自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

Longlong0105 發表於 20-1-10 01:30
今日諗住入去啲舊式舖買賀年食品,眼見好多公公婆婆咳得好密,又唔帶口罩,跟手就揀糖果,望住佢,仲望返你 ...

發覺有部份老人家,打噴池,咳啖,習慣登特用盡力(不用手遮口)咳d啖出嚟。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

嗰陣都仲用緊傳真機,宜家 10 個小朋友 9 個都唔知係咩。

細個玩過 Pandemic 2 呢個遊戲,唔識玩唔多識英文,都隨便可以 “玩死” 大半個地球。人類好脆弱,病菌變種可以好快。SARS 死左七百幾人,豬流感嗰次死左上萬人。

男爵府

我對香港仍有信心,依家只係一個過渡性階段。當然可能要點時間修復元氣。

有時,要落一個山才可爬上另一個高山。

侯爵府

呢個post好好
不如改名做大家一定要小心SARS

侯爵府

呢個post好好

男爵府

HKITMan 發表於 20-1-10 05:20
呢個post好好

Sars 已經過去,因為小心活到今日... 或者好采,更加唔希望將來再有
新病毒唔係已經話唔同sars?
只叫新冠狀病毒

男爵府

當年中學停課, 日日留係屋企, 停課期間冇出過街,呀媽日日帶口罩落街買餸

記得係董伯伯做特首, 佢老婆全副保護衣上電視教洗手

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

VCBB小天使 發表於 20-1-10 00:34
如果我無記錯,唔係旺角,係灣仔某酒店

廣州名醫嗰單嘢,

一定係住旺角窩打老道間酒店,
後來入咗去廣華醫院。

用戶要求終止服務

回覆 蝦米豬 的帖子

當年我啱啱有咗BB, 真係呢世都記得有幾驚. 返緊工都係住N95, 連帽同手套都帶住. 一返到屋企, 第一時間係去沖涼洗頭. 公司仲出通告, 如果你住個幢樓有CASE, 你就要係屋企一個星期唔準返工.

公爵府

2018復活節勳章

wannahappyday 發表於 20-1-9 23:32
03年已經唔係玩icq, 好似係msn?

當時應該流行梗msn,但我玩過幾次msn,鍾意玩梗icq 其實2邊都有人玩

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

當年好記得,每日一出街,水靜河飛,自己前看後望,鬼影都無隻,成條街空見我一人
返屋企睇新聞,一幕幕啲淘大人一家大細都係着住野去第2度,我隔離鄰居因為驚中招就賣樓套現,話啲錢用嚟有事應急,佢將自制但唔用既清潔家居液比我哋,聲稱可以消毒,點知..搞到成屋都係油笠笠,最後扔左
個陣唔只搶口罩,連中藥都搶,記得當時話 SARS 係冠狀病毒,啲乜醫乜醫走晒出嚟日日見報,連某啲中藥聲稱可以解毒,都搶貴晒.
個陣真係人心惶惶,日日都話死幾多人,唔死就話幾多人中招,幾多隔離...
連醫護人員自己都唔敢返屋企瞓,驚野到自己屋企人
真係咪講笑,當你一轉身,日光日白,全街只有自己一個,好似死城咁,真係驚

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

asusual 發表於 20-1-9 23:10

仲有當年返學嘅我 每日都要係學校門口量體溫 體溫稍高就要返 ...

全港學校好似放假近一個月~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

前兩日我都同亞女講番沙士年代的點滴,講番都覺得自己講到好似好誇張咁,但諗番其實真係經歷過嗰種灰暗,最記得1/4哥哥自殺嗰日,感覺真係好灰好灰好灰。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大戶 發表於 20-1-10 07:38
當年好記得,每日一出街,水靜河飛,自己前看後望,鬼影都無隻,成條街空見我一人
返屋企睇新聞,一幕幕啲淘大人 ...

最記得有一日同大力嫂講、自己去咗戲院睇戲、佢仲話我好去公眾場所、我就話好安全、因為全家戲院得兩個人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港不論老幼,仲有好多完全無衛生意識嘅人,老人家仲周圍吐痰

子爵府

beehoneybee 發表於 20-1-10 00:56
2003年,24小時新聞台有啦,有線新聞台不斷更新受感染/死亡數字。

我家無比錢睇cable,只用免費電視,那時4個台only cctvb 中英文台,atv中英台
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherron416 發表於 20-1-10 00:19
我屋企樓下就係中港直通巴士站、酒店,後面就係高鐵西九站。
我可以用目測話你知,少咗一半以上
...

2003 果時,又真係冇咁多直通車落嚟,交通冇咁繁忙

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

seangying 發表於 20-1-9 23:54
當年出嚟做野無耐,做非公務員合約,日日都提供N95, 每日都提心吊膽,最後隔離team有人中左好彩 ...
當年沙士爆發初期,

市面上口罩非常缺乏,連醫院及診所也是比公眾好不了很多,
初時大衆連N95口罩都唔識,炒賣價一個去到$180,之後有錢也無得買,

當期時⋯⋯你公司居然日日提供N95?

(當年有同事因為家人做地盤,
係深入地底挖掘地鐵隧道工程,
工作環境沙塵滾滾絕對需要,
所以公司一早預訂咗大量N95口罩,
派比員工使用,但也不足夠應付,
需要在額外再買,應付平日嘅工作)

點知沙士爆發之後,N95成為防疫工具。

公爵府

開心吸收勳章

jy0022 發表於 20-1-10 07:46
前兩日我都同亞女講番沙士年代的點滴,講番都覺得自己講到好似好誇張咁,但諗番其實真係經歷過嗰種灰暗,最 ...

呢個諗起就好傷心,明明好灰,突然間將佢首歌一追再追配入醫院宣傳片,啲片已經黑白灰色,日日係電視機都睇住,突然有日聽到哥哥死訊,好似一刀未夠,再加把刀插落心口咁痛咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大戶 發表於 20-1-10 07:38
返屋企睇新聞,一幕幕啲淘大人 ...

自制消毒品咁堅?都係當年先知1:99/ 1:49

首頁
34567...14

尾頁

跳至