自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

abbytang 發表於 19-12-28 22:50
未係你身上發生,你係吾會明。
有好多時,係老人院係好過屋企,人地設備齊全,屋企係無可能做到,除非你好 ...

十分同意 有時d嘢未發生係眼前,唔知原來咁困難

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港就係咁,最好係窮到燶。

侯爵府

醒目開學勳章

hellomiki 發表於 19-12-29 01:41
十分同意 有時d嘢未發生係眼前,唔知原來咁困難

係呀,當年咩方法我地都試過,連我爸爸+工人,全天候一齊照顧,都根本搞吾点,我地先決定行依步,咁先係對老人家最好。如果佢吾清醒嘅都仲好啲,如果吾係,佢只會諗埋一邊,覺得自己係子女嘅負累,咁仲傷心。

禁止訪問

男爵府

beahappylady 發表於 19-12-28 23:25
其實2公婆幾廿歲只有35萬saving 真係唔多!請工人都要2,3個月先黎得!要換片其實真係唔係人人接受到!而且 ...

買位及做亦按揭,叫醫院俾臨時宿位佢地,有90日。

子爵府

唉,香港既安老問題

成日覺得係香港,無錢真係唔敢病(可惜無得選

大宅

回覆樓主:

第一要睇層樓有無男嘅名,如果有就麻煩啲,因為有資產,就算宜家轉名都攪唔店,搵就近區議員幫幫手啦!

子爵府

bonbonlush 發表於 19-12-29 01:12
回覆 guigui82 的帖子

請教家庭成員有收入都可以申請嗎?有層已供滿的洋樓仔。我亞E cancer 康復左,但已o ...

我哥嫂都有收入, 媽沒有。但你姨丈仲有收入就同我爸case不同,夫婦可能要合埋計。這個唔清楚, 要問下, 仲有可以睇下關愛基金有無幫助。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Chiuchoiluck 發表於 19-12-28 21:12
自住樓好似唔計噃,問返社工好啲
。 另外,叫社工介紹政府買位的護老院,好似話8個月-1年會等到買位額,到 ...
要排政府位而家要排起碼3,4年先有,實叫你去私家住。。平就唯有請印姐返家,但要等2個月最快就請到。最快揾住院社工申請開 file先。趕住就揾鐘點護理員,上家幫手幾個鐘頂住先。

大宅

abbytang 發表於 19-12-28 22:55
樓主,叫你朋友同醫生講,轉去復康個邊先,一定要堅持企硬講,接咗佢返去我一個人照顧吾到,等醫生轉介搵 ...

年幾之前家人意外,情況仍然欠佳又係被催出院,當時如樓主朋友一樣咁徬徨。我要求張家人轉去復康醫院做下復康治療自救一下先,復康醫院嘅醫生竟要求我出示老人院的訂金單證明病人肯走才可接受佢去復康做運動..... 當時我隔住電話都激動到喊!

呢件事千真萬確

伯爵府

beahappylady 發表於 19-12-28 20:57
代友問
朋友兩老!男68,女66.已經退休!間唔中做下part time過下日晨!最近男的中風要入老人院!因女的照 ...

自住樓唔計架!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Etcetc 發表於 19-12-29 09:21

年幾之前家人意外,情況仍然欠佳又係被催出院,當時如樓主 ...
你都好,復康院肯收你地。我媽當時話佢吾合作吾做運動,就叫住左一陣好出院,叫我地自己揾私家老人院住。社工都無幫手,淨俾表我自己揾老人院。社工淨係幫新移民落力過幫本地香港市民。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大笨鐘 發表於 19-12-28 21:52
我想了解吓老人院有幾差,我父母年紀開始大,始終會有身體比較差嘅時候,我都好擔心照顧唔到佢地
...

你搵舊舖同埋新聞啦,有d 老人院真係好差,污糟虐老乜都有。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

abbytang 發表於 19-12-28 22:50
未係你身上發生,你係吾會明。
有好多時,係老人院係好過屋企,人地設備齊全,屋企係無可能做到,除非你好 ...

同意,有經歷至會明。

就算搵老人院都唔易,因為唔係間間老人院既設備都咁好,或員工有耐性愛心,仲要考慮埋老人院地點。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

beahappylady 發表於 19-12-28 12:57
代友問
朋友兩老!男68,女66.已經退休!間唔中做下part time過下日晨!最近男的中風要入老人院!因女的照 ...

我經驗啦,但唔知係咪準確,
1.親戚係社工講:申請入住政府老人院係唔關資產事,但要經社工轉介,評估再接受申請,以及要等好幾年先有位。(我朋友爸爸指定要等某間,等左9年)
2. 就算去私人老人院,政府都唔係話有資助,但如果無乜錢,係可以申請綜援黎繳付,綜援金係唔夠比,但可以申請埋傷殘津貼,同埋一資源錢eg 尿片,呢到都可能有$7~8千,補助到大部分老人院費。但首先要有申請綜援資格,自住樓唔計,但有成$40萬,婆婆要搵個地方收起,因為綜援都唔夠用,實要用自己錢補貼生活。

要搵醫務社工,or 佢地住公屋其實都多組織幫助,試搵果d 社工。

伯爵府

beahappylady 發表於 19-12-28 20:57
代友問
頭幾個月住私家老人院,預左要比幾個月,跟住申請綜緩,可以全數填刭,但要逐樣同佢申請

侯爵府

Chiuchoiluck 發表於 19-12-28 21:12
自住樓好似唔計噃,問返社工好啲
。 另外,叫社工介紹政府買位的護老院,好似話8個月-1年會等到買位額,到 ...

對, 自住樓唔計, 但$40萬是聯名的還是獨立戶口? 保險都計算在內.唔知資產上限有無提高, 印象$18萬.

侯爵府

大笨鐘 發表於 19-12-28 21:52
我想了解吓老人院有幾差,我父母年紀開始大,始終會有身體比較差嘅時候,我都好擔心照顧唔到佢地
...

盡早入住, 最好係健康時就入住.
諗下, 到自己無自理能力時就轉去陌生地方(老人院), 真係好悽涼.

伯爵府

代友問

揾外傭照顧,再揾社工排政府老人院。應該自住樓唔計架噃!

侯爵府

逆按丫

首頁

尾頁

跳至