自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ka@bb 發表於 20-2-6 17:41
真心問,之前用開滴露消毒洗手液,但而家已經買唔到,返而滴露沐浴露就好多貨,其實可以用沐浴露代替洗手液 ...

其實滴露洗手液都唔可以殺死今次嘅病毒。

不過滴露洗手液係有效殺死其他細菌,如大腸桿菌。 滴露沐浴露就無呢啲效果。

要用到酒精或者漂白水,先至可以殺死今次嘅病毒。

不過可以靠洗手30秒,用水沖走病毒。

有錯,請指正。

大宅

Sharpay_leung 發表於 20-2-6 18:04
請問何解?
真心請教

病毒不具細胞結構,是由DNA或RNA與蛋白質構成的,單獨存在時無法獨立生長和複製,可是也不會被消滅,不過一但病毒找到了宿主「寄生」,即可利用宿主的細胞系統進行複製、造成感染。簡單說,沒有宿主時,病毒什麼都不是,勉強只能說是一段「資訊」;可是一但寄生到生物體上,它就會生龍活虎地感染其他的生命體。

不同種類的病毒,對溫度、消毒劑的耐受度也不一樣。

據目前研究 ,武漢肺炎病毒,用70個percent以上嘅酒精,同漂白水先至有效能夠殺死。 冇呢兩樣,就唯有用水,沖夠30秒,沖走病毒

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-2-7 08:01
我見好多人都話滴露唔得,想問下有冇相關文章,又或者係邊個講?

https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E8%AA%AA/428767/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E5%A4%96%E5%9C%8B%E7%B6%B2%E5%82%B3%E6%BB%B4%E9%9C%B2%E8%83%BD%E6%AE%BA%E6%AD%BB%E5%86%A0%E7%8B%80%E7%97%85%E6%AF%92-%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E5%8F%AA%E5%B0%8D%E9%80%99%E7%A8%AE%E6%9C%89%E6%95%88

滴露也在公司網站澄清,暫時未測試產品對冠狀病毒的功效。

大宅

flyinsky 發表於 20-2-7 08:17
我都係用沐浴露,我個護士朋友都話無問題,其實果d 話殺菌既洗手液有無數據支持架?

...

睇消委會選擇月刊,都唔係隻隻洗手液能夠有效殺菌( 殺菌意思,唔係講緊殺死武漢肺炎病毒)

詳細報告,可以喺消委會網頁睇

首頁

尾頁

跳至