自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有無試過脫智慧牙後一個月,傷口突然腫起,好似隻牙咁腫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JJ2005 發表於 19-12-28 23:55

成個月都腫?
幾時再返去覆診?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-29 00:00
成個月都腫?
幾時再返去覆診?

脫完之後發燒,覆診話一次,醫生話我個傷口大多食物痴住,幫我清左次傷口。近呢兩星期發現越來越腫

大宅

回覆樓主:

剝牙後,你有無食抗生素?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JJ2005 發表於 19-12-29 00:05
脫完之後發燒,覆診話一次,醫生話我個傷口大多食物痴住,幫我清左次傷口。近呢兩星期發現越來越腫 ...

我脫過三隻,通常都係兩個星期內先腫。如果佢無比漱口水你,早上用鹽水漱口,每次食完野清潔一下傷口內的食物。

午飯/晚飯後用市面嘅漱口水再漱口。幾日唔得再返去俾牙醫睇下,睇下會唔會比消炎藥你

大宅

我都脫左3隻智慧齒,呢隻令我好痛苦,脫左之後因發燒已食了1星期抗生素,亦有用醫生開的嗽口水。但呢星期越嚟越腫,今日再去買嗽口水。星期一再打去醫生度睇下有無得放膿

男爵府

JJ2005 發表於 19-12-28 23:55

我之前剝完智慧齒隔左大半個月先敢用果邊食野,食完野一定要漱口,唔係啲野食會跌曬入去,你食完野有無漱口呀?

大宅

wailing1230 發表於 19-12-29 01:08
我之前剝完智慧齒隔左大半個月先敢用果邊食野,食完野一定要漱口,唔係啲野食會跌曬入去,你食完野有無漱 ...

有呀,因好唔舒服,所以每次食完都刷牙同漱口,有時會用水牙線洗洗個傷口,唔知係唔係洗得太勁,所以今次出事

子爵府

JJ2005 發表於 19-12-29 00:05
脫完之後發燒,覆診話一次,醫生話我個傷口大多食物痴住,幫我清左次傷口。近呢兩星期發現越來越腫 ...

買漱口水用,我之前都係,脫大牙後因為傷口有食物痴住,幫我洗咗傷口,之後我用漱口水用,效果好好多,唔用漱口水可用鹽水漱口

wcpcelia    發表於 19-12-30 16:05

首頁

尾頁

跳至