自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想分享番之前嘅經驗,睇吓大家有冇興趣,有問題可以問我

上網爬了很多文章,見香港人講關於去雪卵嘅文章唔多,所以想寫返一篇分享心得。

話說一直以來都好想去雪卵。我自己有好多種原因,其中之一就係年紀差不多啦(已經三十XX歲,卵巢係三十五歲之後生育能力會直缐下降,無論有冇拍拖,雪卵係一個你將來唔會後悔嘅保險),去雪卵係一個好好嘅後備方案。之後上網做咗好多調查,雪卵已經係一個好common嘅做法。好多明星例如蔡卓妍、容祖兒、林志玲都一早雪定卵,到你去40歲嘅時候都唔怕冇仔生。不過雪定卵唔等如冇高齡產婦嘅問題,例如妊娠有關嘅病丶高血壓丶糖尿等等高齡產婦嘅問題都仍然會存在。所以高齡嘅時候都係陀B都有機會唔穩,有機會流產。但至少你到40歲嘅時候可以用返30幾歲嘅卵子,會減少卵子異常嘅情況,例如唐氏綜合症或者低智商咁。

題外話就唔講咁多啦,比較過香港丶台灣丶內地嘅療程,香港嘅比較貴,要成六至七萬蚊港紙,大陸嘅就唔係好有信心,最終就揀咗台灣大概四萬蚊港紙連埋機票住宿五萬蚊。始終係香港雪卵唔係一個好common嘅做法,所以香港我做research嘅時候就唔係好多選擇,除非你係原先有不孕或者危疾等等嘅問題就可以幫你雪定卵先。但係對比台灣,佢哋已經有未婚借卵嘅服務(醫院會比番9 萬9 仟個借卵女仔)所以我能找到很多台灣女生網上寫雪卵過程。

之後再等我慢慢講返個過程,香港人過去台灣同台灣本土人個過程都好唔同,時間丶金錢都好緊要。香港人要特登飛去台灣,而且又要就啱月經時間,所以而家嘅台灣醫院有一啲特別方案比外國人去做呢個雪卵嘅療程

有興趣可以睇下我個過程

https://imbearhaha.blogspot.com/?m=1

男爵府

BK Milk勳章

好有心機打曬出來! 多謝你的分享!

大宅

Thanks for sharing

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

廣告?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

而家4x 仲可唔可以雪? 留到60歲ready 先生得嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

台灣好似要結咗婚至可以用粒雪卵,如果你過多幾年都未結婚或各種原因要買精做人工的話去美國會適合D

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

4x 唔建議雪,因為卵子已經唔健康,凍卵解凍之後再懷孕最高暫時42 歲。所以40 歲以後醫生會建議直接人工或試管。做凍卵其實係試管前部份,所以都一樣咁辛苦。有人試過60 歲試管生到雙胞胎,所以幾多歲生都可以試,但機會率會低。凍卵係一個保險啫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Bri_che 發表於 19-12-28 01:30

4x 唔建議雪,因為卵子已經唔健康,凍卵解凍之後再懷孕最高暫時42 歲。所以40 歲 ...

點解你開新account 淨係講呢d 既?

複式洋房

回覆 竇漪房 的帖子

係呀,香港同台灣都要結婚先可以生,我明白。生小朋友應該有家庭先好生,如果唔係對小朋友將來唔公平。雪左將來有個保障嘛。
美國雪貴好多,平衡價錢時間現而,其實都有人去泰國做試管,所以係信心問題。

複式洋房

真係唔係廣告
因為我一直想雪,之後做research 見好少香港人講雪卵,所以想share 番個經歷,無收錢。我見babykingdom 主要係女性睇,米放係到。
我有鼓勵身邊女仔去做,我自己係三高人士,但一直未有結婚對象,所以先去做雪卵,完成一件人生大事

瑪瑙宮

Bri_che 發表於 19-12-28 01:38

真係唔係廣告

咁你推介邊間公司呀?

子爵府

2024年龍年勳章

Bri_che 發表於 19-12-28 09:30

4x 唔建議雪,因為卵子已經唔健康,凍卵解凍之後再懷孕最高暫時42 歲。所以40 歲 ...

有咩辛苦?

複式洋房

唔講衣個啦,我只係想focus 個過程

複式洋房

回覆 chemlo0920 的帖子

打針,成個過程差唔多十支針,拮肚。個肚腩會有漲感覺。成個療程唔太痛,就算取卵手術之後都最多好似月經黍,有唔舒服,不過不會痛。但打排卵針有風險,有人會有卵巢過度刺激症,會水腫同噁,好彩我無。

侯爵府

我愛Corina 發表於 19-12-28 09:33
點解你開新account 淨係講呢d 既?

唔理係咪廣告,我其實都覺得年紀大既單身女好值得去雪卵巢功能下降得好快,有d醫務所有得驗amh即係卵巢功能指數,有人廿幾歲但卵巢功能已經4x。但香港又好少呢類資訊睇,所以有人分享都係好事

瑪瑙宮

白羊花花 發表於 19-12-28 17:48
唔理係咪廣告,我其實都覺得年紀大既單身女好值得去雪卵巢功能下降得好快,有d醫務所有得驗amh即係 ...

廿幾功能似4x, 係咪應該年紀輕好雪定?

瑪瑙宮

Bri_che 發表於 19-12-28 02:25
回覆 chemlo0920 的帖子

打針,成個過程差唔多十支針,拮肚。個肚腩會有漲感覺。成個療程唔太痛,就算取卵 ...

咁其實都辛苦,台灣同香港都係差1~2萬,點解要選擇係台灣做?

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-12-29 02:30
咁其實都辛苦,台灣同香港都係差1~2萬,點解要選擇係台灣做?

我都覺係香港做好d,如果去台灣雪,將來人工也要去台灣完全整個過程。我唔清楚去台灣係點,不過純想像,人工後乘飛機番香港時氣流會唔會影響著床?定人工後等多一星期先返港?

複式洋房

大家不妨去驗一驗amh 值先 ,去化驗所一日知結果,價錢大嘅$380 左右。
< 2.0 係難受孕
AMH正常值界於2-6.8ng/ml之間,數值越高卵子庫存越豐富,適合受孕的最佳時間也較長

AMH>64321
卵巢年齡25歲以下35歲38歲40歲43歲以上

男爵府

我身邊都好多單身女仔FD, 我都鼓勵佢地雪卵.
因為好多野話唔埋,呢一刻你未搵到另一半唔等於以後都無.
但當你40頭先搵到真愛而大家都想有BB, 雪卵真係好緊要.

首頁

尾頁

跳至