6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6個幾月的bb唔食固體,奶又食得少,而且飲得好慢,6個月前飲6安,而家飲4安,迫佢飲都係飲得5安
之前20分鐘內飲晒奶,而家超過20分鐘先飲完,仲要唔係好想飲,係”妹下妹下”咁飲,大家知唔知點解?

大宅

會唔會你仔仔中意自己揸住野食?
你仔仔唔飲就唔好逼佢飲啦,甘樣會令佢甘唔中意飲奶。我仔之前都係厭奶,我都逼佢飲,搞到大家都煩。我依家會沖稀少少奶,我仔飲緊美素佳兒金裝1號。跟住佢唔飲就唔理佢。甘樣大家都舒服

大宅

回覆 CherryBLam 的帖子

如果可以嘅話試下BLW,個個BB食固體進度不一,肯食一兩啖都好過無,奶方面可能厭奶,我仔個陣飲美素佳兒都試過,慢慢就會變翻正常,千祈唔好迫佢飲,愈迫愈唔飲,佢想飲就開少少,吾夠先再加

男爵府

DHA勳章

這仔就七個月 都唔肯食野
一兩三啖就算

男爵府

CherryBLam 發表於 20-2-6 11:59
6個幾月的bb唔食固體,奶又食得少,而且飲得好慢,6個月前飲6安,而家飲4安,迫佢飲都係飲得5安
之 ...

我個仔道十個月先食到固體呀,
所以你唔使咁擔心慢慢畀佢試, 試下買啲即食果蓉, 買啲蘋果味嘅比較甜嘅bb比較喜歡
厭奶係必經階段, 佢呢幾日唔想飲奶但可能之後又會肯飲番

別墅

會唔會係bb厭奶期到左,或者你可以試下俾佢自己主導吃嘢,行blw讓bb自己選擇吃幾得幾多就幾多,之後再俾佢飲返奶。或者剛剛開始可以係啲米糊度加小小美素金裝奶粉,等佢習慣飲開嘅奶味

首頁

尾頁

跳至