缺水,要吊水

咁細小朋友病,係盡量唔用藥,你會見到佢好辛苦

伯爵府

2024年龍年勳章

你亦可參巧其他媽媽的睇法。有些媽媽覺得醫院多菌呢個factor, 緊要過「湊大你,兼且得返3個月命的外公」想見你bb 的慾望呢個condition。
我係持相反意見的,如果我係你,而我的另一半係咁樣對我,唔俾我帶bb 去的話,我係甚至會考慮離婚另組家庭。因為大家對一個你的至親的生命的看法是如此地不同。根本唔應該一齊。

男爵府

咁細個入得醫院咩?

別墅

回覆樓主:

係樓主你想帶bb見外公,定係外公想見bb先?做法唔同架喎!

如果老人家有咁嘅意願,我都會盡量滿足佢,但都要搞清楚可否入病房,因為小朋友應該是不能進入病房探病的,當然我諗有例外情況,而嗰d例外情況我相信係大家都唔想遇到的關鍵時刻囉…

大宅

回覆樓主:

我覺得太太想法好正常,用自己條命換反黎既寶貝緊係著緊啦,男人你自問有替小朋友著想過嗎?更何況小朋友吾可入病房,bb更加吾得

男爵府

視像得吾得

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我爸爸有事當年,我都無帶BB去見佢。入院前有見過。佢會明白。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

好媽媽勳章

我阿嫲過生時,我有帶我仔,當時歲半去醫院,不過沒有入病房內,因為病房不準許兒童入內。
我細時,我阿公過生,我父母帶我同細佬去,我阿公臨走時都不准我父母帶小朋友到醫院,來到都不見。
每人有每人的想法,要尊重。
如你很想帶BB去,唯有耐心地說服她。

大宅

屋企人只淨3個月命,我點都會帶一次bb 去醫院,因為腫瘤科病房好多時會俾勺情探病。或者你問返太太係咪可以易地而處,同埋講佢知外公對你很重要。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得而家有FaceTime WhatsApp video, 可以你去醫生探阿公叫太太抱bb 等同你video, 小朋友太細出入醫院唔係咁好,加上流感高峰期,我明白你太太concern

首頁

尾頁

跳至