自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

最親最愛既家人過身到而家仲未釋懷到,又近過年,想晤有無咩特別禁忌要留意?

珍珠宮

回覆樓主:

不去拜年,不派利是

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

唔該晒

男爵府

babytwinstar 發表於 20-1-12 08:22
最親最愛既家人過身到而家仲未釋懷到,又近過年,想晤有無咩特別禁忌要留意?
...

不派利是也不去別人家

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babytwinstar 發表於 20-1-12 08:22
...

我當時真係買定餸匿埋幾日,唔想人地同我講恭喜嘅時候要解釋點解唔駛派利是
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

...

所有紅色都唔可以貼,利士唔派得唔可以去人地屋企拜年.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

利士唔派得, 唔去拜年

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去幾日旅行,可以散心之餘,又可避年。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

這情況下唔派得利是唔去得別人屋企的禁忌我一直都知道,但是否普遍人都知道?派咗和收的人有什麼影響?
我有一年話俾同事聽因這情況唔派得利是,(之後請飲茶代替),同事都表現得有點詫異好似無聽過咁,我亦聽過有人這情況下唔派利被同事講閒話,

男爵府

虎到金來勳章

回覆 babytwinstar 的帖子

我們鄕下傳統,未過100日,唔可以去人家家裡,唔可以派利是!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

過左守孝期未? 過左既話, 基本上冇乜禁忌. 但如果你冇心情, 就乜都唔駛做, 同禁忌冇關, 但要諗下同事親友方面駛唔駛象徵式派利是.

如果未過守孝期就乜都唔好做.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

過左100日未都有分別的

公爵府

...

應該主要睇係人哋介唔介意同信仰多啲,

呢兩年屋企都有人過身,兄弟姊妹間一樣拜年派利是俾小朋友,公司亦都一樣派利是。

其實依家好多野都從簡㗎啦,上山同除孝都一日做哂。

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-1-12 11:38

應該主要睇係人哋介唔介意同信仰多啲,

公司同事,知道家人走左?
我會先同人暗示先,同事不介意時才派

伯爵府

虎到金來勳章

上年新年前62過身,我們一家上左廣州4天避年行下花市、初一去左食齋去廣州動物園、博物館......
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

我岩岩轉工,所以同事唔知,我都怕驚佢地以為我唔派
我原先初五係同去世家人去旅行,而家都會照去,但佢年29先做好所有野當散心都好既

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我夫家都有白事,我媽咪就話18號辦完事之後脫服就百無禁忌(因為佢信敎)但我奶奶就話要100日,不過係夫家嘅孝,我都會聽我奶奶講,但我媽其實想我新年去佢屋企,我都會照去嘅,唉.... 真論盡。

公爵府

sochui 發表於 20-1-12 11:40
公司同事,知道家人走左?
我會先同人暗示先,同事不介意時才派

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

babytwinstar 發表於 20-1-12 11:48
我岩岩轉工,所以同事唔知,我都怕驚佢地以為我唔派
我原先初五係同去世家人去旅行,而家都會照去,但佢年2 ...

走得好突然

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實你講句「今年唔方便收/派」大家都un,咁大個人唔會打爛沙盤咁唔識撈嘅

首頁

尾頁

跳至