自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

自住樓唔計,問題在儲蓄到

男爵府

其實2公婆幾廿歲只有35萬saving 真係唔多!請工人都要2,3個月先黎得!要換片其實真係唔係人人接受到!而且間屋唔大!老人院有升降床!方便餵食!一個男人起碼要2個人先可以幫手轉下身!
原來有上門沖涼服務!但人哋唔係日日黎!長遠都係煩!
因為我都有幫佢問社工!佢話個人總資產!樓佢話都計!等我明天再問清楚!佢都有提買位!話等1年左右!講真!就算真係1年!份saving都冇左1半!又唔知自己幾長命!個女其實好驚!每月得3千生果金!往後日子唔知點過

子爵府

beahappylady 發表於 19-12-28 20:57
代友問
朋友兩老!男68,女66.已經退休!間唔中做下part time過下日晨!最近男的中風要入老人院!因女的照 ...

我爸爸係一個例子,自購公屋係爸爸和哥哥名的, 當時間屋有我爸媽和我哥一家三口住, 爸身體轉差要入住老人院, 爸爸名下存款差不多用到限額, 就可以申請綜援。自住樓係不受限制的。
叫你朋友check下而家限額係幾多,用到差不多就去申請。
呢個社工癈癈地。

男爵府

https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/250/sc/CSSAG0419(chi).pdf

請看第七頁,註2,第1點

自住物業的處理和計算方法如下:
(1) 如家庭中有年老、殘疾或經醫生證明為健康欠佳的成 員,自住物業的價值可獲全數豁免計算。

男爵府

DonkeyKong 發表於 19-12-28 23:32
https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/250/sc/CSSAG0419(chi).pdf

請看第七頁,註2,第1點

Thx 各位jm 的資訊!

大宅

beahappylady 發表於 19-12-28 23:25
其實2公婆幾廿歲只有35萬saving 真係唔多!請工人都要2,3個月先黎得!要換片其實真係唔係人人接受到!而且 ...

你問吓個社工睇吓有冇酌情權,樓有名以前可能得,而家應該唔得

男爵府

beahappylady 發表於 19-12-28 23:35
Thx 各位jm 的資訊!

同醫生講,要求轉介駐院醫務社工,佢哋會幫你朋友,不用太擔心

象牙宮

beahappylady 發表於 19-12-28 20:57
代友問
朋友兩老!男68,女66.已經退休!間唔中做下part time過下日晨!最近男的中風要入老人院!因女的照 ...

男68,女66.已經退休!
最近男的中風要入老人院!因女的照顧唔到!要餵食及沖涼!
兩老有不到40萬的儲蓄

1. 申請 長者生活津貼。有高額和普通。
2. 自己雇工人, 幫手

餵食及沖涼!

3. 找醫院社工, 申請政府外展為中風者訓練, 運動, 自我照顧, 穿衣。

長者生活津貼

https://www.swd.gov.hk/oala

[p=20, null, left]目的 公共福利金計劃下的長者生活津貼,包括普通長者生活津貼及高額長者生活津貼,旨在為本港65歲或以上有經濟需要的長者每月提供特別津貼,以補助他們的生活開支。普通長者生活津貼及高額長者生活津貼現時每月金額分別為2,675元及3,585元。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

社會福利署 - 社會保障 - Social Welfare Department

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_socialsecurity

[p=20, null, left]交通補助金:每月金額為285港元 (由2019年2月1日起生效)

[p=20, null, left](vii) 院舍照顧補助金:每月金額為340港元 (由2019年2月1日起生效)

[p=20, null, left](viii) 就業支援補助金︰ 2. 公共福利金計劃 (i) 普通長者生活津貼、廣東計劃(適用於廣東計劃65至69歲申請人)及

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

Chiuchoiluck 發表於 19-12-28 21:12
自住樓好似唔計噃,問返社工好啲
。 另外,叫社工介紹政府買位的護老院,好似話8個月-1年會等到買位額,到 ...

好多排到死嗰日都未等到

伯爵府

回覆樓主:

先把40萬積蓄提出來放安全地方
再去申請政府老人院

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

abbytang 發表於 19-12-28 22:50
未係你身上發生,你係吾會明。
有好多時,係老人院係好過屋企,人地設備齊全,屋企係無可能做到,除非你好 ...

認同你所講 。

珍珠宮

回覆樓主:

以前不是話可以把自住樓按比銀行嗎?再由銀行每個月以樓市價給錢業主當係生活費嗎?

不過業主死後層樓就會被銀行收返。如果各樣都行唔通時,點都要按了。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

係呀,你朋友一定要企硬,因有啲社工有時會講到你驚,講到你怕煩吾攪,佢吾駛開 file 做嘢。
我嫲嫲個時就係咁啦,我地日日去搵社工,佢最初都話叫我地請工人,我地話請咗啦,但婆婆趕咗佢出街(依個係事實),吾肯用工人,佢一個係屋企,根本無可能,之後嫲嫲係復康個邊,住到買位院舍個邊有位先轉過去。
有啲男嘅,未必肯比工人照顧架。
仲有你朋友本身,身體狀況如何呀。

子爵府

回覆 guigui82 的帖子

請教家庭成員有收入都可以申請嗎?有層已供滿的洋樓仔。我亞E cancer 康復左,但已over 60 可能不適合再投入工作了,但我表弟和E 丈仲有收入。
幫佢問下希望幫補下。

大宅

bonbonlush 發表於 19-12-29 01:12
回覆 guigui82 的帖子

請教家庭成員有收入都可以申請嗎?有層已供滿的洋樓仔。我亞E cancer 康復左,但已o ...

自住樓係吾計,佢可以申請買位,我爸爸都係腦退化,冇人照顧佢,我揾社工,好快有買位,所以你們要比壓力社工,話申請吾到買位嘅話,老人家未必照顧到個另一半,咁唯有打999call白車入醫院,我之前同社工講,我冇錢住私家老人院,我媽咪冇能力照顧我爸爸,個社工好好,係醫院住咗一個月,我爸爸直接入到買位嘅老人院,所以你一定要同社工多溝通。

子爵府

回覆 macyleung0229 的帖子

好,謝謝,我問下佢仲有冇社工contact 先。佢當時有社工問佢是否需要支援,但我E 係老實人就話亞仔仲有返工,其實我表弟都係揾萬零,晌香港計真係照顧到自己咁上下。

子爵府

代友問

排政府買位的私人老人院,不用資產審查,如果你不介意指定的一間,有位就可入住。但什費仍然要支付。

子爵府

有好多時,係老人院係好過屋企,人地設備齊全,屋企係無可能做到,除非你好 ...

是,同意

伯爵府

同意
有邊個唔想留係屋企
但有時情況真係唔許可
唔係話請個工人照顧就解決到

首頁

尾頁

跳至