自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

vet 發表於 19-12-28 22:06

我唔食要賣樓都唔會捨得放父母入老人院

未係你身上發生,你係吾會明。
有好多時,係老人院係好過屋企,人地設備齊全,屋企係無可能做到,除非你好有錢啦

侯爵府

醒目開學勳章

beahappylady 發表於 19-12-28 20:57
代友問
朋友兩老!男68,女66.已經退休!間唔中做下part time過下日晨!最近男的中風要入老人院!因女的照 ...

樓主,叫你朋友同醫生講,轉去復康個邊先,一定要堅持企硬講,接咗佢返去我一個人照顧吾到,等醫生轉介搵註院社工跟進,社工接咗手,再佢打算。
我嫲嫲個時都係咁,第一次中風行吾到,請咗工人照顧,但跟本佢吾鍾意,用咗三個月吾夠就炒咗。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

係呀,你朋友一定要企硬,因有啲社工有時會講到你驚,講到你怕煩吾攪,佢吾駛開 file 做嘢。
我嫲嫲個時就係咁啦,我地日日去搵社工,佢最初都話叫我地請工人,我地話請咗啦,但婆婆趕咗佢出街(依個係事實),吾肯用工人,佢一個係屋企,根本無可能,之後嫲嫲係復康個邊,住到買位院舍個邊有位先轉過去。
有啲男嘅,未必肯比工人照顧架。
仲有你朋友本身,身體狀況如何呀。

侯爵府

醒目開學勳章

hellomiki 發表於 19-12-29 01:41
十分同意 有時d嘢未發生係眼前,唔知原來咁困難

係呀,當年咩方法我地都試過,連我爸爸+工人,全天候一齊照顧,都根本搞吾点,我地先決定行依步,咁先係對老人家最好。如果佢吾清醒嘅都仲好啲,如果吾係,佢只會諗埋一邊,覺得自己係子女嘅負累,咁仲傷心。

首頁

尾頁

跳至