0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔五個月大,準備餵米糊俾佢食,我應該會揀gerber,
問題1) 佢有兩隻款,一隻係organic米糊,一隻係加左DHA嘅糊,兩隻都係plain嘅無加味,應該邊隻好啲?
又或者你地有無其他牌子覺得幾好可介紹?

2)呢隻米糊係咪可以就咁加水開?我餵開人奶仲要係全埋身嘅,無多餘嘅奶溝米糊,亦唔想因為咁刻意買罐奶粉黎溝,就咁加水開係咪可以架?

3) 第一次應該開得浠啲定係點呢?同埋應該餵幾多好呢?

麻煩各位媽媽嘅解答

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 20-2-6 18:47
仔仔五個月大,準備餵米糊俾佢食,我應該會揀gerber,
問題1) 佢有兩隻款,一隻係organic米糊,一隻係加左D ...

我用緊organic款, 平時都係全人奶埋身, 我用人奶沖, 第一餐食完泵d出黎, 到第二餐前半個鐘開。 開始1湯匙或2湯匙就夠, 跟盒上指引開, 都係稀稀地。

大宅

mcmugmc 發表於 20-2-6 23:44
我用緊organic款, 平時都係全人奶埋身, 我用人奶沖, 第一餐食完泵d出黎, 到第二餐前半個鐘開。 開始1湯匙 ...

好,唔該晒你呀!!
咁但係如果我唔泵出黎,係咪都可以就咁用水開呢?我見佢係寫用liquid 開,好似括住寫奶但無話水都得。我驚整錯俾佢食呀

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 20-2-7 01:07
好,唔該晒你呀!!
咁但係如果我唔泵出黎,係咪都可以就咁用水開呢?我見佢係寫用liquid 開,好似括住寫奶 ...

佢最初期既糊都係建議奶開, 5個月中係細, 用奶好d。如果真係冇奶, 食左兩星期適應左先轉水。 (我個人意見)

別墅

平時冇泵開可以試下手擠奶,都好方便呀,谷奶時擠會易擠d
唔夠奶先再加一兩匙水

首頁

尾頁

跳至