論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身唔比佢工作期間玩電話,佢話夜晚d仔訓左,想日頭同佢地傾下電話,咁好啦,我話比你朝頭早BB系房未訓醒時(BB同我一齊訓),而你又做細家務既話可以傾啦,BB有時訓到中午12點,睇返cctv佢可以玩左兩個鐘電話,有時就少d,視乎BB幾點醒,但系佢得寸進尺,竟然話想24小時隨時可以玩電話,因為唔知屋企人幾時病、幾時死,話如果知道呢份工唔可以隨時玩電話就唔會做,如果可以隨時玩電話佢平時就唔會黑面,發神經,你咁驚就唔好黎香港打工,留系印尼你屋企人身邊啦,如果屋企人有人病有人死一定會打電話俾你啦,如果有事你電話會響架嘛(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

無危機意識:返工第二日下午4點幾抱住BB訓,自己都訓著埋,訓到6點幾,訓左兩個鐘,訓到全屋黑細無開燈,我訓晏覺訓醒發現全屋黑細無開燈,出到廳開左燈佢都仲訓緊唔知,雙手打開,阿B就訓系佢大脾(emoji)咁樣好危險架,BB醒左轉身咪跌落地下囉

湊BB完全無愛心、無耐性:餵緊奶BB唔飲住,BB整跌個奶樽蓋落地下,都"脊" 個BB,餵未夠一個鐘就話BB唔飲唔餵,黑面發脾氣唔耐煩,或者BB想抖下先飲就系咁逼BB飲,搞到BB系咁喊

無禮貌、唔聽話、發脾氣、黑面搏嘴:有時同佢講既野,左耳入又耳出,扮聽唔到或失憶,或者唔跟你講既做,有時會好細聲鬧我精神病、癡線

複式洋房

回覆樓主:

BB沖涼時屙屎教佢點做,仲"脊"我,拖緊地問下佢拖左廁所未,又發脾氣話拖左,咁多野問咁,之前d野教左好多次都仲可以做錯,或者唔跟你教既咁做,好似第一次幫BB沖涼換片咁(有湊BB既工作經驗),話自己年紀大(佢40歲),太耐前既事唔記得,沖涼連續幾日都唔記得放沖涼液,講同教左好多次換片時要好細力,佢都系好大力抹,搞到BB下面好紅,連開廁所暖氣咁簡單既野,禁兩個制都要教幾次,洗衣機洗完衫又話點解仲有泡,洗衣機都未開又話點解無水,系度扮蠢,想太太睇唔過眼自己湊返BB,自己做少d野

複式洋房

回覆樓主:

話太太唔鍾意佢都無所謂,呢份工做唔做都得,抱住咁既心態怪唔之得咁既工作態度,工人仲要話佢地人工低系咁既態度既啦,你請香港人囉咁(emoji)(emoji)比個中介搵笨,明知佢上一份做左一個月就比人炒左(做過3年台灣2年香港),就知佢唔系好野,仲介紹比我地,依家系我地呢度都未夠1個月,每日都黑面搏嘴發脾氣,唔知仲可以忍到佢幾時(emoji)(emoji)

別墅

wendy1224 發表於 20-1-11 02:45
話太太唔鍾意佢都無所謂,呢份工做唔做都得,抱住咁既心態怪唔之得咁既工作態度,工人仲要話佢地人工低系咁 ...

太過份焗炒,唔好拖,快d揾過個好過

複式洋房

小叮丁 發表於 20-1-11 09:32
太過份焗炒,唔好拖,快d揾過個好過

我都想,但系岩岩10月先炒左個做左半年既菲傭,又系搏炒既,依家請呢件野中介用左萬二,所以加埋炒之前個個已經蝕左2萬啦,條氣真系唔順

別墅

wendy1224 發表於 20-1-11 09:36
我都想,但系岩岩10月先炒左個做左半年既菲傭,又系搏炒既,依家請呢件野中介用左萬二,所以加埋炒之前個 ...

我都明條氣好唔順,我之前1個印印佢做左1個月我就即去揾過個,因為佢太懶又冇反應完全唔會放心俾佢掂bb . 我等到新姐姐ready 就即炒佢。
雖然下一個未必一定好,但點都好過長期對住個唔安全既姐姐,懶都叫可以忍下,抱住bb自己瞓埋太危險。

侯爵府

點解香港僱主要咁慘,我新姐姐都係黎左未夠一個月,我唔知點忍兩年
我已經換第三個

複式洋房

HongV 發表於 20-1-11 10:34
點解香港僱主要咁慘,我新姐姐都係黎左未夠一個月,我唔知點忍兩年
我已經換第三個
...

香港法例完全唔保障我地d顧主,應該立例未滿頭3個月試用期炒唔需要賠錢,同埋唔需要包機票

複式洋房

wendy1224 發表於 20-1-11 10:38

香港法例完全唔保障我地d顧主,應該立例未滿頭3個月試用 ...

請姐姐真係睇彩數,我地僱主好被動,如請左位公主命都冇

大宅

回覆 wendy1224 的帖子

你同工人的關係已經返唔到轉頭, 炒左佢吧
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢個工人唔係來做野嘅, 存心博炒等攞多個月。

男爵府

wendy1224 發表於 20-1-11 02:29
本身唔比佢工作期間玩電話,佢話夜晚d仔訓左,想日頭同佢地傾下電話,咁好啦,我話比你朝頭早BB系房未訓醒 ...

我返工同老細講我要隨時玩電話,妳估老細會點?
工人當黎享福定打工呀?

侯爵府

wendy1224 發表於 20-1-11 10:38

香港法例完全唔保障我地d顧主,應該立例未滿頭3個月試用 ...

香港先咁奇怪,一個唔該大肚真係無啦啦養多個

大宅

wendy1224 發表於 20-1-11 02:29
本身唔比佢工作期間玩電話,佢話夜晚d仔訓左,想日頭同佢地傾下電話,咁好啦,我話比你朝頭早BB系房未訓醒 ...

自已找本地完約姐姐,就算本地斷約的,都起碼可以面對面傾, 總好過隔生買牛。

別墅

即炒加投訴往入境處。
做下好心,救下其他未受苦既僱主。
條氣唔順得黎仲要出糧比佢,繼續受氣。
如果無人head得住工人,寧願請新手無經驗。
打過幾年工,有經驗既好易當自己享福,因佢荷包有錢,打風流工。
如果請未出過國既都中極品,就真係無工人運了。
我舊極品印又係有5年幾香港經驗,自以為是,忍左5個月,玩到佢忍唔住自己辭職走。
好在佢黎左2個月我已經開始搵新,新姐姐係新手,好多野唔識,但態度正常好多,搵長老幫手慢慢教。
為民除害,梗係有寫低舊印既衰野比入境處,希望可以阻佢再害人。

禁止訪問

複式洋房

elleccy 發表於 20-1-11 22:00
即炒加投訴往入境處。
做下好心,救下其他未受苦既僱主。
條氣唔順得黎仲要出糧比佢,繼續受氣。

我第一件菲傭未出過國都系極品

複式洋房

wendy1224 發表於 20-1-16 01:16

我第一件菲傭未出過國都系極品

叫個 agent同佢講下會唔會好d?有事梗係嘈佢啦

複式洋房

banana@baby 發表於 20-1-16 07:49
叫個 agent同佢講下會唔會好d?有事梗係嘈佢啦

第一件搏炒炒左啦,依家呢個賤印系第二個,估唔到更加賤都系搏炒,已經同agent投訴左無咩用

首頁

尾頁

跳至