0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,近一星期真係擔憂,bb剛剛2個月大,本身一日5餐,每次5安,每餐隔4-5個鐘 ,最夜1點,直到早上7點左右
但近一星期,日頭不停訓,一餵佢食奶條脷頂走個奶咀,又拗腰,好辛苦先塞到入口,食1安又訓,點都唔醒,之前日頭都不停訓,不過到食奶都會肯啜就會食到4-5安架,而家食都唔食,一日5餐得2餐係食足5安,點會好?好突然

別墅

奶油媽 發表於 19-12-25 20:20
各位,近一星期真係擔憂,bb剛剛2個月大,本身一日5餐,每次5安,每餐隔4-5個鐘 ,最夜1點,直到早上7點左右 ...

有冇換大一號奶咀試吓?

大宅

boobootiny 發表於 19-12-25 23:15
有冇換大一號奶咀試吓?

未呀,佢剛剛先2個月,而且未放入口架,放到咀邊都唔食,不停拗腰

別墅

奶油媽 發表於 19-12-26 00:06
未呀,佢剛剛先2個月,而且未放入口架,放到咀邊都唔食,不停拗腰

我女都有呢個情況 佢係食到一半掃完風之後就咁 佢肯放入口 但唔係點啜 啜幾下又擰開個頭 又郁來郁去 拉直個人呢樣果樣 我拎開支奶再放入佢口又重新來過
好鬼累

大宅

boobootiny 發表於 19-12-26 05:08
我女都有呢個情況 佢係食到一半掃完風之後就咁 佢肯放入口 但唔係點啜 啜幾下又擰開個頭 又郁來郁去 拉直 ...

我都係咁,次次食奶打仗咁(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

boobootiny 發表於 19-12-26 05:08
我女都有呢個情況 佢係食到一半掃完風之後就咁 佢肯放入口 但唔係點啜 啜幾下又擰開個頭 又郁來郁去 拉直 ...

一樣,我囡呢兩個星期都係咁,平時食四安,依家食兩安就頭擰擰唔肯食,有時仲唔比掃風又大喊,但係個口又想搵嘢食,再擺入口又頂返出黎,好辛苦掃完風再喂又唔肯食,搞到成日食得兩安,好彩就可以隔半個鐘食埋果兩安~已經試過換奶嘴/開奶茶,煩到爆

首頁

尾頁

跳至