自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我唔驚恐

水晶宮

回覆樓主:

我都完全唔驚

我剛食完早餐,買埋餸番黎

用戶要求終止服務

回覆 bechan168 的帖子

佢可能對口罩內的毛毛敏感,我囡都有鼻敏感,一戴口罩就係咁打乞嗤!

珍珠宮

到~屋企用剩少量口罩都無周圍撲,都無去買消毒產品
平日注意個人衛生好重要
飲食健康、良好生活習慣、保持心境開朗,就係提升免疫力嘅最好方法,緊要過去撲口罩、撲消毒用品.....加上防疫應盡量避免去人多聚集嘅地方
驚同擔心唔會令你唔受感染,經常憂心仲易病

經過Sars之後,普遍市民嘅防疫意識都提高咗
加上政府公共設施停止服務、宣佈停課,公務員同私企有home office.....多項措施都減低咗社區傳播風險

珍珠宮

好媽媽勳章

我,除口罩外買到嘅嘢就買,酒精、漂白水買唔到就算。

當然不能掉以輕心,但從暫時情況,我自己覺得未必會恐怖過沙士,大陸情況唔知啦,但從香港情況,感染者主要係返過大陸嘅人同埋佢哋屋企人,傳染性高但又似乎要比較close contact先傳染到,我覺得sars連同一座廁所都傳染到先真正恐怖。而死亡率暫時未咁高,以前沙士日日有個案,日日有人死真係好慘。我覺得大家戴口罩,減少飛沫傳播已經,提高衞生意識就好大機會control 到

侯爵府

回覆樓主:

我日日笑到卡卡聲,呢排咁多笑料,傻仔搶廁紙,男人搶m巾。
其實驚係對防疫冇幫忙,心境開朗抵抗力都高d,作最壞打算,最多咪死,閻羅王要你三更死,不可留人到五更。唔知牛頭馬面同閻羅王夠唔夠口罩用呢?
我都有出去搵口罩,上網睇防疫用品,都係買唔到 我當遊戲,日日出去,一見到一堆人就自己飄埋去 一買到開心到中頭獎咁。
放開d ,逆境係必定會出現的,冇呢一疫都有其他野,總之乜都一笑置次。

公爵府

我一家都唔會驚恐,做好個人衛生、防疫措施,平常心面對。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

勤洗手

子爵府

titanlow 發表於 20-2-8 13:32
回覆 bechan168 的帖子

佢可能對口罩內的毛毛敏感,我囡都有鼻敏感,一戴口罩就係咁打乞嗤! ...

今日出去又係咁, 所以我決定車布口罩睇下又有無咁敏感先。

侯爵府

開心吸收勳章

到. 罩口, 消毒用品, 米, 廁紙, M巾......平時有存貨, 夠用無謂搶. 跑步, 行山, 做運動, 多吃水果, 增強抵抗力. 最重要係多左洗手.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我囉
其實已好少出街,就算出,買完野就返
一般正常人生活,正常人清潔消毒,如果咁都中,真係整定,所以唔唸太多了

珍珠宮

好媽媽勳章

我連口罩都無戴,教小朋友吾好在街摸東西,也不要摸口鼻,出街掂完嘢即用酒精紙巾抹手

水晶宮

回覆 ganggang 的帖子

我冇驚過. 只要做好衛生, 保持心情愉快, 多做運動, 控制唔到既野唔好多想, 就算染左病都冇辦法
我日日都去行山, 其實仲有好多好正面既人, 出去行山做運動, 抵抗力都好D

水晶宮

回覆 丁丁媽媽 的帖子

ME2
我又係生03SARS BB, 個時都冇驚, 個時仲係大小不保.

今次係傳染性高, 但疫情未係好嚴重

珍珠宮

回覆樓主:

我。
得一包米 ,一條廁紙,兩盒口罩,冇漂白水,冇火酒,冇搓手液。
只買儲左少量麵,罐頭,餅乾

幾次撞啱超市有米都冇買,怕生穀牛。
但我最嬲(唔係驚係嬲)係班去過武漢/大陸而隱瞞嘅人

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

我無驚恐,平常心,平常生活,係少咗D出街,出就戴口罩,勤洗手

珍珠宮

華妹妹 發表於 20-2-8 13:58
我日日笑到卡卡聲,呢排咁多笑料,傻仔搶廁紙,男人搶m巾。
其實驚係對防疫冇幫忙,心境開朗抵抗力都高d, ...

係呀,我都係買唔到就算。
我反而係個不嬲用漂白水抹地,有備火酒嘅人,但後來唔想儲咁多呢啲野係屋企,諗住用晒先買,宜家用晒已經買唔到了,咁就改用藍威寶囉,其實用左又唔係百毒不侵,唔使太緊張。盡量唔去人多地方,唔出去食飯,ok啦

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都覺得自己有恐慌症吖!一日到黑同阿仔探熱,連夜晚都瞓得唔好,係咁check佢有冇踢被怕凍親!因為就算唔出街唔接觸人群,都要好好保護家人身體健康,避免去醫院診所呢d高傳染性地方。

男爵府

超級特務 發表於 20-2-7 23:58
做足保護,其他聽天由命。

伯爵府

我唔驚!
留喺屋企睇新聞仲驚!
最近少左出街,但反而出到街仲好啲,覺得街上同之前分別不大,冇留喺屋企睇新聞個感覺咁恐怖。

首頁
23456...8

尾頁

跳至